Juuksed kogu maailmas, 5. osa: Põhja-Ameerika juuksehooldus

Juuksed kogu maailmas, 5. osa: Põhja-Ameerika juuksehooldus

Antropoloogiline rännak ilu ja originaalsete juuksehooldusviiside otsinguil viis meid Põhja-Ameerikasse - seal on juustel... tõesti hääl! Omapärane kontinent täis mitmekesisust ning võrratuid, unikaalseid taimi. Kaasaegsete toodete kõrval valitsevad iidsed retseptid, samas kui juuksur valitakse oma juuksetüübi ja... etniliste juurte järgi.

Paljud väidavad, et Põhja-Ameerika hõlmab endas...tervet maailma. Kultuuride, iidsete tsivilisatsioonide, rahvaste ja uskumuste mitmekesisus ilmneb iluhoolduste ammendamatu loovuse kaudu. Põhja-Ameerikas pakub lugematuid võimalusi juuste rõõmustamiseks: Kanada vaoshoitud, harmooniat täis piirkonnad; Ameerika Ühendriikide suurejooneline hiilgus ja mitmekesisus; värvikas, salajasi segusid täis Mehhiko ja kogu öö tantsiv kuum Kuuba.

JUUKSEHOOLDUS MAAILMA ERI NURKADES, 5. OSA – PÕHJA-AMEERIKA

Mida saame õppida Mehhiko, Kanada ja USA naistelt?

JUUKSEHOOLDUS - PÕHJA-AMEERIKA: KUUBA

Kuuba on riik, mis on kuulus tantsimise ja laulmise poolest - riik, kus on näha kirglikku armastust mitte ainult muusika vastu. Kuuba naiste vapustavad juuksed saavad erilist hooldust, mille käigus kasutatakse endeemiliste puude ja põõsaste ekstrakte (see tähendab, et neid ei leidu väljaspool Kuubat). See saar on korgipalmide ja jaguey aardelaegas. Jaguey on loorberipuu, millel on muljetavaldavad, õhku ulatuvad juured ning mitmesugused kaunistavad ja hooldavad omadused. Teine mainimist vääriv taim on Moraceae perekonda kuuluv viigipuu  - see toodab piimamahla, mida kasutatakse ravimite ja kosmeetikatoodete, eriti juuksehoolduseks ja stiliseerimiseks mõeldud vahendite valmistamisel. See sisaldab palju parkaineid, vaiku, vahasid, valke ja lenduvaid õlisid - need on suurepärased hooldusvahendid kuumas, juustele ebasoodsas kliimas.

Kuubalased armastavad juust hooldamist õliga - nad kasutavad sageli "kohalikku" õli, mida saadakse Roystonea regia'st. Seda tuntakse ka Kuuba kuningliku palmi nime all. Selle õli peetakse võimsaks relvaks ebasoodsate ilmastikutingimuste vastu, kuna see kaitseb juukseid ja peanahka kõrvetava päikese ja UV-kiirguse eest. Juukseid õlitatakse palju sagedamini kui Euroopas, sest kõrged temperatuurid nõuavad intensiivsemat juuksehooldust.

  • Koralliekstrakt (merepiitsa ekstrakt) on iluhoolduses hindamatu väärtusega - Kuuba on üks vähestest maailma piirkondadest, mis võib uhkustada nii suure korallikogusega. Need ekstraktid on kosmeetikatööstuses väärtuslikud ning on sageli vananemisvastaste kreemide ning küpsete juuste hooldamiseks mõeldud maskide ja šampoonide komponendid. Korall on pseudopterosiini allikas - üks tõhusamaid koostisosi, mis vastutab nii naha kui ka juuste niisutamise ja noorendamise eest. Koralliekstraktil on tugevad põletikuvastased omadused, mistõttu on see ideaalne ka peanaha hooldamiseks.
  • Pouteria sapota (Mamey zapote) - see on suur ovaalne puuvili, mis on käsitsi korjatud igihaljast puust ning millel on oranž viljaliha ja suur must kivi. Kuubalased armastavad seda süüa hommikusöögiks, sest see on sama toitev kui banaan. See maitseb nagu avokaado, banaan ja kõrvits ning on populaarne kogu Kesk-Ameerikas.

Kuuba naised on armunud selle hämmastavasse mõjusse ja kasutavad seda meelsasti oma juustel (maski, palsami või isegi šampooni kujul). Pouteria sisaldab ohtralt antioksüdante (sealhulgas beetakaroteeni), vitamiine (C, A ja B) ning mineraalaineid: vaske, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja rauda.

JUUKSEHOOLDUS - PÕHJA-AMEERIKA: Kanada

Kanada on tuntud oma kauni, puutumatu, põlise ja mitmekesise looduse poolest. Riigilippu ei ole põhjuseta kaunistatud vahtralehega - vahtrasiirup on Kanada uhkus. Oma pindala poolest on see suuruselt teine riik maailmas. Kanada metsaga kaetud alad ulatuvad kuni 310 miljoni hektarini. Kas sellest saab järeldada, et Kanadas armastatakse loodust ja naturaalseid hooldusvahendeid? Mida nad kasutavad oma ilu, juuste ja peanaha eest hoolitsemiseks? Tuleb välja, et neil on, millega kiidelda.

  • Aroonia (Aronia) - see taim on tuntud kogu maailmas, kuid selle kõige silmapaistvamad sordid kasvavad Kanada neitsipiirkondades - kust see ka Euroopasse jõudis. See osutus suure väega taimeks. Aroonia vilju ja nendest saadud mahla peetakse tugevaks antioksüdantide allikaks. See on üks noorendavatest ainetest - sellel on kortsudevastased, pinguldavad ja taastavad omadused. Aroonia on sageli näokreemide ja spetsiaalsete juuksehooldustoodete koostisosa. See omab erinevate mineraalide ja mikrotoitainete jõudu, samas kui kõrge antioksüdantide kontsentratsioon on kasulik mitte ainult kosmetoloogias, vaid ka vähktõve profülaktikas. Suur P-vitamiini (bioflavonoidide) sisaldus kaitseb peanahka bakterite, seente ja pärmseente eest ning juukseid keskkonnast pärinevate toksiinide eest. Sellega ei lõpe aroonias sisalduvate väärtuslike ainete rohkus. Seda hinnatakse ka kõigi B-vitamiinide, samuti K-, C- ja E-vitamiini kõrge kontsentratsiooni tõttu. Need tasakaalustavad keharakkudes toimuvaid protsesse, parandades juuste välimust ja seisundit. Lisaks leidub aroonias uskumatult palju mineraalaineid: rauda, kaltsiumi, vaske, boori, mangaani, joodi, fosforit, kaaliumi ja tsinki. Aroonia on tõeline multivitamiini pomm nii juustele kui ka peanahale.
  • Rapsiõli - veel üks Kanada uhkus. Rapsiõli võib olla nii köögis kasutatav rafineeritud õli kui ka külmpressitud naturaalne õli, millel on kaunistavad ja tervistava omadused. Rapsiõli sobib ideaalselt keskmise ja kõrge poorsusega juustele - see niisutab ja taastab juukseid, muudab need elastseks, võitleb peanaha liigse kuivamise vastu. Lisaks sobib see ka näole kandmiseks - õli imendub hästi ja ei tekita pesemisel probleeme. See silub juukse soomuskihti ja (mis on kanadalastele väga oluline) kaitseb välistegurite kahjuliku mõju ning kõrgete ja madalate temperatuuride eest.
  • Kanada pujukakar (Erigeron canadensis) - see on üheaastane taim, mis kasvab ka Euroopas, kuid seda ei koristata ega kasvatata, sest enamiku arvates on see... umbrohi. Pisikesest, äärmiselt väikeste õitega taimest saadud ekstrakt on ideaalne koostisosa rasustele juustele mõeldud šampoonides ja palsamites. Sellel on põletikuvastased omadused, see pärsib seborröa teket, ravib haavu ja mõjub nahale toniseerivalt.

JUUKSEHOOLDUS - PÕHJA-AMEERIKA: Mehhiko

Mehhiko naisi peetakse õnneseenteks – asteegid ja maiad on neile edasi andnud teadmisi iidsetest ürtidest, taimedest ja viljadest, millel on äärmiselt tugevad tervendavad ja kaunistavad omadused. Need igivanad traditsioon on mehhiklaste tänapäevaelus endiselt säilinud. Naistel on valikut palju - mitmed suure väega taimed ja ürdid toetavad nende juuksehooldust igapäevaselt. Siin on neist kõige väärtuslikumad:

  • Kaktus - Mehhikos ei ole nendest puudust, see on kindel. Ebasõbraliku välimusega hiiglaslikud taimed pakuvad kaunistavaid, tervistavaid ja taastavaid omadusi. Kaktus stimuleerib juuste kasvu ja pärsib nende väljalangemist, toidab ja elustab suurepäraselt, taastab peanahka ja säilitab juuste sobiva niisutustaseme, suurendades nende elastsust. Mehhiklased hellitavad oma juukseid hea meelega kaktusmahlaga, sest see parandab nende välimust, puhastab täiuslikult peanahka, tõstab juukseid juurtest, tugevdab nende struktuuri ja lisab sära.
  • Avokaado - seda ei peeta ilma asjata supertoiduks - avokaado on vitamiinide ja väärtuslike rasvhapete varalaegas. See on üks tähtsamaid toiduaineid Mehhikos. Seda kasutatakse laialdaselt kulinaarsetel eesmärkidel, kuid Kesk-Ameerika elanikud ei hinda seda mitte ainult guacamole kujul. Rohelisest avokaadost saadud eeterlik õli on ideaalne abivahend kahjustatud juustele, mis vajavad taastamist ja värskendamist. Avokaadoõli on kerge, hästi imenduv õli, mis on juustele tõeline vitamiinipomm (selles on koguni seitse vitamiini, mis on vajalikud juuste ja naha korralikuks hooldamiseks). Õli võib kasutada nii keskmise kui ka suure poorsusega juustel, sest sellel on tugevad taastavad ja antioksüdantsed omadused.
  • Kandelillavaha - (Euphorbia cerifera) - on üks paksemaid õlisid, mida tavaliselt kasutatakse kosmeetikatoodetes. Mehhiklased kasutavad seda salvina kuivanud ja pragunenud kehaosade ning juukseotste raviks - nii pakub see maksimaalset kaitset kahjustuste eest. Kandelillavaha toidab juukseid suurepäraselt ja on väga tõhus pehmendav aine, mis sisaldab mitmeid süsivesinikke, vaiku, rasvhappeid ja estreid. Juustele kandmisel pakub see kohest siluvat toimet ja taltsutab tõrksaid kiharaid. Siiski tuleks seda kasutada mõõdukalt, sest kandelillavaha on äärmiselt raske maha pesta.
  • Pitaya - tuntud ka kui draakonivili. See on ebakorrapärase kuju ja üsna ebatavalise koostisega. Mehhiko elanike jaoks on see magus ja maitsev delikatess, millel on tervendavad ja tugevdavad omadused. Samuti on seda pikka aega kasutatud kosmeetikas - sellel on tugevad antioksüdantsed omadused, mis tähendab, et see aeglustab vananemisprotsessi ja kaitseb oksüdatiivse stressi eest. Pitaya võlgneb oma hindamatud, tugevalt noorendavad omadused beetalainidele - mikroskoopilistele ühenditele, mis lisaks kosmeetilistele omadustele toetavad võitlust diabeedi ja vähi vastu. Pitaja ehk draakonipuu sisaldab ka ohtralt vitamiine, sealhulgas C-vitamiini, riboflaviini, B-vitamiini (mis on vajalik juuste korralikuks kasvuks), niatsiini ja tiamiini. Samuti leidub selles mitmeid mineraalaineid (kaltsium, raud, fosfor). Juuksehooldusvahendite koostisosana tõhustab see nende toimet ja pakub intensiivsemat taastamisvõimet.
  • Papaia - Mehhikos tuntud juba sajandeid, st alates maiade ajast. Seda kasutati laialdaselt haavade ja haavandite raviks, sest see taastab nahka suurepäraselt. Tänapäeval kasutatakse seda mitte ainult ravimina, vaid ka usaldusväärse kosmeetikavahendina. Papaia puhastab suurepäraselt nahka, see on ensüümkoorijate (sealhulgas peanaha koorijate) koostisosa ning juukseid täiustav komponent šampoonides ja palsamites. Papaia tugevdab ja niisutab juukseid, taastab ja ladustab kollageeni ning mõjutab seega positiivselt juuste ja naha struktuuri. Mehhiklased hindavad papaia viljaliha selle tugevate noorendavate ja regenereerivate omaduste tõttu. See sisaldab palju vitamiine: C, A, K, E ja mitmeid B-vitamiine, mis mängivad olulist rolli juuste kasvus ja välimuses. Lisaks leidub papaias terve rida juuste ja naha jaoks olulisi mineraalaineid: raud, fosfor, kaalium, naatrium, tsink, kaltsium ja magneesium.
  • Viigikaktus (Opuntia ficus-indica)  - ebatavaline kaktusesort, millel on lamedad lehed ja eksootilised oranžid õied. Kaktusviljast saadud mahl sisaldab rikkalikult vitamiine ja mineraalaineid, flavonoide, orgaanilisi happeid ja betalaiini. Mehhiklased kasutavad seda meeleldi juuksemaskide koostisosana. Kaktus on populaarne ka šampoonides ja seda tarbitakse toidulisandina, kuna sellel on tõestatud... kehakaalu langetavad omadused. Viigikaktus ei koosne ainult viljalihast ja mahlast - selle lehtedest saadakse lima, mis on juuste- ja näomaskide võimas koostisosa (mehhiklased kannavad värsket viigikaktuse lima sageli juustele ja nahale). Teine suurepärane toode, mida sellest ebatavalisest kaktusest saadakse, on õli, millel on tugevad bioaktiivsed noorendavad ja taastavad omadused. Seda kasutatakse sageli näoseerumi kujul ja juuste õlitamiseks.
  • Tšillipipar - Mehhiko köögi asendamatu komponent, millel on lugematu hulk hindamatuid kosmeetilisi omadusi. Selgub, et tšilli oli tuntud juba asteekidele ja maiadele - koos kakaoga tarbides nimetati seda "jumalate joogiks", mis aeglustas vananemist, andis elujõudu, parandas vereringet, meeleolu ja mõtteprotsesse ning toimis detoksifitseeriva vahendina. Mehhiklaste jaoks on tšillipipar salajane koostisosa, mis kiirendab juuste kasvu ja stimuleerib juuksesibulate tööd. Õlidega kombineeritud ja peanahale hõõrutud tšilli parandab mikrotsirkulatsiooni, rikastab nahka hapnikuga ja stimuleerib rakkude ainevahetust. Tänu nendele omadustele muutuvad juuksed tugevamaks, kasvavad kiiremini ja nende väljalangemine väheneb.
  • Guajaav - hapu nagu maasikas, kreemjas nagu banaan, mahlakas nagu õun ning kergelt magusa järelmaitsega, mis meenutab datlivilja - Mehhikos peetakse seda maitsvaks ja tugevaks antioksüdandiks, millel on taastavad omadused. Teismelised kasutavad guajaavimahla akne sümptomite leevendamiseks, samuti toidab see suurepäraselt rasuseid juukseid ja toob leevendust peanaha ärritusele. Guajaav ei reguleeri mitte ainult rasutaset, vaid tagab ka juuste ja peanaha piisava niisutuse ning takistab nende vananemist, vältides samal ajal elujõu kadu.

JUUKSEHOOLDUS - PÕHJA-AMEERIKA: USA

Ameerika Ühendriigid – riik, kus inimesed täidavad oma unistusi võrdsusest, vabadusest, rikkusest, kuulsusest. Kas see tähendab, et unistus ilusatest juustest võib tõeks saada? Selgub, et see etniliselt rikas riik läheneb juuksehooldusele äärmiselt professionaalselt: Afrojuuste jaoks on olemas spetsiaalsed, korralikult varustatud juuksurisalongid ning ka Aasiast pärit elanike paksude, vähepoorsete juuste eest kantakse erilist hoolt. Lühidalt öeldes: iga juuksekarv leiab siin oma koha.

Ameeriklastel on üks nõrkus: see on Euroopa juuksehooldus - on olemas spetsiaalsed salongid, mis pakuvad ainult vanal kontinendil populaarseid hoolitsusi.

Ka USA naised haaravad innukalt kinni traditsioonilistest retseptidest, mida põlisameeriklased on tundnud läbi aegade ning mida kasutatakse tänaseni. Järgmises loendis on kõige populaarsemad looduslikud ained, millel on suurepärane mõju juuksehooldusele.

  • Puuvill (puuvillaseemneõli) - seda on Ameerika Ühendriikides tuntud ja kasvatatud aastakümneid. Puuvill on hinnatud ka oma kosmeetiliste omaduste poolest. Kõige tugevam juukseid taastav aine on puuvillaseemneõli - nagu nime põhjal järeldada võib, saadakse seda puuvillaseemnetest. See sobib ideaalselt kuivadele ja kahjustatud juustele, millel puudub elastsus ja elujõud. Taastab hapraid juukseid ja kaitseb suurepäraselt juukseotsi. Puuvillaseemneõli on kuulus oma pehmendavate ja peanaha hüdrolipiidbarjääri tasakaalustavate omaduste poolest, mis hoiab ära liigse kuivamise ja peanaha ärrituse.
  • Mais - teine väärtuslik kosmeetiline õli pärineb maisiidudest. Ameerika Ühendriigid on maailma juhtivad maisi ja sellest saadud toodete tarnijad. Maisiõli sisaldab rikkalikult vitamiine (C-, A-, K-, D-, E- ja B-grupi vitamiine), mineraalaineid (kaaliumi, naatriumi, kaltsiumi, rauda, magneesiumi ja tsinki) ning väärtuslikke rasvhappeid (oleiin- ja linoolhapet). Kuna E-vitamiini kontsentratsioon maisiõlis on kaks korda suurem kui oliiviõlis, on see parim vahend juuste välimuse parandamiseks. 
  • Soja - üks peamisi USAs kasvatatavaid põllukultuure. Sojauba kasutatakse laialdaselt toiduainetööstuses ja sellest ekstraheeritud õli peetakse üheks parimaks. See sobib suurepäraselt kööki, kuid külmpressitud ja rafineerimata õli on hinnatud ka kosmeetikatööstuses. Sojaõli on oluline vahend vananemisvastases profülaktikas; see sisaldab palju vitamiine, mikroelemente ning rikkalikult valku - mis on juuste taastumise protsessis hädavajalik. Sojaõli takistab niiskuskadu ja kaitseb juukseid kõrgete temperatuuride eest (tugev päikesekiirgus, föönist eralduv soojus). USA kodanikud leiavad sojaidu ekstrakti sageli juustele ja ripsmetele mõeldud hooldustoodetest - see tugevdab oluliselt juuksesibulaid ja stimuleerib kasvuprotsessi.
  • Valgel soolillel (Limnanthes alba) on veel üks ilus nimi: preeria pärl. Üheaastasest taimest pärit õli on äärmiselt tugev antioksüdant. Ameeriklased hindavad seda kui koostisosa juuste ja näo hooldamiseks mõeldud kosmeetikatoodetes. Kosmetolooge rõõmustava soolille õisi on võrreldud merevahuga. Preeria pärl sisaldab mitmeid pika ahelaga rasvhappeid ja kõrges kontsentratsioonis triglütseriide. See niisutab nahka ja juukseid suurepäraselt, taastab ja toidab, vähendab kortse, imendub hästi ja ei koorma juukseid liigselt.
  • Nõiapuu (Hammer virginiana) on taim, mida kiidetakse selle ahendavate, antiseptiliste ja põletikuvastaste omaduste poolest. Nõiapuu looduslikuks kasvukohaks on Põhja-Ameerika. Selle koorest saadud ekstraktil on mitmeid hooldavaid omadusi. Kõige tähtsam on selle desinfitseeriv, pinguldav ja oksüdatsioonivastane toime. Nõiapuud kasutatakse laialdaselt rasuse ja aknelise naha hooldamisel. Peanahale ja juustele masseeritakse selle hüdrolaati, et tasakaalustada rasueritust ja pärssida seborröa teket. Nõiapuu ravib suurepäraselt kõiki põletikke, ärritusi ja haavandeid. Lisaks on see levinud koostisosa antiperspirantides, kuna selle aktiivained pärsivad naha higistamist.
  • Musta remmelga ekstrakt (Salix nigra) on parim abinõu rasuste juuste, kõõma või liigse seborröa puhul. Must remmelgas on Põhja-Ameerika idapoolsetele aladele iseloomulik maastikuelement. See toimib antibakteriaalselt ja soodustab naharakkude uuenemist. Seda kasutatakse sageli näo- ja kehakoorijates. Selle toimet võrreldakse sageli salitsüülhappega, kuid must remmelgas on tõhusam ja õrnem: vaatamata salitsülaatide sisaldusele ei ärrita see nahka.
  • Serenoa repens, üldtuntud kui kääbuspalm- see on taim, mida tundsid juba Ameerika põlisrahvad. Naised hindasid seda kõrgelt, sest see takistab juuste hallinemist ja enneaegset väljalangemist. Sobib ideaalselt küpsete, kahjustatud, väsinud ja tundlike juuste hooldamiseks.Kääbuspalm  sisaldab rikkalikult rasvhappeid (kapriin-, kapron-, kaprüül-, lauriin-, müristiin- ja palmitiinhappeid) ja fütosteroole, mis niisutavad juukseid ja nahka ning on võimelised stimuleerima kollageeni sünteesi, toetades seeläbi oluliste kudede taastumist. Kääbuspalm sisaldab karnitiini ja lipoehapet, mis pärsivad peanaha põletikku ja võitlevad kiilaspäisuse vastu.
  • Jojobaõli - jojobapõõsad on Arizona, California ja mitme Mehhiko piirkonna iseloomulik vaatepilt. Jojobaõli on tegelikult vedel vaha, mis sisaldab ühte kõige hinnatumat ainet juuste ja naha hooldamisel - skvalaani. Seda ainet leidub ka inimese rasus - see vastutab naha nõuetekohase niisutuse eest, pärsib seborröat ja rahustab liigselt kuiva nahka. Jojobaõli on kosmeetikatööstuses hinnatud, kuna see suurendab juuksehooldusvahendite tõhusust - jojoba on suurepärane pehmendav aine ja selle estrid on ülimalt nahasõbralikud. Jojobaõli imendub kergesti, see annab juustele sära ja parandab nende seisundit. Veelgi enam, see ei koorma juukseid liialt.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest