Šampoon. Ebatavaline viis rääkida "tavalisest" kosmeetikast

Šampoon. Ebatavaline viis rääkida

Juuksehoolduse puhul absoluutne kohustus! Kahtlemata ei saa keegi ilma šampoonita hakkama, eriti need, kes tahavad ilusaid (ja puhtaid) juukseid. Üsna üllatav on tõsiasi, et me teame sellest tootest endiselt vähe ja see teadmatus sunnib meid sageli valima sobimatut kosmeetikat, mis ei sobi meie juuksetüübiga. Sellest on kahju, sest juuksehooldus ja selle hea seisund saavad alguse šampoonist – see on üks sagedamini kasutatavatest juuksekosmeetikatest, nii et me ei peaks sel juhul kompromissidega leppima. Tuleb mõista, et hea šampooni kasutamine on esimene samm tervete juuste poole. Kuidas leida see õige šampoonidest? Milliseid šampooni koostisosi tuleks vältida? Millele šampooni ostes keskenduda ja kuidas seda oma juuksetüübiga sobitada?

Sõna "šampoon" kõlab paljudes keeltes sarnaselt. Selle esiema on hinduistlik sõna chāmpo, mis tähendab peanaha massaaži. Tõde on see, et see oli peaaegu üle 100 aasta tagasi, kui hindud võisid juba kiidelda, et neil oli üks parimaid kosmeetikavahendeid, millega juukseid pesta. Nimelt olid need pulbristatud taim nimega Shikakai ja Reetha pähkli pulber, mis mitte ainult ei muutnud juukseid taas värskeks, vaid ka konditsioneerisid neid. Tänapäeval peetakse Shikakaid alternatiiviks kõikides apteekides saadaolevatele keemilistele šampoonidele. Massaaži puhul peaksid seda hooldust kõrgelt hindama need, kes hoolivad tugevatest ja tervetest juuksesibulatest.

Praegu on saadaval palju erinevaid šampooniversioone, nii et saate valida selle, mis vastab veatult teie juuste vajadustele. Sel põhjusel pakuvad kosmeetikabrändid šampoone õhukestele, paksudele (jäikadele), läiketa, blondidele või tumedatele, värvitud või helendatud, rasustele või dehüdreeritud juustele, kõõmast mõjutatud juustele... igaüks saab hakkama õige toote leidmisega.

Hea šampooni saladus ei peitu aga selle otstarbes, vaid pigem koostises ja valmistamise vormis. Kõige populaarsem versioon on loomulikult vedelšampoon, kuid see pole selle toote ainus kuju. Tasub õppida šampoonide tüüpe, nende eesmärki ja toimimist. See võib tuua juuksehoolduse probleemile uue vaatepunkti.

Juuksešampoon ja selle tüübid

Vedelšampoon – kõigile teada, see on kõige populaarsem šampoon. Selle lõi Schwarzkopfi kaubamärk ja peaaegu üleöö tõrjus see välja oma eelmise konkurendi, milleks oli puuderšampoon. Šampooni vedel versioon on enamasti valmistatud insektitsiidsest või ammoniaagiseebi lahusest – täielikult vees lahustunud. Need pesuained vastutavad vahu tekkimise eest. Juuste dehüdratsiooni vältimiseks on seepide lahus ja koostis ise rikastatud happereaktsiooni puhverlahuste ja konditsioneerimisainetega, mis annavad juustele sära ja terve välimuse (need jagunevad läiget andvateks ja antistaatilisteks toodeteks).

Kuivšampoon – need, kes peavad kuivšampooni viimaste aastate leiutiseks eksivad. Kuivšampoon on olnud tuntud juba sajandeid ja tõsi on see, et esimesed šampoonid olid väga "kuivatatud" kujul (nt Schwarzkopf tõi turule nende esimesed šampoonid pulbri kujul, mis on suletud väikestesse kotikestesse; pulber vahutas segamisel vesi). Esimene kuivšampoon, mis ei vajanud vee kasutamist, Minipoo, ilmus 20. sajandi 40ndatel ja selle esindavaks näoks oli Twiggy – üks tolle aja kuulsamaid Briti modelle, kes oli tuntud ilutrendide määrajana. Tootja reklaamis toodet, et pakkuda alternatiivi juuste puhastamisele ja värskendamisele, kui ei olnud võimalust juukseid tavapärasel viisil puhtaks teha. Minipoo pidi sobima ka lastele, sest see ei pannud silmi kipitama. See 40ndate šampoon valmistati talgist, mille ülesandeks oli juustest rasu imamine. Tänapäeva šampoonid on suletud pihustiga pudelitesse, tänu millele on neid lihtsam ühtlaselt kogu juustele pihustada. Nüüd põhinevad nad õrnal ja kergel tärklisel. Hea kuivšampoon on värskendavate ja hooldavate omadustega (sisaldab keratiini, vitamiine ja õlisid) ning ei sisalda alumiiniumsoolasid, silikoone ega parabeene.

Mitsellaaršampoon - see on üsna uus toode. Nagu selgus, inspireeris tootjaid mitsellaaršampooni looma just tavaline mitsellaarkreemiga puhastusvahend. Need olid mitsellaarvedeliku puhastusvahendi tõhusus ja uuenduslikkus, mis ajendas loojaid selle omadusi šampooniga kombineerima. Pole raske ära arvata, et mitsellaaršampoon sisaldab mitselle – väga täpsed molekulid, mis tõmbavad ligi toksiine ja mustust, häirimata nii peanaha lipiidstruktuuri kui ka lipiide, mis on juuste loomulikud ehitusplokid.

Puhastav kreemšampoon - enamasti on see spetsiaalne dermatoloogiatoode, mis oma vormi poolest sobib erakordselt tundliku naha hooldamiseks. Kreemšampoonid kuuluvad toodete hulka, mis on õrnad ja soodustavad probleemse peanaha paranemisprotsesse koos atoopilise dermatiidi, psoriaasi ja kroonilise kõõma sümptomitega. Pealegi suudavad puhastavad kreemšampoonid kõrvaldada peanaha pideva sügelemise tunde, rahustada nahka ja tulla toime epidermise liigse ja kontrollimatu koorimisega.

Lisaks on kreemšampoon kasulik ka siis, kui tegemist on "Jamavaba" trendiga, mis sõltub loobumisest kõigist võimalikest kosmeetikatoodetes sisalduvatest keemilistest ainetest (peamiselt vahtu tekitavatest ainetest). Samuti tasub mainida, et kreemšampoon ei sisalda naatriumlaurüülsulfaate, silikoone, värvaineid ega parabeene. Lisaks jätab seda tüüpi šampoon juuksed ideaalselt puhtaks ja puhastab peanahka, kuigi, nagu eespool mainitud, ei sisalda see vahtu tekitavaid aineid. Viimane, kuid mitte vähem oluline, selle kasutamine sarnaneb juuksepalsami kasutamisega.

Loputamata šampoon - esiteks võib seda toodet võrrelda kuivšampooniga. Sageli suletakse mitteloputatavad šampoonid pihustatavatesse pudelitesse. Koostise osas ei sisalda need ei talki ega pulbreid, on vormilt pigem vedelad ja taimsete ainetega. Mitteloputatavat šampooni kasutatakse ka haiglates, kuna see ei ärrita ega tekita allergiat. Samuti on mitteloputatavat šampooni väga mugav kasutada. Kõik, mida tuleb teha, on pihustada seda juustele, masseerida peanahasse ja kuivatada rätikuga. Selline toode, vaatamata oma värskendavatele omadustele, peaks konditsioneerima kiudusid ilma loomulikku lipiidbarjääri häirimata.

Õlipõhine šampoon – on spetsialiseerunud, vähetuntud šampoonide rühm. Seda toodetakse looduslikest õlidest nagu riitsinus, soja, parafiin ja erinevad vahad (nt mesilasvaha). Sellistes šampoonides puuduvad vahtu tekitavad ained. Põhimõtteliselt soovitatakse neid kahjustatud ja kuivadele juustele ning neid tuleb kanda nagu naturaalseid juukseõlisid (õlipõhise šampooni kasutamine meenutab juuste õlihooldust). Selguse huvides tuleb õlipõhist šampooni peanahasse hõõruda ja 30 minuti pärast sooja veega kogu juuksepikkuses maha loputada. Pärast protseduuri lõppu muutuvad juuksed värskeks ja pehmeks. Oluline on mainida, et õlipõhist šampooni ei tohiks liiga sageli kasutada, kuna sellel on tugevalt lipiide täiendav omadus, mis võib juukseid üle koormata.

Kaheotstarbeline šampoon – teisisõnu, see on šampoon, mis ühendab endas tavalise šampooni ja palsami omadused. Sageli nimetatakse sellist toodet kaks-ühes kosmeetikavahendiks. Selline šampoon on mõeldud nii aja säästmiseks kui ka juuste niisutamiseks pesemise käigus. Tõepoolest, kaheotstarbelisi šampoone on mugav kasutada, kuid need on pisut vastuolulised. Esiteks ei sobi need kõikidele juuksetüüpidele ja nende sagedane kasutamine võib lisaks juuste raskendamisele ka peanahka ärritada. Samuti seisneb kaheotstarbelise šampooni toime ühest küljest selles, et see tõstab juuste kutiikulid üles (tüüpiline šampooni puhul), kuid teisest küljest sulgeb see kutiikulid, et muuta juuksed siledaks (tüüpiline palsami puhul). Ehk siis kaks-ühes šampoonis on ühendatud kaks täiesti erinevat preparaati, mis välistavad teineteise tegevuse. Parem on neid mitte samaaegselt kasutada.

Aluseline šampoon – see on eriline toode. Esiteks tuleb selgelt öelda, et seda ei tohiks pidevalt kasutada, kuna selle šampooni ülesanne on põhjalikult ja tõeliselt intensiivselt puhastada juukseid, isegi nende sisemisi struktuure. Juuksurid kasutavad leeliselist šampooni sageli enne spetsiaalseid soenguprotseduure, et juukseid sügavalt toita. Selleks, et toitvatel ja taastavatel ainetel oleks lihtsam juustesse tungida, tuleb salgud korralikult puhastada – ja leeliseline šampoon sobib selleks suurepäraselt, kuna see kosmeetika avab juuksekutiikulid. Tihti juhtub, et pärast nii täpset juuksepuhastust tuleb juuksekarva töödelda spetsiaalsete lipiide taastavate, hapestavate ja kutiikuleid sulgevate toodetega. Samuti tasub mõista, et leeliseline šampoon võib tunduda ideaalne kasutamiseks enne juuste õlitamist – see hõlbustab õlimolekulide tungimist sügavale juuksekarvadesse. Tegelikult soovitatakse kord kuus teha spetsiaalset juukseõlitamisprotseduuri, mis on kombineeritud väga aluselise hooldusega.

Šampooni koostis. Millele tähelepanu pöörata?

Sama oluline punkt, millega tutvuda, on koostisainete loetelu, millest konkreetne šampoon on valmistatud.

Millised koostise elemendid määravad, kas teatud šampoon on hea, kuid milliseid elemente tuleks vältida?
Kuidas ära tunda, kas šampoon on meie juustele hea ja mis veelgi olulisem, kas see on peanahale ohutu?

Esiteks on hea šampooni kõige olulisem omadus, mida tuleks mainida, selle mittekomedogeenne toime peanahale. Selgituseks, see ei tohi sisaldada sünteetilisi aineid, intensiivselt ärritavaid aineid ega nafta derivaate. Seetõttu on mõistlik osta šampoone, mille koostis põhineb looduslikel ja õrnadel ainetel; šampoonid, milles puuduvad parabeenid, silikoonid, SLS- ja SLES-ained, dehüdreerivad lühikese ahelaga alkoholid ning rasked, mittelenduvad silikoonid. Tasub meeles pidada, milliseid koostisosi vältida.

Koostisosade loetelu, mis võivad juustele kahjulikku toimet avaldada:

  • Naatriumlaurüülsulfaat, SLS; Sodium Laureth Sulphate, SLES - tugevalt ärritavad pesuained, mis ummistavad nahapoore. Lisaks on need võimelised tungima verre ja kahjustavad juuste kaitsekihte, mis muudab juuksed hapramaks.
  • Metüül-, etüülpropüül-, butüülparabeenid – või lihtsalt parabeenid, mis põhjustavad nahapõletikke ja tungivad verre.
  • Propüleenglükool, propüleenglükool, PG ksüleenglükool – see on glükoolirühm, mis võib olla inimkehale väga mürgine. Seetõttu tuleb jälgida, et neid ohtralt organismi ei satuks.
  • Mineraalõli, vaseliin, parafiinõli – on hulk naftast saadud aineid, mis kipuvad organismis ladestuma, kuhjudes peamiselt soolestikus. Nahale kandmisel nõrgendavad need selle kaitsebarjääri ja soodustavad bakterite paljunemist.
  • Ftalaadid – ohtlikud eriti rasedatele ja rinnaga toitvatele naistele. Ftalaadid tungivad emapiima ja satuvad loote platsentasse. Arvatakse, et need kahjustavad oluliselt generatiivseid rakke.
  • Alkoholid – need kuivatavad juukseid ja peanahka, kuid mitte kõik ei ole kahjulikud. Kõige ohtlikumad, lühikese ahelaga alkoholid, on enamasti: Alkohol Denaat, bensüülalkohol, isopropüülalkohol ja etanool.

Ilusad juuksed on naiselikkuse sümbol ja, ei saa salata, iga naise hiilgus. Seetõttu tasub ostlemise ajal tähelepanu pöörata nii sellele, millega oma juukseid hooldame, kui ka sellele, millise šampooni me ostukorvi paneme. Juuste ilu ja hea seis saab alguse juba pesemisest ja juuste puhastamisest. Just sel põhjusel on ülioluline investeerida kvaliteetsesse šampooni, mis tugevdab palsamite toimet ja eemaldab pärast juuste õlitamist loomuliku rasu.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest