Juuksehooldus, 5. osa – NIISUTUSVAHENDID juustele

Juuksehooldus, 5. osa – NIISUTUSVAHENDID juustele

Vesi on elu allikas, sealhulgas ka juuste elu allikas. Ilma veeta lõppeb iga juuksehooldusrežiim läbikukkumisega.

Ilma piisava niisutuseta on juuksed haprad ja kuivad, eriti juukseotsad. Suvel kaotavad juuksed vett kaks korda kiiremini, sest päikesevalgus põhjustab kahjustusi ja kuivust. Seepärast on niisutavad ained – hügroskoopsed molekulid, mis seovad rakkudes vett – juuksehoolduses nii olulised. Mõtle selle peale nii - annus niisutavaid aineid mõjub juustele nagu meile klaas vett kuumal päeval.

Tuleb meeles pidada, et juuksed vajavad niisutamist, kuid niisutavate ainetega ei tohi liiale minna. Liigne hügroskoopsete ainete sisaldus võib avaldada kahjulikku mõju; see juhtub sageli siis, kui õhuniiskus suureneb. Juuksed imavad pisikesi molekule liiga kiiresti ja intensiivselt, nii et need muutuvad kahuseks ja tuhmiks.

Niinimetatud kastepunkt on juuste jaoks väga oluline - see tähendab, et veeaur muudab oma olekut (muutub vedelikuks - kasteks). Temperatuuri ja ilmastikutingimuste mõjul avaneb juuste soomuskiht, mis imab endasse niiskeid molekule ning tekitab seeläbi juuste kahusust ja tuhmust. Pehmendavad ained, sealhulgas looduslikud õlid, kaitsevad juukseid tõhusalt liigse niiskuse eest - see on juuksehoolduses asendamatu. Tänu õlidele saame hoida juustesse jõudvate niisutavate ainete, valkude ja pehmendavate ainete tasakaalu. Regulaarne juukseõliga hooldamine loob juuste pinnale mikroskoopilise kihi - see aitab säilita õiget niisutavate ainete taset ning ühtlasi hoiab üleliigse niiskuse eemal juuste sisemusest.

Niisutusained juuksehooldustoodetes

Niisutavaid aineid võid leida mitmetest juuksehooldustoodetest. Neid võib kasutada iseseisvalt, segada õlidega või osta valmistoodetena (palsamid, maskid), mis sisaldavad õiges koguses niisutavaid aineid. Kõige levinumad niisutavad ained juuksehooldustoodetes:

Glütserool – nn hea alkohol, millel on niisutavad ja siluvad omadused. Glütserool on levinud koostisosa juuksepalsamites ja -maskides, sest see niisutab intensiivselt väga kuivi juukseid, parandades koheselt nende välimust.

Mesi - see on kuulus nii niisutavate kui ka taastavate omaduste poolest. Mett soovitatakse enamasti habrastele ja kahjustatud juustele, sest see lisab pehmust ja siledust. Regulaarsel kasutamisel kaitseb see juukseid lõhenemise eest. Tänu oma kõrgele mineraalainete kontsentratsioonile aitab mesi toita ületöödeldud juukseid. Mesi sobib ka heledatele juustele, sest see aitab hoolitseda nende värvi eest.

Pantenool - tuntud ka kui vitamiin B5. See niisutab ja silub juukseid, annab neile sära ja hõlbustab kammimist, suurendades juuste volüümi. Tänu oma hooldavatele omadustele on pantenool üks väärtuslikumaid juukseid niisutavaid aineid. Veel üks asi, mida tasub meeles pidada - pantenool kiirendab juuste paranemist ja keratiini (juuste loomuliku ehitusmaterjali) tootmist.

Letsitiin - rakumembraani peamine koostisosa. See on hämmastav niisutav aine, mis hõlbustab teiste juuste sisemusse jõudvate toimeainete imendumist (seepärast on letsitiin nii populaarne juuksemaskides ja palsamites). Lisaks muudab letsitiin juuksed pehmeks ja kohevaks. See sobib suurepäraselt blondeeritud või püsilokkidega juustele.

Aaloe - see on niisutaja, mis sisaldab hulgaliselt mineraalaineid: kaltsiumi, naatriumi, magneesiumi, rauda, kaaliumi, kroomi ja tsinki. Aaloemahl on suurepärane juuksepalsamite ja -maskide komponent, sest see sisaldab A-, C- ja E-vitamiine. Seda saab kasutada koos naturaalsete õlidega, et pakkuda juustele vajalikku niisutust ja sära.

Karbamiid - mõnikord nimetatakse seda "juuste lumeks" (selle pisikesed kristallid näevad välja nagu lumehelbed). Ilmselgelt on sellel niisutav jõud, kuid lisaks pakub karbamiid pehmust ja parandab juukseid. Vaid vähesed teavad, et karbamiid pakub suurepärast peanahahooldust - see niisutab ning aitab võidelda kõõma, psoriaasi ja ekseemi vastu. Karbamiid annab juustele kauni läike ning on levinud värvitud juustele mõeldud maskides.

Agaavinektar - levinud suhkruasendaja. See magus nektar toimib - sarnaselt meega - tugeva niisutajana. Lisaks aitab see pusasid lahti harutada ning pakub intensiivset hooldust, andes juustele rohkem sära, kohevust ja elastsust.

Sorbitool - värvitu hügroskoopne vedelik, mis meenutab paksu siirupit. Sarnaselt teistele eelnimetatud ainetele pakub see juustele niisutust. Lisaks muudab see kõik ained, milles see sisaldub, "libedaks". Tänu sellele kanduvad juuksemaskid ja palsamid kergesti mööda juuksepinda. Kui hooldad juukseid sorbitooliga, muutuvad need uskumatult siledaks. See niisutav aine lahustub vees, mis muudab pealekandmise lihtsamaks ja aitab vältida üleannustamist. Sorbitooli kasutatakse laialdaselt juuksehooldusvahendites, sest see kaitseb juukseid, peanahka ja tooteid (milles see sisaldub) kuivamise eest.

Hüaluroonhape – see mitte ainult ei niisuta juukseid, vaid ka noorendab, aeglustab vananemist, silub juuste pinda ja kaitseb mehaaniliste kahjustuste eest. Hüaluroonhappega toidetud juuksed on siidiselt siledad ja säravad. Hüaluroonhape aitab parandada juuksestruktuuri kahjustusi, hooldab peanahka, pakub vananemisvastast toimet, leevendab ärritusi ja toidab juuksesibulaid.

Fruktoos – toiduainetööstuses levinud puuviljasuhkur. Seda leidub puuviljades ja mees. Fruktoos niisutab, tugevdab ja kaitseb juukseid kahjustuste eest. Liigne puuviljasuhkur muudab juuksed tuhmiks. Tasub teada, et see magusaine seondub kergesti ja kiiresti keratiiniga (juuste ehitusmaterjaliga). Tänu sellele muutuvad juuksed läikivaks ja tugevaks ning nende väliskiht taastub. Tõhusaks juuksehoolduseks tuleb puuviljasuhkrut toetada naturaalsete õlide ja juuste regulaarse õlitamisega.

Ilusate, tervete ja tugevate juuste saavutamiseks on vajalik tasakaalustatud hooldus. Niiskusesäilitajad ja valgud on äärmiselt olulised, sest need toidavad, niisutavad ja parandavad juukseid, kuid ilma pehmendavate aineteta - nt õlid - ei rahulda need juuste kõiki vajadusi. 

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest