Juuksed kogu maailmas, 7. osa: Antarktika ja Arktika juuksehooldus

Juuksed kogu maailmas, 7. osa: Antarktika ja Arktika juuksehooldus

Kas inuitid ja saamid hoolitsevad oma juuste eest korralikult või suhtuvad neisse pigem... külmalt? Talumatult madalad temperatuurid, igavene külm ja lumi, pikalevenivad polaarpäevad ja -ööd - kas Arktikas saab üldse mõelda juuksehooldusele? Selgub, et ka igavese lume maa võib olla rikas ainete poolest, mis on äärmiselt väärtuslikud mitte ainult tervise, vaid ka ilu seisukohast. Avasta juuksehooldusi, mis on pärit otse Arktika iglust!

JUUKSED MAAILMA ERI NURKADES: 7. osa - Antarktika ja Arktika juuksehooldus

Mida saame õppida Antarktikas ja Arktikas elavatelt naistelt?

JUUKSEHOOLDUS - ARKTIKA 

Arktika on polaarpiirkond, mis asub Maa kõige põhjapoolsemas osas - põhjapolaarjoonel. Enamasti domineerib seal puudeta igikelts - püsivalt külmunud maakoor. Arktika põliselanikud on õppinud elama "triivival liustikul" ning ilu ja juuste eest hoolitsetakse sama kirglikult kui mujal maailmas. Nende iluhooldus on lihtsalt praktilisem - selle põhjuseks on ebasoodsad ilmastikutingimused. Rasv (loomne ja taimedest pressitud) kaitseb juukseid külma eest ja puhastab neid suurepäraselt.

Arktika kubiseb elust: paljudel aladel domineerib rikkaliku loomastiku ja taimestikuga boreaalne mets, Arktika avarused on kaetud tundraga ning sageli võib kohata mitmesuguseid samblaid ja samblikke. Selgub, et paljusid neist taimedest on hinnatud juuksehoolduses. Kui soovid osta "arktilist" kosmeetikat, kontrolli, kas selle koostis sisaldab polaarseid eeliseid:

  • Iiri samblik, tuntud ka kui Chondrus crispus. See on väärtuslik joodi, kaltsiumi, broomi, seleeni, raua ning mitme A-, D-, E- ja K-vitamiini allikas. Lisaks sisaldab Iiri sammal karrageeni, mis silub juukseid suurepäraselt. Iiri sammal on kaitsvate omadustega, see niisutab ja hooldab juukseid. Iiri sammalt nimetatakse sageli "looduslikuks silikooniks", sest palsamite ja šampoonide koostisosana annab see juustele sära, takistab kahusust ja muudab juuksed kergemini stiliseeritavaks.
  • Vetikad - need, mida kogutakse polaarjoone ümbrusest on kõige puhtamad ning vabad kemikaalidest ja toksiinidest. Neid kasutatakse nahainfektsioonide hooldamiseks ja raviks, samuti juuste toitmiseks ja taastamiseks. Vetikad sisaldavad mitmeid mineraale ja vitamiine, mis mitte ainult ei paranda juuste struktuuri, vaid tugevdavad ka veresoonte seinu ja stimuleerivad nahaalust mikrotsirkulatsiooni. Seetõttu on need ideaalseks abivahendiks nõrgenenud juuksesibulate ja väljalangevate või aeglaselt kasvavate juuste jaoks. Lisaks tasakaalustavad vetikad rasunäärmete tööd nahas, tänu millele on need tõhusad rasuste juuste hooldamisel. Arktilisest Nunavikist pärit vetikate kompleks on kosmeetikatööstuses eriti hinnatud.
  • Arktiline vesi (liustikuvesi) - maailma puhtaim allikavesi. Vesi mängib juuksehoolduses võtmerolli ning on sageli üks šampoonide, peanahalosjoonide ja hüdrolaatide peamisi koostisosi. Arktilist vett saadakse liustikualadel vabalt voolavatest looduslikest allikatest, mistõttu ei sisalda see nitritit. Seda on looduslikult filtreeritud juba aastatuhandeid ning selle kosmeetilised omadused on hindamatud. Saastamata, mineraaliderikast, täiesti ohutut ning nahasõbralikku arktilist vett lisatakse meeleldi šampoonidesse ja palsamitesse. Veelgi enam, seda saab edukalt kasutada juuste loputusvahendina (koos valitud ravimtaimede tõmmistega) ja mineraalse juuksesavi baasina. Samuti tasub meeles pidada, et arktiline vesi on sama struktuuriga nagu vesi meie kehas (vesi mida leidub kudedes ja rakkudes). Taoline biosobivus pakub põhjalikku niisutust ja võimaldab teistel aktiivsetel ainetel tungida juustesse ja nahka.
  • Harilik kukemari (Empetrum nigrum) - see kuulub inuitide ja saamide toidulauale. Selgub, et sellel on tervendavad omadused. Kukemari toetab seedimist ning on noorendava toimega - aeglustab vananemisprotsessi, kuna see pärsib elastaasi ja kollagenaasi ensüümide toimet. Lisaks tugevdab see kapillaare ning parandab naha ja juuste elastsust. Kukemarja hakati kiiresti lisama kreemidesse, maskidesse ja palsamitesse, mis on mõeldud küpsete juuste hooldamiseks.
  • Põdrakanep (Chamaenerion angustifolium) - Levinud kogu põhjapoolkera parasvöötmes, sealhulgas paljudes boreaalsetest metsadest, kuid seda kasutatakse kõige rohkem Alaskal. Põdrakanepist saadud mesi on nii magus suhkruasendaja (jäätis, kommid, siirupid, tarretised) kui ka suurepärane kosmeetikavahend, mida Alaska naised kasutavad juuste ja keha hooldamiseks. Põdrakanepist valmistatud maskid ja mähised on hinnatud, sest need suurendavad juuste elastsust, kaitsevad neid kuivamise eest ning pakuvad A- ja C-vitamiini. Arktilistest piirkondadest pärit põdrakanep kasvab kõige puhtamas, saastamata keskkonnas, mistõttu on see paremate kosmeetiliste omaduste ja kõrgema vitamiinisisaldusega.
  • Merelised polüsahhariidid - eriti kitosaan, karploomade kestadest saadud polüsahhariid - on tugevate niisutavate omadustega. Need toetavad hüdrolipiidide tasakaalu, ühendavad samaaegselt mitmeid veemolekule ning sisaldavad väärtuslikke mineraale ja valke (juuste ehitusmaterjali), mis parandavad juuste sisemisi struktuure ja taastavad juuksekarvade kõige sügavamaid kihte.
  • Oomega-3-rasvhapped - see on ilmselt üks kõige tähtsam ja hinnatum komponent polaaralade elanike toitumises. Inuidid ja saamid tarbivad rasvhappeid oma igapäevase toiduga ja kannavad neid mõnikord juustele. Tänu sellele võivad naised uhkustada oma paksude ja ilusate juustega. Lisaks ei ole äärmiselt madalad temperatuurid nende kiharatele ohtlikud. Rasvhappeid leidub looduslikes õlides (suurima kontsentratsiooniga on kõrge poorsusega juustele mõeldud õlid, st mustköömneõli, linaseemneõli, päevalilleõli, puuvillaseemneõli, kuningakepiõli). Muidugi omandavad inuidid häid rasvhappeid veidi teisel viisil, s.t. süües rasvast kala ja tarbides kalaõli.
  • Islandi samblik (Cetraria islandica) - sellest saadud ekstrakt sisaldab haruldast ja väärtuslikku usniinhapet, mis kaitseb juukseid väliskeskkonna kahjuliku mõju, samuti mehaaniliste ja keemiliste kahjustuste eest. Islandi samblikul on niisutavad ja toitvad omadused. See on sageli šampoonide ja palsamite koostisosa, mis vastutab juuste taastamise ja tugevdamise eest.

ANTARKTIKA JUUKSEHOOLDUS

Võib tunduda, et Arktika ja Antarktika - mis asuvad kahel erineval poolusel - on tegelikult identsed: lumi, jää, igikelts ja äärmuslik külm. See on aga tõest kaugel. Antarktika, erinevalt Arktikas triivivast jääst, on kontinent. Seetõttu näeb selle maailmanurga loomastik ja taimestik pisut teistsugune välja. Kas "valgel mandril" leidub juuste jaoks väärtuslikke aineid? Loomulikult! Antarktikas saadakse vaid kahte laialt levinud kosmeetilist komponenti, kuid neil on juustele erakordne mõju.

  • Vetikad - üks peamisi kosmeetikatööstuses hinnatud aineid. Vetikate kasutamine naha- ja juuksehoolduses on väga levinud, sest nende mikroelemendid esinevad kergesti seeditavate biokomplekside kujul, mis tungivad tõhusalt epidermise lipiidikihti. Lisaks sellele on nende koostis sarnane inimkeha rakuplasma koostisega - seetõttu on vetikad suurepärase kosmeetilise toimega. Nende aktiivsete osakeste isoleeritud fraktsioonid sobivad suurepäraselt juuste ja peanaha hooldamiseks: vähendavad seborröat, leevendavad põletikku, sisaldavad mikroelemente, toidavad juukseid, aeglustavad vananemisprotsesse.
  • Samblikud - eelnevalt mainitud usniinhape on väärtuslik komponent samblikes, mis on puhtad ja sisaldavad rohkesti toimeaineid. Tuleb välja, et samblike sekundaarsetel metaboliitidel on mitmeid tervendavaid ja hooldavaid omadusi. Šampoonide ja palsamite koostisosana ravivad need kõõma ja seenhaigusi ning puhastavad suurepäraselt peanahka. Samblikule on iseloomulik ka kõrge steariinhappe kontsentratsioon, mis on antiseptiliste ja antibakteriaalsete omadustega, kaitseb juukseid kahjustuste eest, tasakaalustab rasueritust ning parandab kahjustatud juuste seisundit.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest