Trikoloog. Miks on arst vajalik ja millal tuleks visiit kokku leppida?

Trikoloog. Miks on arst vajalik ja millal tuleks visiit kokku leppida?

Juuste ja peanaha probleemid ei ole haruldased. Võib juhtuda, et ükski apteegis või apteegis saadaolev preparaat ei suuda probleemiga toime tulla – sellisel juhul on parim lahendus omal käel probleemi väljaravimine lõpetada, sest olukord võib veelgi halveneda.

Peanaha vaevusi uurib trikoloogia, mis on dermatoloogia haru (kreeka keeles trichos tähendab juukseid). Selle peamine kuju oli Enzo Formentini - Bologna ülikooli professor ja õppejõud. Võib öelda, et trikoloogia on omamoodi kosmeetika-meditsiiniline uuendus, mis täidab lünga dermatoloogia õppesuuna pakutava abi ja juukseid kaunistavate hoolduste vahel. See töötati välja konkreetse inimese vaevuste määratlemiseks ning peanaha ja juuste probleemide lahendamiseks, näiteks:

  • juuksekahjustused (nii keemilised kui ka mehaanilised)
  • juuste väärarengud
  • igasugune kiilaspäisus
  • kõõm, psoriaas ja pityriasis steatoides
  • seborröa dermatiit (seborröa)
  • dehüdreeritud peanahk ja juuksed
  • kahjustatud juuksed
  • kõik võimalikud peanaha põletikud
  • liigne juuste väljalangemine
  • vaebne juuste kasv

Trihholoogia innovatsioon sõltub viimaste saavutuste ühendamisest mõne õppesuuna teadmistega: kosmetoloogia, kosmeetika, juuksur, dermatoloogia, kosmeetiline füsioteraapia, esteetiline meditsiin ning isegi psühholoogia ja toiduteadus.

Kes on trikoloog?

Peanaha ja juuksesibulate täpset analüüsi viib läbi trikoloog. Seda spetsialisti võib kõnekeeles nimetada juuksearstiks. Trihholoogi põhiülesanne on läbi viia arstlikku luuret patsiendi juuste, elustiili, kasutatavate kosmeetikavahendite ja ravimite kohta, et seejärel jätkata patsiendi peanaha ja juuste põhjalikku uurimist. Lisaks valib trikoloog välja sobivad tooted, mis on suunatud konkreetsele juukseprobleemile, ning soovitab vajadusel spetsiaalseid raviprotseduure läbida arsti kabinetis.

Esimene trikoloogi vastuvõtu külastus

Trikoloogiga kokku lepitud esimene vastuvõtt võib teistest pisut kauem kesta – spetsialist viib läbi nn trikoloogi diagnoosi, mis on omamoodi juuste "taustauuring". Seejärel täidab trikoloog spetsiaalse, instituudi vormis koostatud vormi ja koostab patsiendikaardi (meditsiinilise kaardi). Tänu sellele dokumendile on võimalik jälgida ravi kulgu, kuna see võimaldab kiiret reageerimist kogu juuste paranemis- ja niisutamisprotseduuri käigus.

Selleks, et uuring oleks usaldusväärne, peate olema esimeseks visiidiks hästi ette valmistatud. See tähendab, et te ei tohiks juukseid pesta vähemalt päev enne kokkulepitud visiiti, et aidata spetsialistil hinnata, kuidas teie rasunäärmed töötavad ja milline on epidermise keratiniseerumise aste. Lisaks peaksite hoiduma igasuguste juuste kujundamise kosmeetikavahendite (juukselakid, vahud, geelid jne) kasutamisest. Viimasene, kuid mitte vähem tähtis abinõu on see, ei tohiks enne trikoloogi juurde minekut juukseid värvida. Kui aga tõesti tekib isu värvida, võite seda teha, kuid mitte hiljem kui paar nädalat enne planeeritud kohtumist.

Milliseid küsimusi võib trikoloog teilt küsida?

Kindlasti küsib trikoloog teie käest, mis on visiidi põhjus ehk teisisõnu, mis paneb teid muretsema. Samuti palub spetsialist teil teha kokkuvõtte häirivatest tähelepanekutest, mida olete märganud. Muud päringud võivad olla:

  • pärilike haiguste küsimused
  • küsimused põetud haiguste ja võetud ravimite kohta
  • küsimused teie juuksehooldusrutiini kohta (pesu, kasutatavad kosmeetikatooted, juuste kuivatamise viis, stiil, värvimine)
  • küsimused toitumisharjumuste ja dieetide kohta, mida järgite või järgisite
  • küsimused teie emotsionaalse ja vaimse seisundi kohta (nt kas olete viimasel ajal olnud stressis või mures ja teie une kvaliteet)
  • küsimused rasestumisvastaste vahendite ja muude teie hormonaalsüsteemiga seotud küsimuste kohta

Enne trikoloogi külastamist tuleb läbi viia laboriuuringud

Parem on külastada trikoloogi, kellel on laborianalüüside tulemuste komplekt, mis mitte ainult ei aita spetsialistil täpset diagnoosi panna, vaid kiirendab oluliselt ka paranemisprotsessi. On väga tõenäoline, et esimesel visiidil palub trikoloog teil teha laborianalüüse, et neid järgmisel visiidil vaadata. Sellegipoolest on soovitatav need eelnevalt teha, et spetsialist saaks patsiendile õige diagnoosi panna ja ravi alustada varem.

Laboratoorsete testide komplekt, mis trikoloogi külastaval patsiendil peaks olema:

  • Üldised laboriuuringud: täielik vereanalüüs, vitamiin B12 ja ferritiini (raua säilitamise eest vastutav valk), raua, vase ja tsingi tase, samuti elektrolüütide (magneesium, naatrium, kaalium, kaltsium) tase
  • Hormoonide tasakaalu test (LH, FSH, östrogeen, androsteroon, progesteroon, seondumata testosteroon, prolaktiin, kortisool)
  • Kilpnäärmetestid (TSH, fT3, fT4, kilpnäärmevastased ained, tänu millele saab spetsialist Hashimoto tõve diskvalifitseerida või ära tunda)

Niikaua kui tasub eelnevalt teha üldisi laboriuuringuid, võidakse teil paluda teha ravi ajal hormoonide (sh kilpnäärme) testid.

Kuidas näeb välja trikoloogiline ravi?

Põhiline ja kõige olulisem trikoloogiline uuring on trikoskoopia ehk pildiuuring, mis nõuab 200-kordse suurendusega mikroskoopi. Tänu sellele seadmele saab trikoloog hinnata peanaha seisundit ja selle tüüpi ning juuksefolliikulite ja ümbritsevate veresoonte seisundit. Selle teabe põhjal saab spetsialist määrata individuaalse diagnoosi ning valida raviviisid ja ravimid, mis aitavad konkreetse haigusega toime tulla.

Täpsema läbivaatuse võib teha trikoloog ja vajaduse korral kasutada spetsiaalset seadet (teatud tüüpi digitaalne juukseanalüsaator), mis on sünkroniseeritud spetsiaalse arvutiprogrammiga. See võimaldab teha väga üksikasjalikku analüüsi peanaha ja juuste seisundi kohta – sealhulgas selle väliskihtide (juuste poorsuse taseme) ja ka sisemiste struktuuride kohta. Tänu sellele seadmele on võimalik teha ka juuksesibulate süvaanalüüsi, hinnates nende paksust ja seisukorda. Lisaks saab see seade lugeda juukseid ja määrata, millises staadiumis konkreetne juuksekarv praegu on. Lisaks annab digitaalanalüsaator välja kasvufaasis olevate juuste protsendi ja võrdleb seda puhkefaasis olevate ja välja surevate juuste protsendiga.

Trikoloog – kas tasub eriarsti visiidile minna?

Trikoloog tegeleb väga tõsiste peanahka ja juukseid puudutavate probleemidega, mistõttu, kui saate aru, et te ei suuda mõne juukseprobleemiga toime tulla, võib trikoloogi visiit olla vältimatu. Samuti tasub mõista, et see, kas trikoloog saab meid aidata, sõltub sellest, kui palju üksikasjalikke vastuseid me talle esimesel vastuvõtul anname.

Paljusid peanaha ja juuste seisundiga seotud vaevusi saab kodus ravida tänu sobivate, õrnade ja looduslike toodete valikule, millega juukseid ravida. Sageli on juuste õlitamine tohutult kasulik. Siiski on hea mõte pöörduda trikoloogi poole, et määrata professionaalselt kindlaks juuste poorsuse tase ja peanaha seisund. Tänu sellele saame tugevdada looduslike õlide ja juuksepesuvahendite toimet.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest