Laske oma juustel rääkida, 6. osa. Kõõmavastased ravimid

Laske oma juustel rääkida, 6. osa. Kõõmavastased ravimid

Igal teisel inimesel maailmas on kõõm, kuid see on sageli vaid ühekordne episood. Ükskõik mis, kõõmast mõjutatud juuksed ja peanahk vajavad õiget hoolt. Kahjuks pole retsepti, sest palju sõltub kõõma tüübist. Lahenduse leidmiseks vaadake oma juukseid.

Peaksite meeles pidama, et igal tülikal juukseprobleemil on oma allikas. Põhjuseid võib olla palju ja meie eesmärk on leida põhjus. Suhtugem juuksehooldusesse teadlikult ja hakkame pakkuma asju, mida juuksed tõeliselt vajavad. Seejärel probleem kaob.

KÕÕMAST MÕJUTATUD JUUKSED JA PEANAHK – OMADUSED

Ma kõlan natuke hullult… kõigil on kõõm. Lihtsamalt öeldes võrdub kõõm peanaha surnud naharakkude ketendamisega.

Kuidas kõõm tekib?

Inimese peanahk parandab end püsivalt ja kõõma tekkimine on täiesti normaalne. Pärast elutsükli lõppemist (umbes 28 päeva) on vanad naharakud surnud ja need asendatakse uutega. Surnud rakkudest vabaneme neid koorides nt. pesemise ajal. Probleem algab siis, kui nahk ketendab liigselt; valged helbed on nähtavad ja langevad õlgadele. Kõõm tekib siis, kui rakkude elutsükkel lüheneb 7-15 päevani ja koorimisprotsess on kiirem.

On kolm peamist kõõma tüüpi:

  1. Kuiv kõõm – see möödub ilma põletiku või juuksekahjustusteta. See ilmneb kuiva naha väikeste valgete helveste kaudu. See võib muutuda märjaks kõõmaks.
  2. Märg kõõm – see tekib kuivast kõõmast ning sellega kaasneb sageli põletik ja sügelus. See ilmneb kollaste, õliste helveste ja liigse rasuerituse kaudu.
  3. Tinea versicolor – korduv kõõmatüüp, mida põhjustavad seenhaigused. Kõige sagedamini esineb see inimestel pärast noorukiiga. Seisund ilmneb nahal kollaste ja pruunide laikude ning sügeluse kaudu.

Mis on kõõma põhjused?

Pärmseen (Pityrosporum ovale või Malassezia furfur) on kõige levinum naha liigse ketenduse põhjus. Seen esineb juba naturaalselt nahas väikestes kogustes. Ohtlikuks muutub see siis, kui sellele on soodsad tingimused nt. rasvased juuksed. Selle ainevahetusproduktid ärritavad peanahka ja häirivad epidermise paranemise protsessi. Sellepärast võib juuste harv pesemine põhjustada tülikat kõõma.

Siiski ei ole seenhaigused ainsad kõõma põhjused. Saame end ravida liigse nahaketenduste vastu. Me ei tea sageli, et käivitame probleemi ise. Kiirem ja intensiivsem ketendus võib olla peanaha kuivuse ja ärrituse tagajärg. Kõige levinumad kõõma põhjused on järgmised:

  • valed juuksehooldus- ja soengutooted
  • ei pese šampooni, palsamit või õli piisavalt põhjalikult juustest välja
  • hormoonide tasakaalustamatus
  • vitamiinide ja mikroelementide vaene toit
  • stress, väsimus, allergiad, halvad harjumused, haigused
  • juuste pesemine tugevalt klooritud veega
  • õhusaaste, hooajalised muutused.

Mõned dermatoloogid ütlevad, et ka geenid võivad põhjustada kõõma.

Kuidas kõõm teie juukseid mõjutab?

Kui te kõõma ei ravi, kahjustab see teie juukseid. Sageli kaasneb sellega juuste hõrenemine. Miks nii? Juuste elutsükkel on häiritud ja juuksesibulad nõrgemad. Selle tulemusena hakkate kiilaks minema. Arutledes kõõma ja juuste väljalangemise probleemi üle, pean (kahjuks) kinnitama, et häiritud naha koorumine ja peanaha rasustumine võivad põhjustada juuste intensiivsemat hõrenemist.

KÕÕMAST MÕJUTATUD JUUKSED JA PEANAHA – HOOLDUSRUTIIN

Kõõmavastaseid ravimeid on palju, kuid nagu alati – parem ennetada kui ravida. Kõõm on korduv nahahaigus, mis on tüütu ja väga raske kõrvaldada. Sellepärast peaksite probleemi vältimiseks hoolitsema oma juuste ja peanaha eest. Võtmeks on ennetus.

  1. Peanaha puhtana hoidmine on väga oluline, kuna rasu on ideaalne keskkond kõõma pärmseene tekkeks. Õliste juuste õrn ja korralik hooldus on edu võti, sest seda tüüpi juustesse võib kiiresti tekkida kõõm. Vältige mitu päeva järjest juuste pesemata jätmist. Peseme juukseid alati, kui see on vajalik.
  2. Kõõmaprobleemide ennetamine tähendab ka peanaha ärrituse ja dehüdratsiooni vältimist. Põgeneme kuuma vee, karmi käterätikukuivatamise, teravate juukseharjade, kuivati kuuma õhuvoolu, värvimise, liigse kuumuse ja permi eest. Valime rahustavad ja niisutavad tooted ning rikastame dieeti puu- ja juurviljadega.

Kui seisate niikuinii silmitsi kõõma õudusunenäguga, lisage oma juuksehooldusse kõõmavastaseid tooteid ja saate probleemist lahti.

Kuidas pesta juukseid, kui teil on kõõm?

Õige kõõmavastane šampoon on selles võitluses mängu muutev vahend. Peanaha puhastamine traditsiooniliste toodetega võib ebaõnnestuda, kuna need ei sisalda seenevastaseid koostisosi ega ole selle juukseprobleemi jaoks mõeldud. Hea kõõmavastane šampoon peaks:

  • olema rikas toimeainete poolest, mis võitlevad probleemi (pärmseente) vastu nt. Ketokonasool, salitsüülhape, tsinkpüritioon, seleensulfiid;
  • olema vaba potentsiaalselt ärritavatest ainetest, nt. pesuained, parabeenid, alkoholid;
  • olema kerge konsistentsiga, et vältida pooride ummistumist või juuste struktuuri koormamist.

Teine oluline näpunäide on seotud sellega, kui sageli kõõma korral juukseid pesta. Peate teadma, et kõõmavastane šampoon ei ole efektiivne, kui te seda regulaarselt ei kasuta. Puhastamine on kõõma vastu võitlemisel kõige olulisem, nii et tehke seda nii sageli kui võimalik. Juukseid on soovitatav pesta iga päev või ülepäeviti. Samal ajal peate olema ettevaatlik, et mitte eemaldada loomulikku kaitsvat lipiidbarjääri, mis võib põhjustada ülikuiva peanaha. Selle tulemusena hakkab keha reageerima liigse rasu tootmisega. Kui võitlete kõõmaga, peaksite juuste pesemisel järgima kahte reeglit. Tehke seda sageli ja kasutage ainult leebeid tooteid. Peanaha hüdro-lipiidide tasakaalu tagamiseks võite kasutada vaheldumisi tugevat kõõmavastast šampooni ja õrnalt niisutavat šampooni.

Kuidas hoolitseda kõõmast mõjutatud juuste eest?

Õige juuksehooldus – see on parim vahend kõõma vastu. Vaatamata suurtele pingutustele on probleemist siiski võimatu mõne päevaga lahti saada. Ärritatud peanahal, mida pärmseen on rünnanud, peab jääma aega paranemiseks ja koorimisprotsessi normaliseerimiseks. Kannatlikkus on oluline.

Õige kõõmavastane šampoon võimaldab teil probleemi kõrvaldada, kuid see on suurepärane, kui hooldate peanahka ja juukseid täiendavate meetoditega. Õigete toitainetega varustamine ja niisutamine on üliolulised. B-rühma vitamiinid, A- ja E-vitamiinid, mineraalid (leiduvad kalas, juustus, rooskapsas, pähklites, päevalille- ja kõrvitsaseemnetes) toovad palju kasu nahale ja juustele. Kõik toitained toimivad aga paremini, kui kasutada neid kosmeetikana (palsam, maskid, õlid). See on palju parem lahendus, kuna töötate otse juuste ja juuksesibulate kallal.

Võime otsida koduseid kõõmavastaseid ravimeid.

  • Taimsed infusioonid. Nõges, piparmünt, laim, korte, seebirohi, takjas, kummel ja saialill on ühed parimad kõõmavastased ravimtaimed. Pole tähtis, kas ürdid on kuivatatud või värsked, leotage neid julgelt ja kasutage juuste ja peanaha loputamiseks. Seda tehes taastate pärast iga pesukorda peanaha õige pH-taseme ja pakute täiskomplekti väärtuslikke toitaineid.
  • DIY juuksemaskid. Oliiviõli, munakollane, sidrunimahl, rumm, kookosõli, jojobaõli, kastoorõli, küüslauk ja jogurt on koostisosade hulgas, mida saate kõõmavastaste juuksemaskide valmistamiseks kasutada. Segage neid vastavalt soovile ja kandke juustele ja peanahale enne pesemist, vähemalt kord nädalas. See tagab toitainete varustatuse ja kergendustunde.
  • Looduslikud õlid. Kastoorõli on väidetavalt parim kõõmavastane juukseõli, kuid kõõma ennetamiseks või raviks võite kasutada erinevaid. Takjasõli, amlaõli, rosmariiniõli, teepuuõli, sandaalipuuõli või linaseemneõli on ühed parimad õlid kõõma vastu võitlemiseks. Võite kasutada neid üksinda juukseõlihoolduseks, kuid tõtt-öelda annavad õlid parema efekti valmissegudes, mida on rikastatud täiendavate koostisosadega. Nanoil madala poorsusega juustele on parim õli kõõmast mõjutatud juustele. Toode sisaldab muu hulgas kastoorõli ja männiõli, mis on sel juhul väärtuslikud. Õli on täiesti looduslik.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest