Kõrge poorsusega juuksed. Asjad, mida peaksid teadma

Kõrge poorsusega juuksed. Asjad, mida peaksid teadma

Need imavad vett ja toitvaid aineid nagu käsn. Kuid see ei tähenda, et taoliste juuste toitmine on lihtne ülesanne. Kui vaatame kõrge poorsusega juukseid lähemalt, võime täheldada, et tegemist on äärmiselt kahjustatud juuksetüübiga. Kõrge poorsusega juuksed on uskumatult nõrgad, haprad ja kuivad, isegi jäigad. Neil on kalduvus muutuda kahuseks ja neid mõjutab kergesti staatiline elekter. Kui su juuksed on halvas seisukorras, uuri välja, kuidas neid taastada ja millistest asjadest peaksid eemale hoidma.

Kõrge poorsusega juuksed: profiil

Kõrge poorsus on juuste kahjustamise viimane etapp. Seda tüüpi juuksed on haprad, karedad, lõhenenud otstega, tuhmid, enamjaolt kuivanud ja sageli väga jäigad. Juuksed võivad tuhmuda päikese mõjul või seetõttu, et pigmendid pestakse kiiresti maha. Lisaks on suure poorsusega juuksed sageli väga tundlikud. See tähendab, et need kipuvad kiiremini kahjustuma. Sageli piisab vaid ühest sirgendamisest või föönitamisest, et lõhkuda juuste sisemistes struktuurides asuvad disulfiidsidemed. Selle tagajärjel muutuvad juuksed uskumatult kuivaks (ei suuda niiskust lukustada), karedaks, hapraks ja kergesti katkevaks.

Kuidas kõrge poorsusega juuksed välja näevad? Selleks, et paremini mõista kõrge poorsusega juuste kahjustusi, tuleks neid analüüsida mikroskoobi all. Siis võib näha, et juuksekiu pind ei ole sile. Taoliste juuste soomuskiht on laialt avatud, mistõttu ei suuda see juuksekiu sisemisi struktuure kaitsta toksiinide, temperatuuri ja juuksehooldusvahendites sisalduvate agressiivsete ainete eest.

Mis suurendab juuste poorsust?

Loomulikult ei sünni inimesed väga poorsete juustega. Enamasti kulub juuste poorsuse suurenemiseks palju aega. Seda põhjustab sagedane kokkupuude kahjustavate protseduuridega, nt pleegitamine või püsilokid. Samuti muutuvad juuksed poorsemaks ebaõige hoolduse tagajärjel. Sobimatud kosmeetikatooted, pikad tunnid konditsioneeritud ruumides, niiskete juustega magamine, liialt pingul ülespandud soengud ja igasuguse kaitse puudumine (oklusioon) on kõik juuste seisundi halvenemise otsesed põhjused.

Tasub olla teadlik, et juuste poorsuse suurenemisele aitavad muu hulgas kaasa peanaha vaevused ja süsteemsed haigused (nt vitamiinipuudus), ning haigused ja tugevad ravimid, mis nõrgestavad juuksesibulaid. Loomulikult võib kalduvus kuivamisele olla pärilik. See kehtib peamiselt lokkis ja kahuste juukste korral, kuna nende struktuur takistab rasu ühtlast jaotumist mööda juuksekiudu. Selle tagajärjel jäävad juuksed ilma loomulikust kaitsekihist, mis takistab veekadu. Ebaõige juuksehooldus hävitab esmalt pindmise keratiinist soomuskihi ning seejärel mõjutab negatiivselt juuste sisemist struktuuri, milleks on korteks.

Kõrge poorsusega juuste hooldus: kuidas hoolitseda kahjustatud juuste eest?

Kõrge poorsusega juuste peamine probleem ei ole nende vilets seisund ja taastamist vajavad juuksekiud. Taoliste juuste hooldamine on problemaatiline, kuna need on ülitundlikud väliste tegurite suhtes. See tähendab, et selliste kiudude nõrgendamiseks ei ole palju vaja, piisab näiteks sagedasest föönitamisest. Mida tuleks ette võtta, et tagada kõrge poorsusega juustele õige hooldus?

Eelkõige tuleks kõrge poorsusega juukseid töödelda õrnade preparaatidega, mis ei sisalda kahjustavaid puhastusvahendeid ega muid aineid, mis võivad rikkuda juuste struktuuri. "Õrn" on taolise juuksehoolduse võtmesõna.

Kõige olulisem on valida hooldustooted, mis on leebed, ei sisalda raskeid ja ärritavaid silikoone ega muid komedogeenseid aineid. Monohüdroksüalkoholid, mis on rasked ja hooldustoodetes laialt levinud, kuivatavad kõrge poorsusega hapraid juukseid kõige kiiremini. Seetõttu kontrolli enne hooldustoote soetamist selle koostisosade loetelu, et vältida järgmisi aineid: denatureeritud alkohol, bensüülalkohol, teraviljapiiritus või isopropüülalkohol.

Hoidu kiharate keemilisest töötlemisest: blondeerimine ja värvimine mõjutab negatiivselt juuste seisundit. Seetõttu tuleks vältida sünteetilisi värve ja pleegitajaid ning kasutada looduslikke taimseid aineid, näiteks hennat.

Eespool nimetatud protseduuride asemel on kindlasti parem teha juustele õlihooldust. Paljud looduslikud õlid ei suuda mitte ainult parandada juuste sisemisi struktuure ja tugevdada juuksesibulaid, vaid ka intensiivistada juuste värvi ning anda neile sära. Samuti proovi igapäevaselt kasutada kõrge poorsusega juustele mõeldud kaitsvaid spreisid - kerged, kuid samas täis toimeaineid, mis muudavad juuksed tugevamaks ning kaitsevad neid agressiivsete välistegurite eest. Selleks peaks sobima ka õline juuksesprei.

Kõrge poorsusega juuste eest hoolitsemine on lõputu võitlus nii kuivuse ja kaugeltki mitte täiusliku välimusega kui ka vedeliku ning toitainete kaoga. Seetõttu anna endast parim, et luua iga iluprotseduuri käigus nn oklusioonikiht  - kaitsev kate (eelistatavalt pehmendavatest ainetest), mis takistab toitainete põgenemist juuste sisemistest struktuuridest.

Kõrge poorsusega juustele sobivad kõik keratiinihooldused, olenemata sellest, kas need on professionaalsed salongihooldused, kodused hooldused või kõrge keratiinisisaldusega kosmeetikatooted. See valk on juuste loomulik koostisosa, mis täidab tõhusalt kõik juuksestruktuuridesse tekkinud lüngad. Kuna kõrge poorsusega juukseotsad on tugevalt kahjustatud, tuleb neid kaitsta kas rasvase lanoliini või sobiva seerumiga.

Võimaluse korral vähenda föönitamist ja lase juustel loomulikult kuivada. Juhul, kui föönitamine on siiski vältimatu, kasuta alati kuumakaitsevahendeid. Lisaks veendu, et seadme temperatuur on madal. Kõige parem on kasutada jahedat õhuvoolu, sest see sulgeb juuste soomuskihti, silub juukseid ja jätab need läikivaks.

Veelgi enam, niisked juuksed tuleks põimida palmikusse või kinnitada lõtva hobusesabasse. Tänu sellele väldid edasisi kahjustusi ja kahusust. Kasuta rikkalikult toitvaid juuksemaske ning kord nädalas võid juukseid ja peanahka loputada äädikaga - see taastab peanaha loomulikku pH-taset ja aitab soomuskihil sulguda. Lisaks tuleb valida õige meetod juuste pesemiseks: CSC (palsam-šampoon-palsam) või SCSC (šampoon-palsam-šampoon-palsam). Lühidalt, mõlema meetodi korral kasutatakse topeltkoguses rikkalikku, sügavalt taastavate omadustega palsamit.

Samuti on kasulik toetada juukseid "seestpoolt", mis tähendab, et tuleb vältida toitainete puudust ja kasutada kvaliteetseid toidulisandeid. Kõrge poorsusega juuksed vajavad suurel hulgal valke, vitamiine (peamiselt A, E ja B5), mineraalaineid (tsink, vask, räni) ja aminohappeid.

Selleks, et võidelda juuste liigse kahjustumise vastu, lase neid regulaarselt (vähemalt 4-6 korda aastas) lõigata.

Šampoon kõrge poorsusega juustele

Kas teadsid, et kõrge poorsusega juuste hooldamisel on ülimalt oluline pesemise sagedus? Seetõttu pese juukseid ainult siis, kui need seda tõesti vajavad, sest vastasel juhul võid põhjustada üleliigset kuivust. Aeg-ajalt võid kasutada õrna lastešampooni. See ei toida ega puhasta juukseid nii hästi kui tavalised šampoonid, kuid pakub õrna hooldust, mida kõrge poorsusega juuksed hädasti vajavad.

Samuti soovitame pöörata tähelepanu sellele, kuidas sa juukseid pesed. See protseduur peaks sisaldama õrna peanaha massaaži, vältida tuleks juuste sikutamist ja energilist hõõrumist. Samuti ei tohiks šampooni üle kogu juuste laiali kanda. Kasuta seda ainult peanahal ning toeta samal ajal juukseotsi palsamiga. Vahu maha loputamiseks kasuta ainult leiget vett, mis sulgeb kõrge poorsusega juuste soomuskihi. Sellised juuksed on tänulikud, kui pesed neid piimja, paksu, pehmendava šampooniga, mis on täidetud taastavate ainetega.

Palsam kõrge poorsusega juustele

Suure poorsusega juustele mõeldud palsamid peaksid saavutama juuste taastamise ja tervenemise. Suure poorsusega juuksetüübid on tõsiselt kahjustatud, mistõttu isegi õrnad silikoonpreparaadid täidavad oma eesmärki - peamiselt lõhenenud otsade hooldamisel. Proteiinsete palsamite ja niisutajate kasutamist tuleks piirata, sest nende liigne kogus võib nõrgestada juuste struktuuri. Parim, kui neid kombineeritakse pehmendavate õlidega, mis säilitavad juuste kaitsvat karvkihti. Samuti tuleb meeles pidada, et liiga palju taimseid pesuvahendeid või liiga sage juuste pesemine võib kahjustada juuste struktuuri, eriti kui toode sisaldab liiga vähe pehmendavaid aineid või õrnu silikoone.

Leia aega üks või kaks korda nädalas (kui juuksed on väga kahjustatud) intensiivse parandava hoolduse jaoks. Selleks on loodud Nanoil juuksemaskid - professionaalsed tooted lihtsaks koduseks kasutamiseks. Kõrge poorsusega juustele sobivad Nanoil argaaniõlimask ja parim toode kahjustatud juustele: keratiinipõhine mask.

Õli kõrge poorsusega juustele

Kõrge poorsusega juuksed vajavad õlitamist sagedamini kui teised juuksetüübid. Seetõttu hoolda juukseid õliga iga 2-3 päeva tagant, kuni märkad nende välimuse ja seisundi paranemist. Parim tasakaalustatud õlide segu kahjustatud juuste jaoks on Nanoil kõrge poorsusega juustele.

Juuste otsi võib töödelda ühe kaunistava õliga. Kõige tähtsam on kasutada ainult rafineerimata ja külmpressitud õlisid.

Väga poorsete juuste raviks tuleks kasutada kõrge küllastumata rasvhapete sisaldusega (oomega-3 või oomega-6) taimeõlisid. Seda tüüpi õlid koosnevad molekulidest, mis on piisavalt suured, et kohanduda kõrge poorsusega juuste laialt avatud soomuskihiga.

Samuti tasub meeles pidada, et väikeste molekulidega küllastunud rasvhapped, nagu kookosõli või sheavõi, ei sobi kõrge poorsusega juustele. Selle põhjuseks on asjaolu, et taolised õlid ei suuda juukseid niisutada, vaid muudavad need hoopis kahuseks.

Kõrge poorsusega juustele sobivad õlid ja võid

  • Puuvillaseemneõli - kaitseb juukseotsi, omab pehmendavat ja niisutavat toimet, sobib ideaalselt kuivade ja äärmiselt kahjustatud juukseotste hooldamiseks.
  • Linaseemneõli - linaseemneõli sisaldab väärtuslikke B- ja E-vitamiine. Stimuleerib juukseid ja juuksesibulaid taastavaid protsesse ning kaitseb juukseid hõrenemise, hapraks muutumise ja lõhenemise eest, kiirendades nende kasvu.
  • Viinamarjaseemneõli - sobib ideaalselt suveks, kaitseb juukseid ja peanahka päikesekiirguse, keemiliste ja mehaaniliste kahjustuste ning sagedaste protseduuride (värvimine, föönitamine, sirgendamine) kahjulike mõjude eest.
  • Nisuiduõli - omab regenereerivat toimet, parandab juuste sisemist struktuuri ja loomulikku kaitsekihti, silub juuste pinda ja sulgeb soomuskihi.
  • Maracuja õli - võimas antioksüdant, millel on noorendavad omadused. See toidab juukseid ja suurendab nende elastsust. Õli muudab juuksekiud läikivaks ning kaitseb linnareostuse eest. Lisaks taltsutab see tõrksaid juukseid ja lihtsustab nende lahtiharutamist. Maracujaõli muudab juuksed pehmeks ning vähendab kahusust.
  • Kuningakepiõli - parandab peanaha seisundit, mõjub positiivselt nahale ja juuksesibula rakkudele. Lisaks takistab see veekadu, eemaldab toksiine, leevendab ärritusi ja aitab ravida erinevaid nahahaigusi.

Mida kõrge poorsusega juuksed veel armastavad?

Enamasti vajavad sellised juuksed regenereerivaid valke ja muid aineid, mis mitte ainult ei kaitse, vaid ka taastavad juukseid ja pakuvad neile niisutust. Kasulikud ained kõrge poorsusega juuste hooldamiseks:

  • Keratiin - juuste loomulik koostisosa, mis vastutab lünkade täitmise eest kahjustatud juuksestruktuurides. Rikkalikult väävlit sisaldav keratiin parandab juuste elastsust ja nende vastupidavust agressiivsetele välisteguritele. Keratiin muudab juuksekiud siledaks ja läikivaks.
     Muud valgud ja aminohapped - siluvad ja kaitsevad juukseid nende seisundi halvenemise eest. Lisaks täidavad need kõiki juuksestruktuurides esinevaid lünki. Kõige populaarsemad valgud juuste hooldamiseks on piima-, siidi-, nisu-, soja- ja kollageenivalgud.
  • Õunaäädikas - seda võib kasutada loputusvahendina kord nädalas. Selline juuksehooldus sulgeb kõrge poorsusega juuste avatud soomuskihi, silub juuste struktuuri ja tasakaalustab peanaha pH-d. Ära unusta õunaäädikat enne kasutamist veega lahjendada, et muuta see vähem happeliseks.
  • Niisutavad ained (nt glütseriin, mesi, karbamiid, naatriumlaktaat, fruktoos, aaloe, hüaluroonhape) on kõrge poorsusega juuste jaoks samuti vajalikud, kuid neid tuleb kasutada mõõdukalt. Oluline on aga see, et pärast pealekandmist tuleb takistada niisutavate ainete aurustumist, kasutades seejärel pehmendavaid aineid (õlid ja vahad, näiteks lanoliin).
  • Kerged silikoonid - need kuuluvad samuti pehmendavate ainete hulka. Neid tuntakse kilet moodustavate polümeeridena, mida tuleks kasutada kahjustatud juuste hooldamiseks. Lühidalt, kerged silikoonid hoolitsevad kahjustatud juuksekiudude eest ja kaunistavad dehüdreeritud juukseid.

Kõrge poorsusega juuksed - asjad, mida vältida

Kahtlemata tuleb kõrge poorsusega juuste hooldamisel pidevalt jälgida, et juuksed ei puutuksid kokku teguritega, mis võivad kahjustada nende juba nõrgestatud struktuuri. Seetõttu pead vältima:

  • juuste värvimist, blondeerimist, püsilokke
  • kõrget temperatuuri
  • soolast ja kloori sisaldavat vett
  • otsest ja pikaajalist kokkupuude päikese, tuule ja külmaga
  • karedaid rätikud, peenikesi patsikumme ja metallist juukseklambreid (mehaanilised kahjustused)
  • intensiivset kammimist (juuste kiskumist ja tõmbamist, mis on peanahka kahjustav)
  • järgutamine ei ole samuti soovitatav, parem on juukseotsi regulaarselt piirata
  • kõrgelt happelist pH-d (nt kõrge kontsentratsiooniga äädikaga loputamine)
  • kõrgelt aluselist pH-d (nt blondeerimine)
  • liigseid ravimtaimi, alkohole ja niisutavaid aineid
  • liigset parafiini - see on üsna kahepalgeline pehmendav aine, mis võib jätta juuksed läikivaks, kuid samal ajal väga kuivaks ja kahuseks

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest