Laske oma juustel rääkida, 3. osa. Rasuste juuste hooldus

Laske oma juustel rääkida, 3. osa. Rasuste juuste hooldus

Kas teie juuksed muutuvad liiga kiiresti rasuseks? Suurt osa ühiskonnast vaevab probleem. Rasused juuksed ei näe mitte ainult ebaesteetilised välja, vaid võivad tähendada ka mõningaid terviseprobleeme. Kuidas hooldada õliseid juukseid? Laske oma juustel rääkida!

Igapäevases hoolduses peaksite järgima spetsialistide nõuandeid, mis tähendab ennetamist. Juuste rasustumise eest hoidmine võib päästa meid paljudest juukseprobleemidest. Mida teha, kui meid kahjuks juba liigne rasusus häirib? Ükskõik, kas see on haiguse sümptom või lihtsalt esteetiline probleem, on rasune soeng tülikas. Selle tõhusaks kõrvaldamiseks on võtmeks põhjustest teadlik olemine.

RASUSED JUUKSED – OMADUSED

Rasused juuksed on lamedad, kaalutud, volüümitud ja läikivad viisil, millel pole midagi pistmist tervisliku säraga. Tundub, et seda pole paar päeva pestud, kuigi sama päeva hommikul on see šampooni näinud.

Miks juuksed rasuseks lähevad?

Rasunäärmed on jaotatud üle kogu keha; ka peanahal. Nad toodavad rasu, mis on oluline naha ja juuste kaitsmiseks niiskuse kadumise eest. Rasu moodustab loomuliku kaitsebarjääri. Probleem algab siis, kui näärmed toodavad liiga palju rasu, põhjustades juuste rasvasust. Rasu kogus sõltub paljudest teguritest. Juuksed on tavaliselt rasvased ülikuiva peanaha tõttu, mis sunnib rasunäärmed intensiivselt tööle. Neid saab aga stimuleerida mehaaniliselt või hormoonidest tingituna.

Siin on juuste rasvasuse kõige levinumad põhjused:

  • hormonaalsed muutused nt. noorukieas, raseduse ajal, menopausi ajal,
  • liigne kuivus – vale hooldus, töötlemise meetod, värvimine,
  • ebaõige toitumine, kaloririkas ja kõrge rasvasisaldusega toodetega,
  • peanahka ebakorralik või liiga harv pesemine.

Huvitaval kombel võib rasu ületootmine olla pärilik või kaasneda rasuse nahaga. Kui teil on aga kuiv või normaalne nahatüüp, võib probleemi põhjus olla erinev, nt. vale hooldus- või pesurutiin.

RASUSTE JUUSTE HOOLDUS

Mida teha, et juuksed oleksid vähem rasvased? Ilmselgelt peate vähendama kõiki tegureid, mis võivad stimuleerida peanaha rasunäärmete tööd. Põhjuste kõrvaldamine on kõige olulisem nt. tasakaalustatud toitumine, sagedamini juuste pesemine, peanahka kuivatavate hooldustoodete vältimine. Tavaliselt sellest siiski ei piisa.

Millist šampooni valida rasustele juustele?

Võite alustada võitust rasuste juustega puhastamise etapis. Tavaliselt mõtleme, millist šampooni valida. See on hea, sest vale šampooni valik võib abistamise asemel probleemi süvendada. Vältida tuleb kuivadele juustele mõeldud šampoone, tugevalt niisutavaid ja siluvaid aga ka rasustele juustele mõeldud tooteid. See võib olla üllatav, kuid seletus on lihtne. Esimesed on liiga koormavate koostisega, samas kui teised võivad jätta peanaha liialt kuivaks ja kahekordistada rasueritust.

Niisiis, milline šampoon on rasuste juuste jaoks parim? Kõige olulisem on kerge konsistents ja ülekoormavate koostisosade (nt silikoonid) puudumine. Ideaalne šampoon rasustele juustele peaks sisaldama taimeekstrakte, eriti nõgese, musta redise, rohelise tee, aaloe, tsitrusviljade, salvei, takja, hariliku seebilille ekstrakte. Aeg-ajalt saate liigse rasu eemaldada korraliku ravimiga.

Nipp: võite šampooni lahjendada veega (vahekorras 1:1), et toode oleks kergem ja ei koormaks juukseid.

Rasuste juuste pesemine

Rasuseid juukseid ei ole soovitatav pesta külma või kuuma veega, sest tasakaalu hoidmine on soovitatav rasunäärmeprobleemide korral. Pesemise ajal on õrnad liigutused parim lahendus, et te ei stimuleeriks näärmeid mehaaniliselt. Rasuseid juukseid tuleks pesta kaks korda, et eemaldada mustus tõhusamalt ja tagada kauakestev värskus. Millal pesta? Hommik on parim aeg, kuna rasunäärmed on kõige aktiivsemad öösel.

Kui tihti tuleks rasuseid juukseid pesta? On aeg hajutada üks populaarsemaid müüte. Juuste pesemise vahelejätmine mõneks päevaks ei lahenda probleemi. Pärast lõplikku pesemist on juuksed sama rasvased kui varem. Sel viisil võime end rasu kogunemise tõttu ravida follikuliitiga. Peske rasuseid juukseid nii sageli kui vaja; mitte sagedamini kui üks kord päevas. Igapäevane pesemine ei kiirenda rasueritust, kui kasutate leebeid šampoone (mis ei sisalda tugevatoimelisi pesuaineid) ja järgite rasvaste juuste pesemisel mõnda lihtsat reeglit (vaadake ülalt).

Rasvaste juuste kujundamise rutiin

Reegel on lihtne: tuleb vähendada kõike, mis võib rasunäärmeid stimuleerida, nt. kõrged temperatuurid. Seega, kui peate föönitama, kasutage jahedat õhuvoolu ja hoidke kuivatit peanahast vähemalt 15 cm kaugusel. Selle probleemiga võitlemise ajal on hea mõte loobuda lokitangidest ja sirgendajatest – kõigist kuumhooldavatest vahenditest. Pingul soengud ja mütside kandmine mõjuvad rasustele juustele halvasti. Loobume neist. Kas see on piisavalt?

Erinevad stiilitooted, nt. vaha, vahud, vedel siid, võivad tugevdada juuste rasvasust. Kindlasti tuleks lahti saada kõikidest stiilikruntidest, fiksaatoritest ja föönitamisaega vähendavatest toodetest. Need võivad juukseid alla suruda ja peanahka ärritada. Sama võiks teha kõvade harjastega harjad, kammid ja populaarne Tangle Teezer. Rasuste juuste harjamiseks on sobilik pehme ja looduslike harjastega hari.

Niisutamine – jah või ei?

Ilmselgelt jah! Levinud on arvamus, et iga mask, palsam või seerum võib rasused juuksed pealigi suruda. Nagu tavaliselt, peitub tõde kusagil vahepeal. See võib tegelikult juhtuda, kui kasutate sobimatuid tooteid. Kõik teevad sama vea – loobuvad niisutamisest, kardavad juukseid kiiresti rasuseks muuta. See on omavärava olukord; selle tulemusena puudub juustel hüdratsioon ja nad püüavad seda toota, eritades rohkem rasu. Mõju on ebasoodne.

Kuidas rasvaseid juukseid õigesti niisutada?

  1. Kui kasutame maske ja palsameid, peavad need sisaldama kergeid koostisosi, mis ei sisalda silikoone.
  2. Enne pesemist peame peale kandma kõik hooldusvahendid.
  3. Peame kandma hooldusvahendeid ainult keskmistest pikkustest otsteni, vältides peanahka.
  4. Ärge kasutage juustesse jäetavaid palsameid, mis võivad juustele lisakaalu anda.
  5. Kasutage sagedamini taimset peanaha niisutust, savi või sidruniloputust.

Teine viis õige toitmise tagamiseks on regulaarne juukseõlihooldus enne pesemist. Nii uskumatult kui see ka ei kõla, võivad taimsed rasvad aidata meil probleemist lahti saada. Kui juukseõlid vastavad juuste vajadustele, võivad need rasvasust vähendada, kuna lukustavad vett, seega nullivad liigselt kuiva peanaha probleemi. Õlidel on positiivne mõju rasunäärmete talitlusele. Mis on oluline, need sobivad kasutamiseks peanahale, mitte ainult juustele. Rasvaste juuste puhul teevad need palju parema valiku kui traditsioonilised palsamid. Parimad õlid rasustele juustele on muuhulgas takjasõli või jojobaõli (selle leiate keskmise poorsusega juustele mõeldud Nanoilist).

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest