Juuste poorsus ja viisid selle määramiseks. Mida tähendab, et juuksed on poorsed?

Juuste poorsus ja viisid selle määramiseks. Mida tähendab, et juuksed on poorsed?

Kui poleks teadmisi juuste struktuuri ja selle vajaduste kohta, ei oleks juukseõliga hooldus nii edukas, kui see on. Täiusliku juukseõli leidmise - selle, mis vastab meie juuksehoolduse ootustele - võtmeks on kõigepealt juuste poorsuse määramine. Kas tead, kui poorsed su juuksed on? Pead selle artikli läbi lugema, et sellel teemal rohkem teada saada.

Kõige tõhusam juuksehooldus on see, mis vastab meie juuste vajadustele. Juukseid võivad mõjutada erinevad probleemid ja need on otseselt seotud muutustega, mis toimuvad juuste välise struktuuriga. Kuidas juuksed on üles ehitatud, mõjutab suuresti muutusi, mida juuksekiud läbivad. Loomulikult mõjutavad kahjustavad tegurid, millele me pidevalt oma juukseid allutame, ka meie juuste seisundit.

Kui me ravime juukseid vaid kerge šampooni või palsamiga, siis pole eriti oluline see, kuidas juuksed on ehitatud. Õige juukseõli kasutamise meetod aga eeldab, et me kasutame ka juukseõli, mis meile sobib. Mitte iga õli ei sobi kõigile juuksetüüpidele. Lokkis juuste hooldus peaks erinema rasuste juuste hooldusest. Millist juukseõli valida? Vastus on sinu juustes.

JUUSTE ANATOOMIA

Meie peanahal on umbes 100 tuhat folliikulit. Iga folliikul on juuksesibula koduks, kuigi mitte iga juuksesibul ei kasvata juukseid. Huvitav fakt on see, et ühel ruutsentimeetril nahal on 180-350 juuksekarva.

Kuidas on juuksed ehitatud?

Üldiselt jaguneb juus kaheks osaks: juureks ja võlliks. Esimene osa asub naha sees, selle nahaaluses kihis. Juuksevõll on nähtav osa, mis asub naha kohal. Juuksevõll on ehitatud erinevatest kihtidest nagu medulla, korteks ja kutiikula. Viimased kaks kihti on keratiinist, seega on selle aine roll juuksehoolduses tohutu.

Korteks koosneb tugevatest vertikaalsetest keratiinkiududest, mis ümbritsevad juukseid kontsentriliselt ja on näiteks vastutavad selle paindlikkuse eest. Keratiin on valk, millel on erakordselt suur vastupidavus kahjustustele, mis ei tähenda, et juuksed on hävimatud. Peale selle põhiehitusploki sisaldab kate optimaalset kogust vett, mis peaks jääma samale kihile juuste tervise säilitamiseks. Samuti sisaldab see kate melaniini teri, mis on pigment, mis annab juustele värvi.

Juukse keratiinkiht asub välisel pinnal. See koosneb sarvestunud rakkudest, mille kuju võib kirjeldada kui soomuselist. Tavaliselt on need paigutatud 5-10 kihina, mis ümbritsevad juukseid nagu katusekividest kilp. Nad mängivad kaitsvat rolli erinevate kahjustavate tegurite eest. Juuksekutiikulad on kinnitatud omavahel ja ka juuksevõlli sisemiste kihtide külge tänu õlistele ainetele. Selle tagajärjel peetakse juuksekiududele EFA (olulised rasvhapped) pakkumist absoluutselt oluliseks.

Mis kaitseb juukseid?

Peale kutiikulate, mis loovad soomuse, kaitseb juukseid vaha- ja õlikiht, mida tuntakse ka nimega sebum. See eritub rasunäärmetest folliikulitesse, aidates luua keratiinkilpi ja pakkudes juustele niiskust. Samuti tasub mainida, et suurel määral koosneb inimese sebum vabadest rasvhapetest.

JUUSTE POORSUS

Mis on juuste poorsus? See on üks meie juuste anatoomilisi omadusi, mis määrab eelmainitud juuste kutiikulite asendi medulla suhtes. Huvitaval kombel suudavad juuste kutiikulid oma asendit muuta. Mida avatumad kutiikulid on, seda halvem see meie jaoks on. Kui need on avatud laialdaselt, jääb tundlik medulla kaitsetuks ja selle tulemuseks on juuste seisundi kiire halvenemine. Just seetõttu määratletakse juuste poorsust kui nurka, mille alusel juuste kutiikulid tõusevad või mida veel sagedamini määratletakse kui juuste kahjustuse astet.

Juuste poorsuse tüübid

Me eristame kolme sorti juuste poorsust:

See pole juuste püsiv omadus, kuigi mõnel juhul saame luua mõningaid seoseid, näiteks asjaolu, et lokkis juuksed on tavaliselt väga poorsed. Kõigil teistel juhtudel määratleme meie juuste poorsuse astme. Tegelikult pead lihtsalt juuste eest õigesti hoolitsema, et muuta need tervislikuks ja aidata säilitada nende madalat poorsust. Juuste poorsus suureneb kahjustavate tegurite mõjul, nagu kõrvetav päike, heledamaks muutmine, värvimine, termiline stiliseerimine jne.

Huvitaval kombel võivad meie juustel olla erinevad poorsuse astmed sõltuvalt juuksevõlli osast - mida lähemal on juuksevõll peale, seda madalamaks juuste poorsus muutub. Kõrge poorsus on tüüpiline juukseotstele, mis kipuvad lõhenema ja kaotavad kiiresti vett.

KUIDAS MÄÄRATLEDA JUUSTE POORSUSE ASTET?

On mitmeid viise juuste poorsuse määramiseks. Kuidas teada saada, milline on meie juuksestruktuur? Kõige täpsema vastuse saab trihholoogi vastuvõtul või professionaalses juuksurisalongis, kus saab läbida mikroskoopilise uuringu. Lähivaates on lihtsam määratleda juuste kutiikulite paigutust medulla suhtes. Kui aga meil pole võimalust trihholoogi külastada, saad juuste poorsust ise määratleda.

Rohkelt teavet meie juuste seisu kohta on kergesti kättesaadav, kui seda hoolikalt jälgida. Näiteks:

  • madala poorsusega juuksed (tüüpilised Aasia naisele) on sirged, siledad, läikivad, rasked ja ilma mahuta; ei allu kergesti stiliseerimisele, ei ima hästi vett, kuna pärast pesemist on neid raske kuivatada;
  • keskmise poorsusega juuksed (tüüpilised enamikule naistest) on nõrgad, puudub läige ja niiskus, muutuvad kergelt laineliseks, on niiskuse mõjul kergesti kahuseks muutuvad, juuksed muutuvad kergesti lõhenenuks või hapraks;
  • kõrge poorsusega juuksed (sagedasti heledamaks värvitud või värvitud juuksed) on väga kahjustatud, karedad, matid, haprad, ülemäära dehüdreeritud, lõhenenud; on kalduvus hõrenemisele ning mõjutatud staatilisest elektrist ja kaharusest.

Juuksepoorsuse test on üsna kasulik tööriist juuksetüübi määramisel. Sul on vaja lihtsalt vastata mõnele lihtsale küsimusele, näiteks kui kaua su juustel kuivamiseks aega läheb, nende üldine seisukord, juuste otste olukord, stiliseerimisraskused jne. Kui test on lõppenud, antakse meile vastus, mis näitab konkreetset juuste poorsuse taset. Suure tõenäosusega suudab algoritm juuksetüüpi täpselt määratleda.

Kuidas kontrollida juuste poorsust kodus? Paljud blogijad tutvustavad kolme, vähem tuntud meetodit, mis pole nii usaldusväärsed ja võivad põhjustada isegi suuremaid raskusi juuste poorsuse määramisel. Need meetodid hõlmavad:

  • Vee test, mis seisneb 1-2 cm (1 tolli) juuksetüki panemises klaasi värske veega, et jälgida, kui kiiresti juuksed vett imavad (kõrge poorsusega juuksed upuvad kõige kiiremini);
  • Kookose test seisneb juuste reaktsiooni jälgimises, kui need on kaetud puhta kookosõliga (kõrge poorsusega juuksed muutuvad kahuseks ja näevad halvad välja);
  • Jahu test on meetod kammitud ja lahtiste juuste jahuga piserdamiseks ja kontrollimiseks, kui palju sellest juustes püsib (kõrge poorsusega juuksed võtavad enamus jahu külge).

JUUSTE POORSUS JA JUUKSEÕLI HOOLDUS

Miks on vajalik teada oma juuksepoorsuse tüüpi? Nagu selle artikli alguses mainiti, on juuste poorsus võtmetähtsusega vajaminev informatsioon. Täpne teadmine meie juuste seisundist aitab oluliselt kaasa õigele juuksehooldusele ja sobivatele õlide valikule, mis peaksid taastama meie juuste tervise. Peab olema iseenesestmõistetav: sobimatu õli on kiireim viis oma juuste välimuse halvendamiseks.

Millist juukseõli valida?

Juustele meeldivad erinevad hooldusviisid, niikaua kui need sobivad tema poorsusega. Näiteks madala poorsusega juustele sobib pikem õlihooldus, kuigi sellega on lihtne juukseid koormata. Kõrge poorsusega juustele on omakorda vajalik lühike, kuid sügav õlihooldus või happelised juukseloputused, et aidata kutiikulitel sulguda. Nii juuksehooldus kui ka õlid peavad käima käsikäes juuste struktuuriga. Milline juukseõli on parim?

Sõltuvalt juuste poorsusest peaksid juukseõlid erinema, sest:

  • madala poorsusega juustele reageerivad hästi taimsete õlide väikesed molekulid, mis on suure hulga küllastunud rasvhapete allikaks; nende molekulid saavad juustesse tungida libisedes tihedalt kattuvate kutiikulite vahel (näiteks Palmiõli, Kookosõli, Sheavõi, Babassu või, Cupuacu või, millest suur osa sisaldub Nanoil madala poorsusega juustele koostises);
  • keskmise poorsusega juustele on vajalikud veidi suuremate molekulidega taimsed õlid, kus domineerivad monoküllastunud rasvhapped nagu omega-7 ja omega-9 (Jojoba Õli, Makadaamia Õli, Linaõli, Seesamiõli, Kõrvitsaseemne Õli, Marula Õli, Riisiõli, millest mõnda võib leida Nanoil keskmise poorsusega juustele tootest);
  • kõrge poorsusega juuksed vajavad sügavat toitumist tänu taimsetele õlidele, millel on suurimad molekulid ja suurim polüküllastunud rasvhapete sisaldus omega-3 ja omega-6 õlides (Argaaniaõli, Magusa Mandli Õli, Kuningakepi Õli, Puuvillaseemne Õli, Maisiõli, Viinamarjaseemne Õli, mille suurem osa sisaldub koostises Nanoil kõrge poorsusega juustele).

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest