Maailma juuksed. 1. osa: Aasia stiilis juuksehooldus

Maailma juuksed. 1. osa: Aasia stiilis juuksehooldus

Ilusad juuksed on iga maailma naise jaoks nõrk koht - pole vahet millises pikkus- või laiuskraadis ta elab. Kui enamus naisi soovivad lihtsalt juuste eest hoolitseda ning ennast nende kaudu väljendada, siis teiste naiste jaoks võib juuksehooldusel olla kas rituaalne mõõde või see aitab määratleda nende hõimuidentiteeti. Samuti võivad osad juuksehooldustehnikad olla määratud omapäraste religioossete nõuete poolt. Olenemata põhjusest - juuksed on alati tähelepanu keskpunktis: selle välimus ja tervis. See on tõesti imeline, kui palju me erinevates maailma piirkondades elavatelt naistelt selle kohta õppida saame. Kas sooviksite teada saada, kuidas juuksehooldus erinevatel mandritel välja näeb? Lugege artiklit edasi. Kindlasti annab see teile tõelist inspiratsiooni.

Juuksed erinevates maailma nurkades - 1. osa - Aasia

Mida saame õppida hindu, jaapani või vene naistelt?

Aasia stiilis juuksehooldus - Hiina

Kuidas hiinlannad oma juuste eest hoolitsevad - Yin Yang, kaunilt lõhnavad kuslapuud ja võimas ženšenn

Hiinlannad on tuntud kui hämmastavate juuste omanikud ning juuksehoolduse teemasse suhtuvad nad väga tõsiselt. Kaunite juustekiudude saladus peitub rohkes koguses ürtide kasutamises koos juuksehooldusega, mis on inspireeritud kahest vastastikust jõust, yin ja yang. Esimese jõu kohaselt vajavad juuksed välimist tuge. Lühidalt, see tugineb nii juuste kui ka juustesibulate toitmisele. Teine jõud, mis on vastupidine, tegeleb "mürgise soojusega", mis levib üle kogu meie keha. See sama soojus tähendab põletikku, mis võib tekkida näiteks ebatervislikust toitumisest. Kui kumbki jõud, pole vahet kas yin või yang, on häritud, vajavad nad viivitamatut ja asjakohast hoolitsust, parim, kui selleks kasutada ammu tuntud koostisosi.

  • Hijiki - pruunvetikate liik (enamasti on see saadaval pulbrina, mis tuleb vee või pruulitud ürtidega ära segada; seda lisatakse tihitpeale loodusliku koostisosana paljudesse kosmeetikatoodetesse). Hijiki on rikas kiudainete, raua, magneesiumi ja kaltsiumi poolest. Kuivi vetikaid tuleb vees leotada, kurnata ja saumikseriga pastaks segada, mida hiljem juustele saab kanda (nagu juuksemask).
  • Nisuhein - selles peitub tohutul hulgal vitamiine ja mineraale. Hiinlased ei kasuta nisuheina ainult ilu eesmärgil vaid ka elemendina tasakaalustatud toitumises. Näiteks sisaldab nisuhein 30 korda rohkem B1-vitamiini ja kaltsiumi kui piim ning samuti rohkem C-vitamiini ja karoteeni kui spinat. Üldiselt kasutavad hiinlannad nisuheina nii kosmeetikavahendina kui ka vitamiinikokteilides lisandina. Veelgi enam, nisuheinast eraldatud mahla saab kasutada nii juuksepesu jaoks kui ka peanaha palsamina. Tihtipeale segatakse see kokku teiste väärtuslike taimsete ainetega, nt. pulbristatud hijiki vetikatega. Lõpetuseks, nisuheina kasutatakse sageli ka juuste ja peanaha detoksifitseerimiseks.
  • Harilik liguster - kuulub õlitaimede hulka; selle ekstrakt soodustab juuste kasvu. Samuti stimuleerib see aine yini, seega lisab energiat, tugevdab juuksesibulaid ja stimuleerib peanaha vereringet.
  • Kuslapuud – see kaunilt lõhnav lilleline ronitaim on Hiinas ülipopulaarne. See on saadaval palsamite ja juuksepesudena. Kuslapuu vastutab rohkema eest kui ainult juustele kauni lõhna andmine, seega lisatakse seda sageli looduslikele juuksehooldustoodetele. Samuti annab see taim juustele kergust, siledust ja sära.
  • Ženšenn – ženšenni juur on tõeline hitt mitte ainult ilu, vaid üleüldiselt ka laiemas heaoluvaldkonnas. Hiina inimesed kohtlevad seda taime austusega, sest see sisaldab võimsaid noorendavaid omadusi ja võitleb vähirakkudega. Lisaks sellele toetab ženšenni ekstrakt valkude sünteesi, mis on oluline juuste taastumiseks (stimuleerib peanaha vereringet, tugevdab juuksemaatriksit). Samuti kuulub see kõige võimsamate antioksüdantide hulka. Tasub mainida, et ženšenn sisaldab saponiine ehk ginsenosiide, glükosiide, vitamiine (B1, B2, C), proteoglükaan – panaksaane ja aminohappeid. See aitab kaasa juuste eneseuuendusprotsessidele ja aeglustab sellise peanaha vananemist, millel puudub elastsus.
  • Smartweed juur – Hiinas tuntud ka kui Fo Ti (He Shou Wu). Hiina meditsiin liigitab smartweed juure nende ainete hulka, millel on tugevad noorendavad omadused. Veelgi enam, kandes juustele parandab smartweed juur juuksesibulate elujõudu ning hoiab peanaha PH-d tasakaalus (tasakaalustab rasu tootmist ja vähendab seborröat). Samuti puhastab see taim hästi peanahka ja tugevdab looduslikku hüdrolipiidbarjääri.

Aasia stiilis juuksehooldus - India

Kuidas hindu naised oma juuste eest hoolitsevad - õlitamine, henna ja Ayurveda saladused

Hindu naiste juuksehooldus ja enesearmastus põhineb iidsel traditsioonilisel meditsiinil, mida kutsutakse Ayurvedaks. Selle ravimi saladused on kirjas Pühas Raamatus, mis sisaldab ürgseid näpunäiteid ja retsepte nii meditsiinis kui ka kosmeetikas. Sellest raamatust saavad hindu naised kõige rohkem kasu - nad kohtlevad Ayurvedat kui omamoodi iluoraaklit. Kõik selle ravimi retseptid toimivad suurepäraselt - mõelge vaid hindu naiste kaunite läikivate juuste peale.

  • Kookosõli - Indias on see õli juuksehoolduse tuumaks. Kookosõli käsitletakse põhikoostisosana ning eraldi seda eriti ei kasutata. Hindu naised usuvad, et kookosõli toimib paremini, kui seda kasutada koos taime- või lilleekstraktidega, mis suurendavad õli toimet. Lisaks sellele tekib kookosõli taimeekstraktidega segades immutamatu segu, mis mitte ainult ei kaunista, tugevda ja kaitseb juukseid, vaid kiirendab ka juuste kasvu ja parandab juuste sisemist struktuuri (see ulatub juuksemaatriksini). Sel põhjusel leidub kookosõli tihtipeale leotuse kujul, mis sisaldab ka teisi väärtuslikke taimeekstrakte. Tänu sellele protseduurile jäävad kookosõli sisse kõik väärtuslikud ained.
  • Amla - tuntud ka kui India karusmari. Amla puud on kõrged ning selle viljad on Euroopa karusmarjadest veidi suuremad, kuid mõlema taime värvus ja struktuur on sarnane. Siiski on mõlema taime omadused erinevad. Näiteks peetakse amlat suurepäraseks ravimiks hõrenevate ja nõrkade juuste vastu, mis ei taha kasvada. Lisaks tugevdab Amla juuksesibulaid ja parandab peanaha vereringet. Samuti tasub mainida, et amla soojendab, annab energiat ja mõjutab peanaha rakke. Selle tulemusena saavad ka juuksesibulad stimuleeritud, mis paneb need paremini ja tõhusamalt tööle. Tänu sellele kiireneb ka juuksekasv.
  • Brahmi – veel üks võimas, kaunistav ja tervendav ravimtaim, mis kuulub Ayurvedasse. Hindu naised segavad brahmit looduslike õlidega ning seejärel kannavad selle otse juustele, enamasti peanahale. See ravimtaim sobib hästi tumedatele juustele, kuna tugevdab juuste loomulikku värvi. Lisaks takistab brahmi juuste hõrenemist, toetab juukserakkude eneseuuendusprotsesse, võitleb kõõmaga ja kaitseb juukseid kahjustuste eest.
  • Bringaraj – Eclipta Alba hakitud lehti ei lisata mitte ainult õlidele, vaid ka igasugustele pesuvahenditele, palsamitele, šampoonidele ja salvidele. Tõde on see, et bringaraj töötab hästi, kui seda kanda juustele õlitamisprotseduuri käigus. Bringaraj tugevdab kasutades peanahka, stimuleerib juuksesibulaid, aitab neil paremini peanahas juurduda ja hoiab ära liigse juuste väljalangemise.
  • Henna lehed - õnnistus, mida naised üle kogu maailma armastavad. Henna on alternatiiviks nii juuksevärvidele kui ka teistele juuste värvimiseks mõeldud keemiatoodetele. Looduslik ja ohutu – ei kahjusta juukseid. Hindu naised väidavad, et henna mitte ainult ei intensiivista juuksevärvi, vaid ka parandab juukseid. Seetõttu kasutavad hennat ka need, kes otseselt juuste värvi muuta ei soovi, kuid tahavad anda oma salkudele sära, siluda neid ja aidata oma juustel taastuda. Kokkuvõttes suudab henna juukseid värvida, juuksekiudude eest hoolitseda ja nende seisundit parandada.
  • India sirel (neem) - puu, mis Ayurveda kohaselt on tõeliselt imeline. Hindu naiste jaoks on see puu justkui püha, sest nii sellest taimest eraldatud õli kui ka selle puidust valmistatud kammid kiirendavad juuste kasvu, muudavad juuksed paksemaks ja aeglustavad liigset juuste väljalangemist. Tasub mainida, et ärrituste vältimiseks tuleb neemiõli esmalt lahjendada teiste õlidega, näiteks kookosõli või mandliõliga, sest õli jõud on lihtsalt niivõrd võimas. Peale selle on India sireliõli hea peanaha desinfitseerimiseks ja kõõma vastu võitlemiseks. Lisaks kiirendab see vereringet ja reguleerib naha pH taset. Õli suudab juukseid tugevdada alates sibulatest ja soodustab juuste kiirendatud kasvu. Neemipuidust kammi peetakse asendamatuks juuksevahendiks, kuna see masseerib kammimise ajal peanahka. Viimaseks usuvad hindu naised, et neemi kamm kiirendab juuste kasvu ja tugevdab juukseid.

Aasia stiilis juuksehooldus - Jaapan

Kuidas jaapanlannad oma juuste eest hoolitsevad - kameeliaõli, tsubaki õli ja bambuse ekstrakt

Jaapani naiste jaoks on õige juuksehoolduse tuumaks puhas peanahk. Nende jaoks on võimatu omada terveid juukseid ilma puhta peanahata. Pole ka ime, et Jaapani kosmeetikaturg on täis peanahakoorijaid, peanahka puhastavaid maske ja looduslikke õlisid, mis mitte ainult ei muuda juuksesibulaid tugevamaks, vaid hoolitsevad ka peanaha eest. Tänu sellele ei ole peanaha vereringe häiritud ja rakud puutuvad pidevalt kokku hapnikuga. Juuksed suudavad tänu sellele ka paremini juurduda ja imavad kõiki aktiivseid ja toitvaid aineid paremini. Peanahka on võimalik puhastada, kasutades erinevaid looduslikel ainetel põhinevaid spetsiaalseid šampoone või spetsiaalset peanahakoorijat. Paljude Jaapani juuksetoodete peamine puhastusaine on vulkaanilaavast saadud pulber. Lisaks sellele kasutavad jaapanlannad meelsasti juukseõlisid, millest kõige populaarsemad on kameeliaõli ja tsubaki õli. Jaapani ilurutiinidest rääkides peab mainima ka seda, et jaapanlannad püüavad päikest vältida. Miks nii? Lühidalt öeldes usuvad nad, et juuksed ei vääri kahjustava UV-kiirgusega kokkupuudet; lisaks sellele peidab valge, peaaegu kahvatu nägu paremini vananemise märke. Lisaks armastavad jaapanlannad kõiki võimalikke taimseid hõõrujaid/toonikuid, mis vastutavad juuste tugevdamise ja dehüdratsiooni ärahoidmise eest. Samuti tuleks ära mainida, et jaapanlannad ei käsitle kosmeetikatoodetele lisatud alkoholi halva koostisosana. Tegelikult usuvad nad, et alkohol soojendab peanahka ja kiirendab selle imendumisvõimet (nahk transpordib toitvad ained kiiremini juuste sisestruktuuri). Pealegi on enamus juuksetrende tulnud just Jaapanist - ükssarviku juuksed, merineitsi juuksed ja kõikvõimalikud juuste külge kinnituvad kaunistused, sealhulgas Kanzashii (usinalt loodud kaunistused, mis on põimitud patsidesse ja muudesse soengutesse). Kõige rohkem kasutatakse ilusate juuste saamiseks:

  • Tsubaki õli – kaunite õitega taimest eraldatud õli. Räägitakse, et keegi ei tea, millal lill õitseb ja sureb. Sellest taimest saadud õli peetakse hindamatuks. Tsubaki imendub kiiresti juuksekiududesse ja jõuab kuni sisemiste juuste struktuurideni välja. Põhimõtteliselt sobib õli suurepäraselt raskete ja paksude madala poorsusega juuste hooldamiseks. See lisab juustele kergust, pehmust ja sära. Samuti suudab õli tasakaalustada rasu tootmist.
  • Kameeliaõli - veel üks imeline õli, mida jaapanlannad armastavad. See sisaldab suurel hulgal vitamiine (A, B, E), mis tugevdavad ning kaitsevad juukseid liigse väljalangemise eest. Lisaks on kameeliaõlil väga iseloomulik aine, mis muudel taimedel puudub. Sellel on vananemisvastane toime, ehk teisisõnu, see on võimas antioksüdant, mis aeglustab juuste hallinemist ja hoiab ära juuste hõrenemise.
  • Isodon Trichocarpus ekstrakt - Jaapanis kutsutakse seda kuro-bana hikiokoshiks. Sellel tillukesel taimel on nõgeseid meenutavad lehed ja õrnad, violetsed õied, mis meenutavad kellukesi. Taimest saadud ekstrakt suudab kiirendada juuste kasvu, stimuleerida juuksesibulate teket ja soodustada rakkude eneseuuendusprotsesse.
  • Sophora Angustifolia – selle taime ekstrakt on tihe nagu mesi. See niisutab juukseid suurepäraselt. Veelgi enam, see toimib hästi looduslike õlidega kokku segatuna või juuksemaskina (annab juustele lamineerimisega sarnase efekti). Lisaks stimuleerib Sophora angustifolia peanaha vereringet ja hoolitseb selle eest.
  • Bambuseekstrakt – bambuse võrsetest ja vartest saadud ekstraktid on Jaapani juuksehooldusele põhjaks. Selle imeline lõhn ja veelgi imelisemad, võimsalt noorendavad omadused on põhikomponendiks šampoonides, palsamites, kreemides, õlides, juukseududes, maskides, kehavõides... bambuseekstrakti lisatakse peaaegu igasugustele ilutoodetele. Bambuseekstrakt toidab juukseid, tugevdab nende struktuuri, aitab juustel kauem värskena püsida ning võitleb juuste kuivuse ja kareduse vastu.

Aasia stiilis juuksehooldus - Korea

Kuidas Korea naised oma juuste eest hoolitsevad - juuksehõõrujad, aaloe ja täiuslikult puhas peanahk

Jaapani juuksehooldus algab täiesti puhtast peanahast, kuid Korea naised on selle juuste turgutamise meetodi lausa kinnisideeks võtnud. Peanaha puhastamine on protseduur, mida saab läbi viia nii kodus kui ka juuksuris. Korea naised kipuvad kasutama kõiki saadaval olevaid juuksehõõrujaid ning need tooted nõuavad puhast peanahka (see suurendab juuste hõõrumise mõju). Lisaks on Korea kliima soe ja üsnagi lämbe, mistõttu peetakse sellist peanaha puhastusprotseduuri heaks juuste niisutajaks. Sel põhjusel pesevad Korea naised juukseid sageli. Nad usuvad, et juukseid tuleb pesta nii tihti kui vaja ning kõige olulisem on keskenduda eelkõige peanahale. Seetõttu puhastavad ja masseerivad Korea naised peanahka väga tihti. Huvitav on see, et nad usuvad, et šampooni ei tohiks kasutada juustel, mis jäävad kõrvadest madalamale. Teine Korea naiste poolt eelistatud kosmeetikavahend on juukseseerum – Koreas sajandeid laialdaselt kasutusel olnud toode, mis on nüüdseks hakanud tasapisi populaarsust koguma ka mujal maailmas. Seda toodet võib kanda juukseotstele või erakordselt kahjustunud juukseosadele. Peanahka, juuksesibulaid ja -juuri tuleks ravida taimse juuksehõõrujaga. Koreas kutsutakse juukseseerumit "essenceks" ning see on rekordiline mitte ainult juuksehoolduses, vaid ka näo-, käte- ja jalahoolduses.

  • Aaloe - Korea naiste tõeline kosmeetiline uhkus. Aaloe on parim geeli kujul, sest nii on sellel parim imendumiskiirus. Seda saadakse Jeju saarel – Korea puhtaimal ja saastumata maastikul – kasvavatest taimedest. Jeju saart kutsutakse ka Armastuse saareks, kuna see on ilus, romantiline ja puhas, ilma sudu ja toksiinideta, saastamata, ilma tehaste ja liiklusmürata. Sellel saarel kasvav aaloe säilitab kõik oma väärtuslikud hooldusomadused. Korea naistele meeldib aaloet seerumi (essentsi) kujul kasutada nii näol kui ka juustel, ning lisada seda juustele õlihooldust tehes juustehõõrujatele ja kookosõlile. Nagu eespool mainitud, on aaloe geeli kujul parim: see ei voola mööda nägu alla, on mitmekülgne ja tõhus. Kuidas aaloe juustele mõjub? Esiteks sisaldab see suurel hulgal väärtuslikke vitamiine (A, C, E ja B), samuti foolhapet, aminohappeid ja mineraalaineid, nagu kaltsium, naatrium, kaalium, raud, magneesium, kroom, tsink, mangaan, vask ja rasvhapped. Teiseks niisutab ja pehmendab see juukseid, rahustab peanahka, leevendab kõiki võimalikke ärritusi, parandab vereringet, silub juukseid ja tugevdab juuksesibulaid.

Tõepoolest, Korea naised on erakordselt uhked oma paksude ja korralike juuste üle. Koreas on kõige populaarsemad just need soengud, mis toovad esile säravate ja tugevate salkude ilu. Seda silmas pidades pole ka ime, miks nn juuste kontrollitud kaos ega boho pole selles Aasia riigis eriti populaarsed. Selle asemel kannavad Korea naised siledaid ja korralikke soenguid, mis üllatavad teisi oma sära ja täiuslikkusega.

Aasia stiilis juuksehooldus - Venemaa

Kuidas vene naised oma juuste eest hoolitsevad - taruvaik, seeder ja siberi mänd

Venemaa on laiaulatuslik riik, seega võime eeldada, et vene naised lähenevad juuksehoolduse teemale ka väga mitmel erineval viisil. See on loomulik, et juuste turgutamise protsess on rangelt seotud selle piirkonnaga, kus nad elavad. Teisest küljest on üllatav see, et peaaegu kõik juuksehoolduskosmeetikatooted sisaldavad samu koostisosi ja need on:

  • Seedriõli – ideaalne ravi nõrkade ja hõrenevate juuste puhul. See stimuleerib vereringet, julgustab juuksesibulaid tõhusamalt töötama ja kiirendab juuste kasvu. Samuti on õli väärtuslik valkude allikas, mis on üks olulisemaid ehitusplokke juuste puhul. Lisaks saab seedriõli kasutada kuivi ja kahjustunud juukseid õliga ravides. Vene naised segavad seedriõli sageli kokku kas teiste looduslike õlide või munakollasega ning seejärel kannavad selle juustele. Tasub ära mainida, et kui seedriõli teiste looduslike ainetega ära ei lahustata võib see peanahale liiga tugevat toimet avaldada.
  • Siberi männiõli – väärtuslik õli, mida peetakse Venemaal ikooniliseks. Seda saadakse siberi männi seemnetest. Õli on tihe ning sisaldab suurel hulgal valkude kontsentratsiooni. Lisaks sisaldab siberi männiõli hulgaliselt B-rühma vitamiine, mis aitavad juukseid tugevdada ning vastutavad juuksemaatriksisse väävli kogumise eest. Lisaks soodustab õli juuste kasvu.
  • Pärm – Venemaal juba sajandeid kasutusel olnud juuste hooldamisel. See sisaldab suurel hulgal B-rühma vitamiine, mineraalaineid (kaalium, seleen, vask, magneesium, tsink, raud ja fosfor) ning türosiini, arginiini ja tsüsteiini, mis on olulised aminohapped kogu organismi jaoks. Neil on tugevdav toime ning need aitavad parandada naha, juuste ja küünte seisundit. Näo- ja juuksepärmi maskid on Venemaal väga populaarsed.
  • Taruvaik – tuntud ka kui mesilasliim. Taruvaik sisaldab oma koostises umbes 40% vaha, mis moodustab juuste ümber loodusliku kaitsefiltri. Lille taruvaik sobib ideaalselt talviseks juuksehoolduseks, sest see kaitseb juukseid madalate temperatuuride eest. See kiirendab paranemisprotsesse, regenereerib kudesid ja leevendab peanaha ärritusi. Taruvaiku peetakse ka suurepäraseks kaitseks toksiinide ja õhusaasteainete eest, see kaitseb epidermist seente, blastomütseedide ja raskekujulise kõõma eest.
  • Harilik astelpaju – nimetatakse sageli ka "Venemaa ananassiks". See 6 meetri kõrgune oksaline põõsas kannab oranže vilju, milles on kivid sees. Need viljad on allikaks harilikule astelpajuõlile, millega venelannad innukalt oma juukseid ravivad. See taim on väärtuslik C-, K-, P-, E-vitamiini, foolhappe ja küllastunud rasvhapete allikas. Peale selle sisaldab harilik astelpajuõli ka makro- ja mikroelemente (tähtsamad on mangaan, raud ja boor). See tugevdab ja silub juukseid, omab põletikuvastast toimet ning sulgeb juuksekutiikulid. Lisaks toimib see rahustavalt ja antiseptiliselt, seega on ideaalne rasuse peanaha ravimiseks. Hariliku astelpajuõli peetakse üheks kõige populaarsemaks juuksekosmeetikas kasutatavaks looduslikuks aineks.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest