JUUKSED KOGU MAAILMAS, OSA 6: Okeaania ja Austraalia juuksehooldus

JUUKSED KOGU MAAILMAS, OSA 6: Okeaania ja Austraalia juuksehooldus

Kas unistad kaunitest juustest? Mine Austraaliasse! See on koht, kust leiad täiesti naturaalseid ja võimsaid hooldavaid koostisosi, mida ei leidu kuskil mujal maailmas. Austraalia ja Okeaania riigid on "taimeriigid", kus leidub kõige rohkem endeemilisi liike maailmas.

Selgub, et maailma väikseimal kontinendil on muudki kui vaid nn surfarite paradiis, suurim korallrahu sukeldumise fanaatikutele, kodu megalomaanidele (ooper Sydney's) ja... jaanalindudele... Austraallased hindavad kõrgelt kohalikke tooteid, mis on kvaliteedi poolest ühed parimad maailmas. Seega, kuidas näeb välja Austraalia juuksehooldus?

JUUKSED MAAILMA ERINEVATES NURKADES, 6. OSA: - OKEAANIA JA AUSTRAALIA

Mida saame õppida Okeaanias ja Austraalias elavatelt naistelt?

AUSTRAALIA – JUUKSEHOOLDUS

Maailma kõige ebatavalisem ja väikseim kontinent üllatab kohalike taimede ja õlide rohkusega, mida ei leidu kusagil mujal. Austraalia naised võivad olla uhked, sest nad hoolitsevad oma ilu eest kirglikult. Kuna nende käsutuses on nii palju erinevaid hämmastavaid komponente, ei taha nad kasutada suvalisi tooteid. Nad hindavad kvaliteetset ja orgaanilist toorainet, eelistatavalt kodumaist. Tänu kohalikule taimestikule avaldab Austraalia muljet laia looduslike ilutoodete valikuga. Neid on nii palju, et kõigi taimede, vetikate, õlide, savide ja meremineraalide kirjeldused täidaksid kogu entsüklopeedia. Täna räägime Austraalia kõige populaarsematest juuksehooldustoodetest.

Kakadu ploom kasvab Austraalia põhjapoolsetel aladel; see vili sisaldab rohkem C-vitamiini kui Florida apelsinid. See on päästeingel UV-kiirguse poolt kahjustatud nahale ning suurepärane antioksüdant, mis kirgastab ja kaitseb nahka ja juukseid. Pakub kaitset nii saasteainete kui ka kahjulike ilmastikuolude eest. Kakadu ploom "ravib" peanahka ja taastab juukseid suurepäraselt. Samuti takistab juuste vananemist ning aeglustab hallinemist.

Kängurukäpp (anigozanthos) - kust pärineb see nimi? Kängurukäpa torukujuline õis on kaetud sametja karvaga ning sellel on teravnevad kängurukäppa meenutavad sagarad, millest tuleneb ka taime nimetus. Õnneks ei lõhna see nagu känguru - anigozanthos lõhnab meeldivalt ning suurepärane juuksehooldusvahendite koostisosa. Kängurukäpp pehmendab juukseid, parandades nende elujõulisust ja elastsust.

Austraalia merevetikad - kuna need sisaldavad rikkalikult toitvaid ja taastavaid aineid, võib neid nimetada "mereköögiviljadeks". Niatsiin, tiamiin, riboflaviin, valgud, A-, C-, E-, K-, PP-vitamiin, raud, kaltsium, jood, vask, fluoriid, fosfor, tsink - see on täielik kollektsioon kõigest, mida juuksed vajavad uskumatu sära ja tervise säilitamiseks ning hõrenemise ennetamiseks. Merevetikad pakuvad püsivat hooldust mitte ainult juustele, vaid kogu kehale. Neid lisatakse meeleldi ka toidule, sest merevetikaid peetakse üheks supertoiduks, mis täiendab vitamiinide ja mineraalainete puudujääke. Juukseid tasub vetikatega "sööta" - need on suurepärased hooldusvahendid, mis toidavad ja annavad juustele suurepärase välimuse.

Austraalia metsiku kirsi koor - asendamatu koostisosa palsamites ja šampoonides. See muudab juuksed erakordselt elastseks ja tugevaks, lisab läiget, hooldab ning varustab neid samal ajal mitmete mikrotoitainete ja vitamiinidega (raud, vask, koobalt, tsink, magneesium, mangaan ning C- ja E-vitamiinid). Austraalia metsiku kirsi koor mitte ainult ei paranda juuste seisundit, vaid jätab neile ka imelise, intensiivse lillelõhna.

Austraalia metsik virsik - metsik virsik on aborigeenide seas tuntud kui "quandong", selle eriline nimetus rõhutab taime unikaalsust. Metsiku virsiku ekstrakt on väärtuslik aine, mis toidab ja niisutab juukseid sügavuti, andes neile rohkem sära ja parandades nende värvi. Austraalia metsik virsik on sageli värvitud ja tõrksatele juustele mõeldud palsamite ja šampoonide põhikomponent.  

Pärlipulber - Austraalia naisi peetakse pärliekspertideks: see riik on aastakümneid olnud maailma suurim säravate merejuveelide tootja ja eksportija. Pärlipulbrit on tuntud rohkem kui 4000 aastat ning siiani ei ole avastatud midagi, mis annaks nii õrna sära, täiustades samal ajal juuste ja naha välimust. Pärlipulbris leidub enam kui 20 aminohapet, mis kuuluvad meie keharakkude koostisesse, lisaks sisaldab see rikkalikult konhioliini - keratiini (juuste peamise ehitusmaterjali) ekvivalenti. Samuti stimuleerib pärlipulber melaniini taset (aeglustab hallinemist), tasakaalustab rasueritust (pärsib peanaha liigset rasueritust), rahustab põletusi, kaitseb keskkonnareostuse kahjulike mõjude eest ning taastab ja niisutab juukseid, poleerides neid ideaalselt.

Austraalia jojobaõli - austraallased hooldavad juukseid meelsasti õlidega. Naturaalsed eeterlikud õlid on nende juuksehoolduse lahutamatu osa. Nad ostavad innukalt õlidel põhinevaid valmistooteid ning jojobaõli näib olevat sellel mandril kõige populaarsem. Puhtas kõrbekliimas kasvavatest põõsastest pärinev jojoba on suurepärane õli: see on kerge, imendub kiiresti, ei koorma juukseid liialt, annab juustele tugevust, elastsust ja sära ning sisaldab skvaleeni, mis reguleerib rasunäärmete tööd. Jojobaõli on üks kõige hämmastavamaid hooldavaid aineid. Seda saab kasutada mitte ainult juuksehoolduses, vaid ka kogu kehal ja näol, kuna see taaselustab nahka ja leevendab aknet.

Piliõli (Canarium ovatum) - pilipähklitest külmpressitud õli on selle mandri elanike poolt hinnatud ning seda peetakse väärtuslikumaks ja tervislikumaks kui oliiviõli. Seda rafineerimata õli kasutavad austraallased peamiselt juuste hooldamiseks. See sisaldab ohtralt oomega-rasvhappeid, mitmeid väärtuslikke mineraalaineid (rauda, magneesiumi), valke, E- ja A-vitamiini ning kõiki kaheksat asendamatut aminohapet. Pilliõli võib kasutada nii üksi kui ka koos teiste naturaalsete õlidega. Samuti lisatakse seda sageli mineraalsavidele - sellisel kujul teeb see imesid juukseid taastava maskina.

Austraalia humal - on olnud aastakümneid hinnatud mitte ainult õlletööstuses, vaid ka suurepärase juukseid parandava koostisosana. Austraalia humal on suurepärane vahend juuksesibulate tugevdamiseks, juuste kasvu soodustamiseks, niisutamiseks ja juuksekiudude struktuuri parandamiseks. Samuti eemaldab Austraalia humal kõõma, omab antibakteriaalset toimet, reguleerib seborröat ja poleerib ideaalselt. Pole ime, et austraallased hindavad humalat igapäevases juuksehoolduses. Võid kasutada humalakäbidest valmistatud tõmmist või otsida juuksehooldustooteid, mis sisaldavad naturaalset humalaekstrakti.

Austraalia ženšenn - väga väärtuslik hooldusvahend õhukeste, nõrgestatud juuste puhul, millel puudub energia, elujõud ja elastsus. Ženšenni hinnatakse selle noorendavate omaduste poolest, mistõttu leidub seda sageli küpsetele juustele mõeldud toodetes. Lisaks on see suurepärane koostisosa erinevates juukseid toitvates ja taastavates seerumites. Ženšenni kasutatakse ka matseraadina, et luua ainulaadne naturaalne õli. Enamasti leotatakse Austraalia ženšenni juurt kookos- või jojobaõlis. Juuste õlitamine ženšenni matseraadiga stimuleerib juuksesibulate tööd, pärsib juuste väljalangemist ja stimuleerib nende kasvu.

Austraalia on riik, kus eeterlikke õlisid kasutatakse kirglikult - mitte ainult aroomiteraapia eesmärgil. Õlisid lisatakse sageli kosmeetikatoodetele, et parandada nende hooldavaid omadusi. Millised eeterlikud õlid on Austraalia juuksehoolduses kõige populaarsemad?

Fragooniaõli (Agonis fragrans) - populaarne eeterlik õli, mida võib lisada juuksemaskidesse ja palsamitesse. Seda kombineeritakse naturaalsete õlidega, et suurendada nende antibakteriaalset ja desinfitseerivat toimet. Peanahale kantav lahjendatud õli reguleerib rasu eritumist, ravib kõõma ja nahapõletikku. See on sagedane komponent juuste kasvu stimuleerivates õlisegudes, mis pakub leevendust ka peanahale.

Austraalia sandlipuuõli - üks vanimaid õlisid maailmas, mida tunti juba Kleopatra eluajal. Seda on mainitud ka iidsetes India meditsiiniraamatutes. Austraalias kasvab suurtel aladel eriline sandlipuu sort, mille nimi on Santalum spicatum. Selle antimikroobsed omadused on tugevamad kui maailmakuulsal teepuuõlil. Sandlipuuõli lisatakse sageli puhastavatesse ja rasueritust reguleerivatesse šampoonidesse. See leevendab nahapõletikku ja toetab peanaha puhastamist.

Niaouli eeterlik õli, mis on saadud samanimelise taime lehtedest ja okstest, toimib sarnaselt. Sellel on tugev antiseptiline toime, see hävitab seeni ning on põletikuvastaste, toniseerivate ja antibakteriaalsete omadustega. Seda võib lisada šampoonidele ja näoemulsioonidele. Niaouli on tuntud kui õli, mis tugevdab suurepäraselt immuunsüsteemi ja leevendab allergiasümptomeid - tänu sellele on see hindamatu lisand tundlikele juustele mõeldud hooldustoodetes.

Teine desinfitseeriv, tervendav ja põletikku leevendav õli pärineb eukalüptist. Eukalüptiõli toetab peanaha puhastamist, võitleb kõõma ja aknega, poleerib juukseid ning jätab need pehmeks ja kohevaks.

Ilang-ilangi eeterlik õli (ilang-ilangi puust saadud õli) - see on veel üks eeterlik õli, mis on äärmiselt populaarne kogu maailmas. Selle aroom on suurepärane afrodisiaakum, kuid õlil on ka tugevad kaunistavad ja hooldavad omadused. Ilang-ilangi õli võitleb kiilaspäisuse vastu, stimuleerib juuksefolliikulite kasvu, kiirendab haavade paranemist, leevendab ärritust ning reguleerib peanaha seborröat. Austraallased lisavad paar tilka seda väärtuslikku ainet oma juuksemaskidesse ja palsamitesse või rikastavad sellega savipõhiseid kosmeetikatooteid ja juustele mõeldud hüdrolaate.

Aniismürdi eeterlik õli - üks populaarsemaid õlisid Austraalias. Naised kasutavad seda hea meelega juuksehoolduses, sest see soodustab juuste kasvu, puhastab suurepäraselt peanahka ja stimuleerib nahaalust vereringet. Stimuleerib ja elavdab juuksesibulaid, seetõttu lisatakse aniismürdiõli sageli preparaatidele, mis pärsivad juuste hõrenemist ja tugevdavad juuksefolliikuleid. Aniismürdiõlil on veel üks omadus, mida naised väga kõrgelt hindavad: kui õli kantakse harjale või kammile, hõlbustab see pusade lahtiharutamist ja taltsutab tõrksaid juukseid.

OKEAANIA – JUUKSEHOOLDUS

Austraalia ümbruses asub 13 saareriiki, mis võivad kiidelda troopilise kliima ja täiesti puhta saastevaba õhuga. Okeaania riikides leidub haruldasi, eksootilisi taimeliike, mida kasutatakse sageli nii kosmeetikatööstuses kui ka meditsiinis.

Kõige populaarsem troopiline taim, mida tuntakse ka paljudes teistes soojades piirkondades, on kookospalm. Kookosõli kasutatakse laialdaselt kulinaarias ja kosmeetikatööstuses (kookosõli on šampoonide, palsamite ja juuksemaskide levinud komponent). Sellegipoolest leidub ka taimi, mis on teistel mandritel ebatavalised. Uus-Meremaa (nagu ka mõned Austraalia piirkonnad) võib uhkeldada erakordse puuviljaga: tamarillo, mida nimetatakse ka tomatipuuks, ei ole tegelikult köögivili. Seda troopilist puuvilja hinnatakse ebatavaliste maitseomaduste ja vananemisvastaste omaduste tõttu. Tamarillo aeglustab juuste ja naha vananemisprotsesse ning on väärtuslik A-vitamiini allikas, mis kaitseb meid vabade radikaalide eest, C-vitamiin toetab kollageeni tootmist ja tugevdab veresoonte struktuuri. Tamarillo, nagu ka "kohalik" traditsiooniline tomat, sisaldab rohkesti kaaliumi, mis pärsib juuste väljalangemist ja tugevdab nõrgenenud juuksesibulaid. Seda puuvilja võib kanda juustele, näole ja peanahale paksu massina, millele lisatakse sageli paar tilka naturaalseid õlisid.

Populaarne rahustavate ja vananemisvastaste omadustega õli, mida soovitatakse küpsema naha ja juuste hooldamiseks, on kurgirohuõli. Kurgirohi on tuntud kogu maailmas ja seda kasvatatakse massiliselt Uus-Meremaal. See on võimas antioksüdant, mida soovitatakse kasutada ka värvitud ja blondeeritud juuste hooldamisel.

Kõik saareriigid hindavad ja rakendavad merevetikate kasulikku jõudu - selles maailmaosas võib kohata tosinat erinevat sorti, mida lisatakse toidule ja kasutatakse kosmeetikas. Neil on naha ja juuste jaoks väärtuslikud, tugevalt taastavad omadused.

Teine Uus-Meremaa piirkonnast pärit populaarne kosmeetikavahend on harakeke ekstrakt, mis on kuulus oma tervendavate ja toniseerivate omaduste poolest. Seda lisatakse sageli šampoonidele ja juuksehooldusvahenditele. Selle peamine ülesanne on tuua leevendust ärritunud või tundlikule nahale, rahustada põletusi ning hoolitseda raskete, paksude ja peadligi hoidavate juuste eest.

Oliiviõli ja kawakawa taimede matseraati kasutatakse tänu selle rahustavatele omadustele tundlikule peanahale mõeldud šampoonides. Sellel on valuvaigistav ja põletikuvastane toime, mis kaitsevad peanahka tugeva päikesekiirguse ja kõrge temperatuuri eest.

Peaaegu kogu Okeaania ja enamik Austraaliast on kaetud troopiliste metsadega, kus leidub mitmesuguseid eukalüptisorte - need on kõrgelt hinnatud kosmeetikatööstuses ja aroomiteraapias. Eespool mainitud eukalüptiõli on üks populaarsemaid aineid, mida kasutatakse raskete ja rasuste juuste hooldamisel.

Teine konkreetsele piirkonnale iseloomulik taim on Uus-Meremaa lina (mida sageli nimetatakse Uus-Meremaa kanepiks). Selle taime seemnetest pressitud õli on eriti hinnatud juuksehoolduses. Seda nimetatakse harakeke seemneõliks ja see on populaarne tänu oma kõrgele omega-6 linoolhappe sisaldusele. Harakeke seemneõli on väärtuslik fütosteroolide allikas, mis stimuleerib kollageeni sünteesi, takistab juuste väljalangemist ning tugevdab juukseid kogu pikkuses - alates juuksesibulatest kuni otsteni.

Samuti peame imetlema Uus-Kaledoonia taimede hämmastavat rikkust ( saar on "koduks" 2551 endeemilisele taimele). Eriti tähelepanuväärsed on ebatavalised ja ainulaadsed okaspuud - paljud liigid on seal kaitse all. Seeds are used to produced essential oils which are often combined with the popular coconut oil or jojoba oil.

Hinnatud juuksehooldusvahendite hulka kuuluvad ka eebenipuu ja ülalmainitud sandlipuu. Neid kasvatatakse peamiselt Saalomoni saarte piirkonnas. Eebenipuud kasutatakse ka muuks kui mööbli tootmiseks ja skulptuuride valmistamiseks. Selgub, et eebenipuu ekstraktil on suurepärased tselluliidivastased omadused ning see stimuleerib ka nahaalust vereringet. Lisaks, selle süstemaatiline kasutamine peanahakreemina soodustab juuksekasvu ja kaitseb juuksesibulaid väljalangemise eest. Sellel on vananemisvastane toime ja see kaitseb ka vabade radikaalide eest.

Samoa võib tunda uhkust selle üle, et seal kasvatatakse massiliselt taime nimega Colocasia esculenta, mida tavaliselt kutsutakse taroks. Selle erinevaid osi kasutatakse laialdaselt meditsiinis: taro on suurepärane vahend ärritunud peanaha, kõigi haavandite ja nahapõletike puhul. Selle kosmeetilised omadused on muljetavaldavad: taro on rikas suhkrute, oligopeptiidide ja flavonoidide poolest. Taime aktiivsed toimeained stimuleerivad tugevalt rakkude ainevahetust: seetõttu kasutatakse taimeekstrakte nõrgenenud ja hõrenevate juustega seotud probleemide lahendamiseks. Taro sobib suurepäraselt ka regenereerivate kreemide ja näomaskide koostisosaks.

Okeaania eksootilisi puuvilju hinnatakse lisaks nende hämmastavale maitsele sageli ka vitamiinide, mineraalainete ja aminohapete rohkuse tõttu. Neid kasutatakse looduslike maskide koostisosana ning kombineeritakse looduslike õlidega, et toita juukseid ja nahka. Kiribati kõige populaarsemad puuviljad on banaanid, jakad ja melonid. Need on suure toiteväärtusega ning ühtlasi ka kehale ja juustele kasulikud looduslikud kosmeetikavahendid.

Troopilised ja eksootilised vahendid juuksehoolduses? Kui tahad proovida midagi uut, vali Austraaliast pärit naturaalsed õlid ja ainulaadsed taimeekstraktid - nende toime üllatab sind positiivselt. Juuste õlitamine on populaarne rituaal kogu maailmas - nii suur hulk naisi ei saa eksida: looduslikud õlid on parim, mida sa oma juustele pakkuda saad!

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest