Juuksed kogu maailmas, 4. osa: Lõuna-Ameerika juuksehooldus

Juuksed kogu maailmas, 4. osa: Lõuna-Ameerika juuksehooldus

Lõuna-Ameerika on kontinent, kus kaasaegne kosmetoloogia ja esteetiline meditsiin kohtuvad sajanditevanuste traditsioonide ja iidsete väetaimedega. Muistsed inkad tundsid ravimtaimede, puuviljaekstraktide, seemnete ja risoomide kaunistavaid ja tervendavaid omadusi. Brasiilia naised parandavad oma välimust nii esteetilise meditsiini kui ka kvaliteetse kosmeetika abil. See on kontinent, kus ilule lähenetakse laiaulatuslikult - kasutatakse kõike, alates iidsetest tugevatoimelistest õlidest kuni juuste keratiinhooldusteni. Õnneks on meil võimalus õppida selle värvika, kuuma ja metsikust loodusest läbi imbunud maailmanurga elanike teadmistest ja kogemustest.

JUUKSED MAAILMA ERI NURKADES, 4. OSA - LÕUNA-AMEERIKA

Mida saame õppida Brasiilia, Tšiili või Argentiina naistelt?

Lõuna-Ameerika: Argentiina - juuksehooldus

Argentiina naised on tuntud oma suurepäraste juuksehoolduste poolest, täpsemalt öeldes, nad parandavad oma välimust igal võimalikul viisil - nii esteetilise meditsiini kui ka kvaliteetse kosmeetika abil. Kuuma kliima ja kõrgete temperatuuride tõttu on nad sunnitud oma juuste, peanaha ja kehanaha eest intensiivsemalt hoolitsema. Üks populaarne ja hinnatud aine, millel on tugevad tervendavad ja kaunistavad omadused, on mimoos (tuntud ka kui tepezcohuite või Mimosa tenuiflora). Mimoosikoore ekstrakt on tugev antioksüdant, mida Argentiinas vaadeldakse kui nooruse eliksiiri.

Mimoosi kasutatakse meelsasti erinevates küpse naha ja juuste hooldamiseks mõeldud toodetes, kuna see aeglustab vananemisprotsesse. Juuksemaskides ja palsamites on tal täiendav niisutav funktsioon, mis on äärmiselt oluline, arvestades sellist kuuma ja juustele ebasoodsat kliimat. Mimoosikoore ekstrakt tugevdab veresooni ja stimuleerib juuksesibulate tööd. Mimoosi võib kasutada isegi tundlikul peanahal, sest see leevendab kõiki ärritusi ja põletikke ning pakub kaitset palava päikese eest. Lisaks on sellel taimel põletikuvastased ja antibakteriaalsed omadused, see kaitseb infektsioonide eest, vähendab naha turset ja punetust, stimuleerib juuksesibulaid ning tugevdab folliikuleid. Seega takistab mimoosikoore ekstrakt juuste väljalangemist ja parandab oluliselt nende seisundit.

Kogu Lõuna-Ameerika on mimoosi armunud. Mimoosikoort hinnatakse nii kõrgelt, et see on leidnud väärika koha Salma Hayeki juuksekosmeetika tootesarjas.

Teine kiidetud ja tuntud looduskosmeetika on kakaovõi. Kakao kasvab kogu Lõuna-Ameerikas, kuid parimaid sorte võib leida kontinendi lõunapoolsetest piirkondadest. Kakaovõi on pruuni värvi, meenutab šokolaadimassi ja on hämmastava lõhnaga. Argentiinlased kasutavad seda näo-, keha- ja juuksehoolduses - eriti kasulik on see kuivadele, kahustele ja tõrksatele juustele, millel puudub sära. Kakaovõi hooldab peanahka suurepäraselt - see leevendab ärritusi, kaitseb tugeva troopilise päikese eest ja parandab juuste elastsust. Seda võib kanda juukseotstele, et kaitsta neid kahjustuste eest.

Lõuna-Ameerika: Brasiilia – juuksehooldus

Brasiiliat seostatakse peamiselt Amazonase metsikute, saastamata aladega. Just sealt on pärit kõik kõige väärtuslikumad, rahvusvaheliselt tuntud ained, millel on tugevad kaunistavad ja hooldavad omadused. Amasoonias leidub rohkesti naturaalseid troopilisi õlisid ja võisid, mida Brasiilia naised kasutavad meelsasti juuste õlitamiseks, näo- ja kehahoolduseks ning koos taimeleotistega kergemate haiguste ja nahahaiguste raviks.

Mida kasutavad brasiillased oma juuksehooldusrežiimis?

  • Cupuacu või – kakaovõi sugulane, mida pressitakse teatud kakaosordi (Cupuasu puu) seemnetest. Kuidas see juustele mõjub? Esiteks imendub see kergesti ja ei koorma juukseid liialt. Cupuacu või toimib peanahal õrnatoimeliselt ning taastab naha hüdrolipiidkihti, mis tagab juustele ja peanahale sobiva niisutustaseme. See taastab suurepäraselt, kuna sisaldab suures koguses fütosteroole - need omakorda on võimelised stimuleerima kollageeni sünteesi. Lisaks vähendavad fütosteroolid elastiini lagunemist, tugevdades samal ajal juuksejuuri. Need on osa meie naharakkude vahelisest tsemendist. Samuti pakub Cupuacu või rikkalikult C, E ja A grupi vitamiine, mis on tugevad antioksüdandid. Selles sisalduvad küllastumata ja küllastunud rasvhapped taastavad juukseid intensiivselt ning võimaldavad Cupuacu võil kohaneda nii madala kui ka keskmise poorsusega juustega.
  • Babassu õli – seda saadakse Brasiilia Cohune palmi pähklitest. See sisaldab kuni 90% küllastunud rasvhappeid, mis toidavad suurepäraselt brasiillaste tihedaid ja raskeid juukseid. Babassu õli sisaldab palju taimseid steroole ja E-vitamiini – selle ülesanne on anda juustele kergust, toita peanahka ning põhjalikult eemaldada toksiine ja rasu. Veelgi enam, õli parandab juuste seisundit ning annab neile pehmust ja volüümi, siludes samal ajal juuksekiudude struktuuri. Babassu õli kaitseb juukseid ebasoodsate ilmastikutingimuste eest ning aitab võidelda kõõma vastu (sellel on ka antiseptiline toime).
  • Pequi õli – on teine eksootiline ja veidi vähem tuntud õli, mida pressitakse Caryocar brasiliense seemnetest. Seda hinnatakse eriti kõrgelt ületöödeldud juuste hooldamisel, mis on nõrgenenud kuumtöötlemise, värvimise või blondeerimise tagajärjel. Pequi õli aitab säilitada niiskust ja tugevdab juuste struktuuri. Tänu sellele püsivad juuksed heas seisukorras: on tugevad ja läikivad, mitte kuivad ega kahused. Pequi õli hoolitseb ka kahjustatud ja kuivade juukseotste eest.
  • Roucou õli - kallis, kuid väärtuslik õli, mis võitleb juuste esimeste vananemismärkidega - regulaarsel kasutamisel takistab see hallinemist ja juuste väljalangemist. Lisaks on sellel antibakteriaalsed ja rahustavad omadused. Roucou õli pärineb achiote puu (Bixa orellana) seemnetest - põõsast või väikesest puust, mis kasvab Amazonase vihmametsas. Kui seda kasutatakse õlihoolduses, muudab see juuksekiud läikivaks ja pehmeks. Lisaks sisaldab roucou tervet rida taastavaid koostisosi, sealhulgas magneesiumi, kaltsiumi, seleeni ja salitsüülhapet. Veelgi enam, Roucou õlis on rikkalikult niinimetatud nooruse vitamiine, st A- ja E-vitamiini.
  • Brasiilia pähkli õli – on veel üks õli, mida hinnatakse selle võimsate vananemisvastaste omaduste tõttu. Selle koostisesse kuulub palju erinevaid rasvhappeid (rohkem kui 75% palmitoolhapet, oleiinhapet ja linoleenhapet). Tänu taoliste koostisainete kõrgele kontsentratsioonile tagab Brasiilia pähkli õli naharakkude ja juustemaatriksi nõuetekohase toimimise. Lisaks aitab see võidelda erinevate nahaprobleemidega, toidab peanahka ja ennetab ärritust. See toetab rakkudevahelise tsemendi rekonstrueerimist ja regenereerimist. Ühtlasi reguleerib see juuste niiskustaset ja kaitseb neid väliste tegurite kahjulike mõjude eest. Brasiilia pähkli õli sisaldab E- ja A-vitamiini ning juustele väga väärtuslikke fütosteroole (sh sistosterooli). Samuti leidub selles magneesiumi, mis on seotud valkude - keratiini (juuste peamise ehitusmaterjali) - tootmisega.

Hinnatud eksootilised õlid ja võid ei ole ainsad hooldusvahendid, mille üle brasiillased võivad uhkust tunda. Tasub meeles pidada, et just Brasiiliast on pärit maailmakuulus juuste keratiinhooldus.

Juukseid siluv keratiinhooldus - tuntud ka kui Brasiilia keratiinhooldus - protseduur, mida tehakse juuste välimuse parandamiseks. Enamik naisi kasutab seda juuste sirgendamiseks, kuid tegelikult on selle peamine kasutegur juuste põhjalik taastamine, mis toimub tänu keratiini defitsiidi kõrvaldamisele juuste sisemistes struktuurides. See intensiivne hooldus taastab iga juuksekiu, muudab juuksed paksemaks, niisutatuks ning kaitseb neid kahjustuste ja kuivamise eest. Selle tulemusena muutuvad juuksed säravaks, terveks ja kauniks. Keratiinhooldus sulgeb juuste soomuskihi, tänu millele muutub juuksepind siledamaks. Tänu sellele protseduurile saad uhkust tunda paksude, vastupidavate ja elujõuliste juuste üle, täpselt nagu Lõuna-Ameerika naised. Tasub mainida, et parim keratiin pärineb otse Brasiiliast, sest seal on selle juured - võid olla kindel, et keratiini on sobivalt töödeldud ja täiendatud kvaliteetsete hooldusvahenditega.

Lõuna-Ameerika: Tšiili – juuksehooldus

Tšiili naised võivad samuti kiidelda kvaliteetsete naturaalsete õlidega. Üks tähtsamaid õlisid on maqui marja õli (Aristotelia chilensis), mis on külmpressitud samanimelise põõsa viljaseemnetest. Maqui marjapõõsad kasvavad looduslikult ja vilju korjavad käsitsi Mapuche indiaanlased, kes kasvatavad taimi ja pressivad väärtuslikke õlisid juba ammustest aegadest, andes neid traditsioone edasi põlvest põlve. Nad oskavad kasutada mitte ainult maqui põõsa vilju, vaid ka selle lehti, juuri ja varsi.

Selle marjataolistest puuviljadest ekstraheeritud õli on väärtuslik antioksüdantide allikas. Seetõttu koheldakse maqui õli asjakohase austusega ning seda peetakse nooruse eliksiiriks. Õli sisaldab peamiselt oomega-6 ja oomega-9 rasvhappeid, samuti äärmiselt kõrges kontsentratsioonis E-vitamiini ja taimseid steroole, mis taastavad ja kaunistavad juukseid suurepäraselt. Maqui marjaõli parandab juuste elastsust, hoiab juuksesibulaid kindlalt folliikulites (pärsib juuste väljalangemist), stimuleerib juuste kasvu ja naha regeneratsiooni. Samuti tugevdab see epidermise hüdrolipiidbarjääri, kompenseerib rasvade puudumist nahas ja juustes, parandab toitainete jõudmist nahka ja juuksemaatriksisse.

Lõuna-Ameerika: Ecuador – juuksehooldus

Tõenäoliselt kõige eksootilisem troopiline puuvili - suhkruõun - pärineb Ecuadorist. See vili meenutab suurt, rohekas-lillat vaarikat, mille paksu koore all peitub magus ja aromaatne viljaliha. Sisaldab mitmesuguseid mineraale (fosfor, kaltsium, raud) ja vitamiine (A, E, C, PP). Erinevate juuksehooldusvahendite koostisosana on suhkruõunal tugevalt toitvad, taastavad ja rahustavad omadused. Seega kiirendab suhkruõun ärritunud peanaha paranemist. Suhkruõun pakub juustele vitamiine ja mineraale ning tänu sidrun- ja õunahapete sisaldusele eemaldab tõhusalt toksiine. Need happed on mõeldud koorimiseks, desinfitseerimiseks ja peanaha korralikuks hapestamiseks, mis omakorda aitab tasakaalustada rasueritust (happed lisavad ka sära). Ecuadori naised suhtuvad suhkruõunadesse uhkusega ja kasutavad neid innukalt juuste, peanaha ja näo hooldamiseks mõeldud maskides.

Lõuna-Ameerika: Colombia – juuksehooldus

  • Minthostachys mollis (muña) - ravimtaim, mida esineb peamiselt Colombias ja Venezuelas, kuid seda võib leida ka Brasiilia põhjaosast, Ecuadorist ja Peruust. Taime peamine toimeaine on piparmündiõli, mis sisaldab mentooli, isomentooni ja mitmeid terpeene (sealhulgas geraniooli, pulegooni, linalooli ja isoamüülalkoholi). Muña maapealsest osast saadud ekstrakti kasutatakse mitmesuguste ilutoodete valmistamisel. Sellel on antiseptilised omadused: muña desinfitseerib, ravib seenhaigusi ja bakteriaalseid infektsioone, peletab putukaid ning kaitseb toksiinide eest. Muña aitab vabaneda parasiitidest, võitleb sügeliste ja kõõmaga, leevenda atoopilist dermatiiti ning stimuleerib verevarustust. Peanahka masseerimisel stimuleerib see juuksesibulaid ja kiirendab juuste kasvu. Muña aitab nahka paremini toitainetega varustada. Colombias juuakse muñast valmistatud taimeteed ning naised kasutavad seda oma nahal ja juustel, et toita, taastada ja puhastada peanahka. Colombias on levinud uskumus, et muña suudab võidelda HI-viirusega ja seda kasutatakse laialdaselt isegi AIDSi kaugelearenenud staadiumis.

Lõuna-Ameerika: Peruu – juuksehooldus

Keha-, juuste- ja näohoolduse osas on peruulastel midagi, millega kiidelda. Naturaalsete, ideaalselt toimivate toodete suur hulk on eelkõige inkade teene - nende leiutatud retseptid ja taimset päritolu preparaadid on tänapäevalgi väga populaarsed - mitte ainult kohaliku elanikkonna seas. Inca tee, Inca inchi õli ja amarant on maailmakuulsad tooted. Milline on nende roll juuksehoolduses? Mida Peruu elanikud veel oma juuste välimuse parandamiseks kasutavad?

  • Peruu seep - see on peruulaste uhkus - naturaalne (sisaldab rohkem kui 92% taimset päritolu koostisosi), õrn ja suurepärane pesemisvahend, mis reageerib hästi inimnahaga. Peruu seep on kauni, smaragdrohelise värvusega ning sobib näo, keha ja juuste pesemiseks. See eemaldab suurepäraselt õlijäägid pärast juuste õlitamist, taastab kuivi juukseid, tagab õige niiskustaseme, toidab ja puhastab peanahka, annab sära ning muudab juuksed pehmeks ja puudutamisel meeldivaks. Peruu seep on poolvedel meeldiva aroomiga eredavärviline pasta. Eemaldab ideaalselt meigi, pinguldab nahka ja on lihtsalt maha pestav (ei jäta rasvaseid jääke). Peruu seebi teine eelis on selle tõhusus: see on multifunktsionaalne looduskosmeetika, millel on meeldiv konsistents ning suurepärane koostis, mis sisaldab rohkelt naturaalseid toitaineid.
  • Maca, mida nimetatakse ka Peruu ženšenniks - selle tervendavad omadused on hindamatu väärtusega. Macat kasutatakse peamiselt ravimi ja toidulisandina, kuna see tugevdab luid, annab energiat, sisaldab mitmeid vitamiine ning tõstab potentsi ja viljakust. See on ka kosmeetikatoodete, sealhulgas juuste pesemiseks ja toitmiseks mõeldud vahendite koostisosa. Selle kasutamine juuksemaskides on täiesti õigustatud - maca on tõeline vitamiinipomm nii juustele kui ka nahale. Samuti annab maca juustele tugevust ja kaitseb neid kahjustuste eest. Väärib märkimist, et macat kummardasid juba inkad, kes kasutasid seda religioossete rituaalide läbiviimisel. Taolised rituaalid viitavad selle ainulaadsusele ja tugevale tervendavale toimele.
  • Kinoa - selle kasutamine naha- ja juuksehooldustoodetes tundub mõnes maailmanurgas ikka veel üsna eksootiline. Peruus ei üllata see aga kedagi; sageli segatakse seda teiste looduslike õlide, näiteks sheavõiga. Kosmeetikavahendina toidab kinoa suurepäraselt nahka ja juukseid, sest see pakub neile rikkalikult oomega-3-rasvhappeid, vitamiine (sealhulgas B2 vitamiini, mida tuntakse ka riboflaviinina - see annab nahale ja juustele elujõudu ja elastsust), valke ja antioksüdante. Samuti toetavad taolised tooted kollageeni tootmist ja ennetavad niiskuskadu. See on paljude aminohapete allikas ja soodustab kahjustatud kudede paranemist. Peruus kasutatakse seda meeleldi juuste taastamiseks ja kahjustuste eest kaitsmiseks. Kinoa aitab säilitada juuste õiget niiskustaset ja kaitseb neid kuivamise eest - juurtest otsteni.
  • Füüsal (Physalis peruviana) - inkad kutsusid seda "kuldmarjaks". Kindlasti vääriks see kuldmedalit oma toitainetesisalduse eest - esindatud on A- ja C-vitamiinid, kõige olulisemad B-grupi vitamiinid (B1, B2, B3), samuti fosfor, raud ja kaltsium. Juuksehoolduses on füüsal väärtuslik maskide ja palsamite koostisosa, kuna see taastab suurepäraselt, parandab rakkude ainevahetust, poleerib, kaitseb ja takistab juuste väljalangemist. Füüsal on ka suurepärane, kergelt magus delikatess.
  • Inca inchi seemneõli - pärineb väikesest rohelisest põõsast, mille maitsvad pähklid on peidetud ebatavalise kujuga viljadesse. Tänaseni on kõige tõhusam meetod selle õli (tuntud ka kui Sacha inchi) valmistamiseks seemnete käsitsi pressimine spetsiaalse pressi abil. Nii ei kaota õli oma väärtuslikke omadusi - see on külmpressitud ja rafineerimata. Sacha inchi õli on ebatavaline - selle rasvhapete sisaldus tõttu võiks seda nimetada "inka oomegaõliks". Miks? Teatavasti sisaldab see umbes 48% oomega-3-rasvhapet, 36% oomega-6-rasvhapet, 8% oomega-9-rasvhapet. Ideaalne rasvhapete tasakaal annab õlile suurepäraseid tervist edendavaid ja kaunistavaid omadusi. Inca inchi seemneõli on tugevate taastavate omadustega, see tungib kiiresti ja tõhusalt nahka ja juustesse, tugevdab juurestikku ning takistab juuste väljalangemist. Veelgi enam, see parandab juuste struktuuri, stimuleerib rakkude tööd ja kiirendab nende uuenemist. Kuid see ei ole veel kõik. Lisaks pinguldab see keha, vähendab arme ja peenikesi kortse, aeglustab juuste vananemisprotsesse (sh hallinemist). Inca inchi õli on ka suure A-vitamiini sisaldusega võimas antioksüdant - see vastutab juuste korraliku kasvu eest, tagab nende hea seisundi, kaitseb liigse kuivamise ja kahjustumise eest. Inca inchi on äärmiselt õrn õli, mis ravib kriimustusi ja nahaärritusi, kaitstes isegi atoopilist nahka.
  • Amarandiõli - tuntud ka kui Amaranthus cruentus. Amarandiõli on väärtuslik heade rasvhapete (peamiselt linoolhapete), samuti skvaleeni ja tokotrienoolide allikas. Amarant, mida kasutatakse juuksehoolduses, taastab, kaitseb ja kaunistab juukseid. Linoolhape vastutab naha ja juuksesibulate nõuetekohase toimimise eest. Veelgi enam, see on suurepärane niisutaja ja rakkudevahelise tsemendi komponent. Tänu sellele on amarant juustele ja nahale väärtuslike 1. tüüpi keramiidide allikas. Skvalaan tasakaalustab rasueritust ja pärsib seborröat. Dehüdreeritud naha ja juuste puhul on selle ülesanne pakkuda leevendust ja õiges annuses niisutust. Amarandiõli sobib juuste õlitamiseks, sest see kaitseb neid suurepäraselt ilmastikutingimuste kahjulike mõjude eest. See leevendab kõiki põletikke, silub juuste struktuuri, taltsutab tõrksaid juukseid ja poleerib neid. Amarandiõli lisatakse sageli juuksemaskidesse ja palsamitesse. See määrib neid õrnalt ning muudab juuksekiud elastseks ja ilusaks.
  • Uncaria tomentosa -  tuntud ka kui kassiküüs või vilcacora. Kogu maailmas levinud ronitaim. Selle parimad ja kõige tuntumad sordid kasvavad Peruus. Kassiküüs sobib ideaalselt nõrgestatud ja õrnade, välja langema kippuvate juuste hooldamiseks. Peruulased kasutavad seda meeleldi ka šampoonides. Kassiküüs muudab juuksed ilusaks, siledaks ja pehmeks, lisaks annab läiget ja võlu. Leevendab peanaha ärritust. Mujal maailmas kasutatakse seda peamiselt tableti kujul toidulisandina, mis toetab võitlust paljude haiguste ja vaevuste vastu. Euroopas on selle taime kõige levinum nimetus kassiküüs.

See kontinent on temperamentne, eksootiline ning täis puutumata ja saastamata looduslikke alasid, kus leidub rikkalikult ideaalseid, tohutu väega kosmeetilisi aineid. Neid tasub meeles pidada ning rakendada juuste- ja nahahooldusrežiimides. Lõppude lõpuks on Lõuna-Ameerika naised kuulsad oma ilusate, paksude ja tervete juuste poolest, mis kasvavad pikaks ja tugevaks, pehmendades iga muchacho südant.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest