Iluvägi. Kuidas föön töötab? Kas see tõesti kahjustab juukseid?

Iluvägi. Kuidas föön töötab? Kas see tõesti kahjustab juukseid?

Olete sisse maganud, aga... peate juukseid pesema? Hoolimata fööni kurikuulsusest kipume seda kasutama kriisiolukorras. Kontrollige, kas tavaline föönitamine on tõesti nii halb mõte. Kas föön kahjustab juukseid? Kuidas see töötab?

Me ei valeta, kui ütleme, et peaaegu igas majas on föön. See on vahend, mis muudab juustega töötamise lihtsamaks, võimaldab kujundada soovitud soengu ja ennekõike võimaldab juuksed mõne minutiga kuivatada. Peate teadma, et föön on suhteliselt uus leiutis. Varem kuivatati juukseid õhu või tuule käes.

Föönitamise ajalugu

Millal leiutati föön? Täpset kuupäeva on raske öelda, sest tänapäeva föönide prototüüpe oli erinevaid. Esimene seade, mis meenutas tänapäevaseid fööne, valmistati väidetavalt 1890. aastal Prantsusmaal.

Fööni looja nime andmine on palju lihtsam. Peaksime saatma oma tänu ühele Pariisi juuksurile. Öeldakse, et vajadus on leiutamise ema. See on antud juhul tõsi. Alexandre Godefoy konstrueeris esimese kuivati, kuna soovis lühendada soengu tegemise aega. Sellisest lahendusest said kasu nii kliendid kui ka juuksurid. Kahjuks ei olnud Godefoy seade veatu: see oli massiivne ja raske, mis ei muutnud kuivatamise rutiini palju lihtsamaks.

1899. aasta oli läbimurdeline. Fööni leiutajatest rääkides tuleb mainida Saksa AEG tehastes töötanud inseneri Mihhail Dolivo-Dobrovolskyt. Ta valmistas esimese tõhusa fööni ja andis sellele tõeliselt romantilise nime – Fön (soe tuul mägedes).

Üha levinumad olid katsed teha kergemat ja mugavamat seadet. Elektrihari (Pneumatic Cleaner) oli üks inspiratsiooniallikatest – seda reklaamis naine, kes tolmuimemise asemel juukseid fööniga kuivatas! Seetõttu valmistati 20. sajandi alguses tolmuimejatehastes Race föön.

Aja möödudes täiustati fööne, et vähendada kaalu (esimesed kaalusid tervelt kilo!), vältida ülekuumenemist ja hõlbustada föönitamise rutiini. Disaini uuendati, lisati uusi funktsioone, nii et tänapäevased föönid on täiesti erinevad.

Kuidas föön töötab?

Kuna teame juba esimese fööni valmistamise aega ja õppisime natuke selle ajalugu, on viimane aeg kontrollida, kuidas see tegelikult töötab. Vastupidiselt näilisele on see lihtne. Iga kuivati sees on kütteelement ja ventilaator, mis suunab õhku ja ajab soojust välja.

Fööne on erinevaid tüüpe. Põhikategooria hõlmab materjali, millest kütteelement on valmistatud. Nendeks on:

  • metallist kütteelementidega föönid
  • keraamiliste kütteelementidega föönid

Kütteelemendina kasutatav metalltraat. See oli siiski liiga ohtlik. Juuksed võivad sassi minna ja põletada saada. Kaasaegsed kuivatid on palju turvalisemad ja neil on enamikul juhtudel keraamilised kütteelemendid. Nende kvaliteet on väga kõrge ja peaksite oma juuste ära põletamiseks palju vaeva nägema.

Huvitav fakt! Kas on tõsi, et pärast töötava fööni veega täidetud vanni viskamist võite saada elektrilöögi? Tõenäoliselt oli see minevikus (sellest ka kõik filmistseenid). Tänapäeval on föönidega kaasas süsteemid, mis selliseid olukordi ära hoiavad. Kaasaegse fööniga ei tapa te kedagi.

Kas föön kahjustab juukseid?

See on üks levinumaid fööniga seotud küsimusi. Nagu selliste kahtluste puhul alati, pole selget vastust. Föön kahjustab teie juukseid, kui kasutate seda valesti. Siiski on see seadeldis väga kasulik.

Föön võib juukseid kahjustada ainult siis, kui:

  • hoiate seda juustele liiga lähedal,
  • suunate õhuvoolu vaid ühele juuksesalgule,
  • harjate juukseid föönitamise ajal karmilt,
  • kasutate liiga kõrget temperatuuri,
  • kasutate liiga tugevat õhuvoolu,
  • tegemist on halva kvaliteediga seadmega.

Oluline teave: kahjustatud juuksed on fööni toimele palju tundlikumad.

Peaasi, et kvaliteetne föön, mida kasutatakse vastavalt juhistele, aitab teil oma juukseid kontrolli alla saada – lokke defineerida, volüümi lisada või sirgendada! Näiteks jaheda õhuvooluga föönitamine sulgeb kultiikuli soomused, et juuksed oleksid siidiselt siledad ja läikivad. Kui kasutate õrna ja jahedat õhuvoolu, ei kuivata ega kahjusta föön teie juukseid.

Kuidas kaitsta juukseid föönitamise ajal?

Hoiatustest hoolimata kipume kasutama kuuma õhuvoolu, kuna juuksed kuivavad kiiremini. Seetõttu on juuste kuumakaitse nii oluline. Kuidas seda saada? Kas saate hoida oma juukseid föönitamise ajal kuivamise ja kähardumise eest?

  1. Terved juuksed on vastupidavamad kahjustustele ja kõrgetele temperatuuridele. Hoidkem neid tervena palsamide, maskide ja loomulikult – õlidega. Regulaarne juukseõlihooldus muudab juuksesibulad ja -folliikulid tugevamaks, silub juuksestruktuuri ja kaitseb seda.
  2. Te ei saa väga märgasid juukseid fööniga kuivatada, kuna need on kõige hapramad ja kahjustavamad. Oodake hetk pärast pesemist, kuivatage juuksed õrnalt rätikuga ja seejärel kasutage fööni.
  3. Õigete juuksetoodete kasutamine on ülioluline. See võib olla kreem, losjoon või õli – parim valik on argaaniaõli või looduslike õlide segu, nt. Nanoil. Juukseõlid teevad midagi enamat kui kaitsevad kuumuse eest. Need ained lukustavad niiskuse, lisavad pehmust ja läiget, muudavad stiilimise lihtsamaks.

Milline on parim föön?

Fööni valik mõjutab kuivatamise mõju juustele. Pidage meeles, et vigane või vana föön suurendab juuste kahjustamise ohtu. Kosmeetikatööstus pakub palju erinevaid fööni mudeleid, nii et valik tundub olevat keeruline. Siiski on see pingutust väärt.

Heal föönil peab olema võimsuse ja temperatuuri sätted.

Kui saate reguleerida õhuvoolu temperatuuri ja võimsust, on föönitamise rutiini palju lihtsam juhtida. Olenevalt juuksetüübist on võimalikud erinevad variatsioonid nt. madal temperatuur ja väiksem võimsus õhukestele juustele. Peaaegu igal poes müüdaval föönil on sellised võimalused. Mida rohkem seda parem. Täiustatud seadmetel võib olla isegi automaatne temperatuuriandur, mis kohandab temperatuuri antud hetkel.

Ioonföön on parim võimalik valik.

Juuste staatilisus ja säbrulisus on kõige levinumad probleemid föönitamisel. Ioonkuivati aitab seda kontrollida. Seade toodab negatiivseid ioone ja sellel on antistaatiline toime. Iooniline kuivati silub, taltsutab, suurendab läiget ja kaunistab juukseid.

Tasub valida stiililisanditega föönid.

Täiendavad elemendid, nagu difuuser või kinnitused, tunduvad sageli tarbetud. See arusaam on vale. Lisaelementidega föön on suurepärane valik, kui soovite seda kasutada nii kuivatamiseks kui ka kujundamiseks. Kinnitused võimaldavad teil soengut kujundada, kaitstes samal ajal juukseid kuumuse eest.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest