Juuste anatoomia. Osa 1: Sisemine, nahaalune juuste struktuur

Juuste anatoomia. Osa 1: Sisemine, nahaalune juuste struktuur

580 cm² – see näib olevat väike ala, ometi hõivab see pidevalt meie pead... sõna otseses mõttes – lõppude lõpuks on see inimese peanaha täpne suurus. Peanahal olevad juuksesibulad on täiuslik, pidevalt töötav juuksevabrik. Võib öelda, et meie peaga on palju tegemist. Tõepoolest, kaunite ja tervete juuste poole püüdlemine on meie mõtetes esikohal. Seetõttu tasub mõista, et juuste heaolu saladus on peidus nende sibulas. Juuste teadlikult ja... tõhusalt hoolitsemisel on nende struktuuri tundmine ülioluline.

Vaatame juuksekarva sisse – kuidas on üles ehitatud selle sisemine, nahaalune struktuur? Mis meie peanahas tegelikult toimub? Kuidas toetada seda, mida palja silmaga ei näe, kuid mis on ülimalt kaunite ja tervete juuste jaoks hädavajalik?

JUUKSE SISEMINE STRUKTUUR – DERMIS JA JUUKSEJUUR

Dermis on suur (paks) nahapiirkond, mis asub otse epidermise all. Siin asub peamine juukseosa, aktiivne osa, mida saab võrrelda peakorteriga. Lõppude lõpuks tehakse just siin kõik peamised otsused, mis puudutavad juuste kasvu, seisukorda ja välimust. Seetõttu näib kõik, mida pole näha, olevat juuste põhiolemus.

Juuksesibul asetseb dermises. See on ainus elusolev osa, mis on võimeline teostama rakkude jagunemist. Teisisõnu, see on süda ja juur, mille tervislik seisund määrab juuksevõlli välimuse ja seisundi.

JUUKSESIBUL - koht, kus juuksed tekivad. Sees ühenduvad kõik epiteeli kudede kihid, moodustades ühe rakukonglomeraadi, mille värvus võib olla kas hele (blond) või tumedam (punasest mustani). See on juuksesibul, millest kasvab välja karvavõll ja kus tekivad kõik seda ümbritsevad epiteelkoe kihid.

Sibulad "elavad" rahulikult ja mugavalt karvanääpsus ning selle sisemine osa on kaetud välimise ja sisemise kestaga. Meie organism on juuksesibulaga seotud kapillaaride kaudu, mis leiavad väljapääsu juuksepapillis. See on koht, mille kaudu jõuavad kõik organismist võetud olulised ained juuksemaatriksisse. Ilma nende aineteta pole õige juuste kasv ja rakkude jagunemine võimalik. Tulles tagasi juuksepapilli juurde, sisaldab see närvikiude, mis võimaldavad transportida toitu juuksesibulale. Teisisõnu haarab juuksepapill endasse olulisi mikroelemente, mis aitavad juustel tugevaks kasvada.

JUUKSETUPP – see on juukseosa, kus asub juuksesibul. Juuksetupp on arrector pili lihase tõttu ühendatud dermisega. See on otse selle kanalisse, kuhu tühjenevad iga karva külge kindlalt kinnitatud rasunäärmete follikulaarsed kanalid. Rasunäärmed omakorda vastutavad kogu juuksevarre määrimise ja kaitsmise eest. Juuksetupp on väga oluline juukseosa, sest seda peetakse omamoodi tegevuskeskuseks, kus juukserakud mitmekesistavad. Täpsustuseks võib öelda, et karvatupp on aktiivsete ja pidevalt paljunevate aururakkude elupaik. Mida paremini juuksed on toidetud, seda intensiivsem (ja õigem) on rakkude jagunemine ning rakud on võimelised jagunema isegi iga 23 tunni järel. See on organismile päris paras tempo. Selle protsessi tagajärjeks on keratiinkiudude süntees, mis moodustavad ajukoore, medulla ja kutiikuli. Kutiikuli kiht mõjutab juuste välimust ja seisukorda. Probleemi edasi arutades on juuksetupp ümbritsetud õhemate kihtidega:

  • sisemine juuretupp - kolmekihiline epiteelkude; ainult üks neist läbib keratiniseerumisprotsessi
  • juure välimine tupp – juuksefolliikuli sein; see on arrector pili lihase juurdumiskoht

JUUKSEMAATRIKS – juuste nahaalune osa, mis on üks juuksekesta koostisosadest ja täpsemalt selle juuksesibula koostisosa. Lühidalt öeldes on juuksemaatriks valmistatud koerakkudest ja melanotsüütidest, mis "idanevad" uued terved juuksed. Veelgi enam, juuksemaatriksit peetakse juuksejuure kõige olulisemaks osaks, mida nimetatakse juuksesibulaks. See asub ka otse juuksepapilli all, mis toidab kogu kesta ja juuksesibulat. Juuksemaatriksis olevate rakkude töö mõjutab otseselt õigeid juuksekasvu protsesse.

JUUKSEPAPILL - juuksesibula alumise osa taane. Juuksepapillide pinnal on aururakud, mis on juuste arenguks üliolulised. Neid varustatakse hapniku ja toitvate ainetega kapillaaride kaudu, mis asuvad selle lähedal.

JUUKSE AURURAKUD – teisisõnu on need juuste eellased. Tänu neile toodetakse uusi (keratinotsüüte) juukseid loovaid rakke. Aururakkude jagunemisprotsessi kiiremaks toimumiseks on vajalik piisav kogus toitaineid ja hapnikumolekule, millel on sügav mõju õigele juuksekasvule. Teisisõnu, üks olulisemaid aspekte, mis määrab pikad, paksud ja tugevad kiud, on õige maatriksi toitmine. See on oluline, et juuksed mitte ainult "kasvaksid", vaid oleksi ka ilusad ja tugevad. Et see juhtuks, peavad aururakud saama õiges koguses toitvaid aineid. Sel põhjusel tuleb aururakke varustada sobiva toidulisandiga, nagu hästi tasakaalustatud juuksevitamiinide kooslus.

Sidekoekarvakestal on oma lisand, mis on järjekordne sild juuksesibula ja meie keha vahel. Nende hulka kuuluvad ülalmainitud arrector pili lihased ja rasunäärmed.

  • arrector pili lihas – lihas, mis hoiab juukseid. Selle funktsiooni võib võrrelda telgikujulise joonega – see on nn juuksepüstituslihas. See ei vastuta mitte ainult juuste hoidmise eest juuksefolliikulis, vaid ka selle kokkutõmbumine tõstab juukseid püsti. Lihtsas inglise keeles aitab see lihas meie juustel tõusta ja nii tekib kananahk.
  • rasunäärmed – nagu nimigi enda eest räägib, vastutab see nääre rasu tootmise eest. See aine suudab kaitsta juukseid kahjustuste eest. Samuti suudab rasu juuste kutiikuli tasandada ja selle pinda siluda. Oluline on mõista, et rasu tootmine peab olema tasakaalus. Ei liigne ega liiga vähene rasu tootmine ei mõju juuste seisundile positiivselt.

Teades juuksestruktuuri, juuksesibulate ja näärmete tegevust ning olles teadlik sellest, kuidas karv tekib, saab lõpuks selgeks, et õige juuksehoolduse tuum on juuksesibulate pidev stimuleerimine ja toitmine, jätmata tähelepanuta peanahka, kust juuksed välja kasvavad. Teisisõnu, tervete ja tugevate juuste poole püüdlemisel on juuste sisestruktuuridele tähelepanu pööramine kõige olulisem. Need on just need juukseosad, mis nõuavad intensiivset hooldust. Õnneks on meil oma juuste seisukorrale üsna suur mõju ja saame nende õigeks hooldamiseks palju ära teha.

Sisemus on see, mis loeb, kuidas siis juuksesibulate eest hoolitseda ja neid tugevdada?

  1. Tõitainetega varsustamine: juuksetoit - hoolikalt valitud ja tasakaalustatud kogus vitamiine on õige juuksehoolduse ülioluline element. Lisaks juuste välispidisele hooldusele tuleb neid toetada ka seestpoolt. See tähendab, et juuksed peaksid saama vitamiine ja toitaineid, mis tungivad läbi kapillaaride juuksepapillisse, et kiirendada rakkude jagunemise protsessi ja tarnida aineid, mille abil juuksed saavad tugevaks ja kauniks kasvada.
  2. Peanaha vereringe paranemine – nahaaluse koe suurenenud vereringe toimib nagu juuste detox. Lihtsalt aitab see eemaldada kõik mittevajalikud ja potentsiaalselt kahjulikud metaboliidid. Pealegi on peanaha massaaž ka suurepärane viis rakkude ja veresoonte väljastpoolt stimuleerimiseks. Lühidalt öeldes ärgitab peanaha massaaž juuksesibulad intensiivsemale tööle, tugevdab neid, varustab nahka hapnikuga ning hõlbustab sidekoe juuksekarva tööd ja kõiki muid maatriksis toimuvaid protsesse.
  3. Juukseõlihooldus – juuste õlitamine on üks parimaid looduslikke juuksehooldusi, mida saab ohutult peanahale kanda. Õlide molekulid tungivad läbi naha, jõuavad juuksesibulateni ja toidavad neid intensiivselt. Samal ajal stimuleeritakse sibulaid ja tugevdatakse neid oluliselt, et võidelda juuste väljalangemise probleemiga. Looduslikud õlid on asendamatute rasvhapete, vitamiinide, taimsete steroolide ja flavonoidide allikaks. Neid peetakse täiuslikuks juuksepalsamiks, mille loodus on kunagi loonud. Regulaarsel kasutamisel on juukseõlihooldus piisavalt võimas, et ravida juukseid juurtest ja parandada nende struktuuri ning kiirendada rakkude jagunemist. Juuste õlitamine on ju seotud peanaha massaažiga, mis soodustab toitainete imendumist ja aitab nahal korralikult toimida.

Selleks, et juuksed kasvaksid tugevaks ja aitaksid neil teisi oma iluga hämmastada, tasub vaadata juuksehoolduse teemat teise nurga alt ning hakata juukseid tugevdama juba juurtest. Hooldused, mis keskenduvad peamiselt peanahale ja peanaha sibulatele, on ühed parimatest, mida saame oma juustele "kinkida".

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest