Juuksuriameti ajalugu. Osa 1: Milliseid soenguid peeti antiikajal trendikaks?

Juuksuriameti ajalugu. Osa 1: Milliseid soenguid peeti antiikajal trendikaks?

Kas oled kunagi mõelnud, kuidas muistsetel aegadel elanud inimesed oma juukseid kujundasid ja milliseid soenguid peeti muistses Egiptuses trendikaks? Tõsi, inimestena me pigem ei süvene juuksurikunsti ajalukku, millest on kahju, sest see teema on tõesti huvitav ja kindlasti väärt uurimist. Eriti siis, kui tulemas on karneval ja otsid loomingulist inspiratsiooni, et sobitada oma soengut veatult konkreetsele ajastule iseloomuliku riietusega.

Kahtlemata on juuksed koos riietusega üks elemente, tänu millele saad oma stiili vürtsitada ja oma isiksuseomadusi esile tuua. Seepärast pöörame innukalt tähelepanu oma juuste vajadustele, hoolitseme juuste eest, ravime neid õlide ja stiliseerime ka neid.

Tõsi, juba ammustest aegadest peale on inimesed pühendanud aega juuksehooldusele. Loomulikult koos defineeritud trendika soengu määratlusega on ka hoolitsused, millega inimesed oma juukseid kujundavad, aastakümnete jooksul pidevalt muutunud.

Juuksuriameti algus

Tegelikult on juuste lõikamist praktiseeritud inimkonna eksistentsi algusest peale. Alguses eemaldati juukseid ainult praktilistel eesmärkidel. Pikad juuksed olid takistuseks igapäevaseid tegevusi tehes ja seetõttu lõigati neid kivide või põletusnoadega.

Kuid sellised protseduurid ei sobi juuksuri ameti määratlusega, sellises võtmes nagu seda tänapäeval mõistetakse. Näiteks populaarse velateraapia, mis on tuntud ka kui küünla lõikamine, kasutamine juusteotste eemaldamiseks põhineb juuste põletamisel küünla leegi abil. Selliseid protseduure ei saa just juuksurikunstiks nimetada.

Juuksuriameti algus on seotud tsivilisatsiooni algusega. Inimesed hakkasid enda eest teadlikumalt hoolitsema, keskendudes rohkem hügieenile ja avastades samal ajal ilu. Juuste eest hoolitsemine muutus seega üheks inimlikuks vajaduseks, mis võimaldas individuaalsust rõhutada. Tegelikult peetakse Vana-Egiptust, Roomat ja Kreekat juuksurikunsti tegelikuks alguseks.

Trendimuutused: Juuste ajalugu

Teekond juuksurikunsti ja trendide maailma algab antiikajast. Just sel ajastul tulid kasutusele esimesed juuste lõikamise vahendid. Need sarnanesid enamasti tänapäevastele sirgetele habemenugadele või teravatele lõikamisvahenditele. Lisaks hakati kasutama ka juukseharjasid ja -klambreid. Kuigi Egiptuse, Rooma ja Kreeka soengud olid sarnased, oli neis olulisi erinevusi.

Millised olid antiikajal populaarsed soengud?

EGIPTUSE SOENGUD

Vana-Egiptuses pidasid inimesed välimust äärmiselt oluliseks. Millised olid Egiptuse soengutrendid? Popkultuur on meile õpetanud, et egiptlased kandsid pikki, sirgeid ja õhukesi musti juukseid, mis ulatusid õlgadeni. Seda soengut seostatakse sageli Kleopatraga. Lisaks klassikalisele Kleopatra bob'ile oli tol ajal ka muid soenguid moes. Paljud soovisid kanda pikki ja siledaid juukseid.

Veel üks populaarne soeng, eriti Vana Kuningriigi perioodil, oli pagunipoisi soeng. Kuna selle soengu saavutamine looduslike juustega oli keeruline, kasutasid inimesed sageli parukaid. Mõned egiptlased kandsid ka mikropaelu, mis kas katsid kogu pea või olid osa tagasihoidlikust juuste sättimisest. Näiteks need, kes osalesid püramiidi ehitamisel või pidid töötama ekstreemsetes kuumades tingimustes, ajasid oma juuksed täielikult maha.

Tasub märkida, et Egiptuses ei erinenud meeste soengud oluliselt naiste omast. Ka edukad Egiptuse mehed, mitte orjad, kandsid pikki, musti ja sirgeid juukseid.

Oluline oli ka erinevate juuksekaunistuste kasutamine, eriti ehted. Inimesed kasutasid helmetest, kuldseid ja värvilisi juuksekinnitusi. Juustevärvi peeti kõige erilisemaks ehteks. Egiptuse juustes domineerisid pigem mustad ja tumepruunid toonid. Juukseid värviti sageli hennasegudega. Lisaks olid nad teadlikud ka juuste õlitamise tähtsusest, et hoida juuksed tervena ja säravatena.

Huvitaval kombel kuulus juuste hooldamise ja kujundamise kunst tol ajal ainult naissulastele. Nende ülesandeks oli hoolitseda teiste inimeste juuste eest. Kõik hooldustoimingud ja ilurituaalid viidi üldjuhul läbi rühmas.

KREEKA SOENGUD

Vana-Kreeka on tuntud looduslike juuste ja uhkete soengute poolest. Juuksuriametit peeti tol ajal kunstiks. Kõige populaarsemad soengud olid lamedad soengud, mis sageli punuti kokku kaela juures. Kas see oli kõigest lihtne krunn? KMille poolest see kunstiline on?

Kreeka soengute kõige iseloomulikumaks tunnuseks olid hoolikalt ja keeruliselt punutud patsid, mis olid rikkalikult kaunistatud erinevate peapaelte, rõngaste ja muude sarnaste aksessuaaridega. Vana-Kreekas kasutati juuksekaunistusi rohkem kui kuskil mujal juuksurikunsti ajaloos. Ühtekuuluvus ja harmoonia olid väga olulised, mida nii soengud kui ka riietus väljendasid. On oluline mõista, et need trendikad soengud ei olnud ainult naiste privileeg. Vana-Kreekas pöörasid ka mehed oma juustele tähelepanu, kuigi nende soengud olid rohkem keerukad ja lühikesed.

Samuti olid populaarsed vabalt punutud soengud, nagu glamuursed jumalanna soengud või muud sarnased stiilid. Kõige tuntum Kreeka soeng oli lampadion (pats ühel pool pead), mis pidavat meenutama õlilampi.

Just Kreekas loodi esimene Athena juuksurite akadeemia, kus hakati esmakordselt juukseid lokitama. Juuksurid kasutasid punakaks kuumutatud vardaid, et sirged juuksed lokiliseks muuta. Seda Kreeka lokirulli prototüüpi nimetati calamistrumiks. Loomulikult sai selle abil lokkis juustest populaarne trend Kreekas. Lokid olid enamasti lahtised või osaliselt pealaele kinnitatud. Olenemata soengust, kaunistati juukseid alati paelaga.

Looduslikku juuksevärvi intensiivistati erinevate segude abil, mis valmistati ravimtaimedest, vasest, mineraalsooladest ja... mürgisest pliist.

ROOMA SOENGUD

Roomlaste soeng pidi sobima konkreetse inimesega, seega roomlaste soenguid peetakse teistest stiilidest mitmekesisemaks. Siiski on lihtne märgata mõningaid selgeid suundumusi, mida mõned inimrühmad järgisid. Kuidas siis Vana-Roomas juuste stiliseerimine käis?

Kõige populaarsem trend, eriti naiste seas, kes olid praktilised, oli juuste sidumine pea peale punutise või krunnina. Mõnikord jagati juuksed pisikesteks punutisteks enne krunni tegemist. Sarnaseid lihtsaid soenguid võis märgata ka meestel, kes eelistasid lühemaid ja lihtsamaid soenguid.

Romantilised soengud olid eriti populaarsed Rooma impeeriumi hiilgeaegadel. Need soengud meenutasid suurejoonelisi ehitisi ning võiksid täna isegi arhitektuurile inspiratsiooni pakkuda. Iga juuksekarv oli hoolikalt ja korrapäraselt paigutatud ning tihti seoti need krunni taha, mis andis soengule loomuliku elegantsi.

Rooma soengute juurde kuulusid kindlasti ka juuksekaunistused. Eelistati pronksist, kullast või hõbedast valmistatud kaunistusi. Juukseklambrid, mis olid tehtud elevandiluust, olid eriti populaarsed.

Sarnaselt Kreekale olid ka Roomas juuksurid peamiselt naissulased. Nad vastutasid juuste kujundamise ja viimistlemise eest ning neid tunti nime all "kupasis" (teise rühma - "tonsores" - ülesanne oli habemetega tegelemine). Nad töötasid peamiselt avalikes pesulates ja erakodudes.

Enamikul Rooma naistel olid heledamad juuksed. Juukseid värviti ja helendati blondiks, kuigi need meetodid ei olnud alati ohutud.

Antiikne soeng võrreldes tänapäevaste soengutega

Antiikajal arenes juuksurite kunst kiirelt. Just sellest perioodist leidub palju soenguid, mis on tänapäeval populaarsed. Paljud soengud, mis tehti antiik-Kreekas, Roomas ja Egiptuses, on tänapäeval endiselt moes, kuigi neid on sageli veidi uuesti ümber mõeldud. Sarnasusi on siiski palju. Sarnaselt antiikinimesele hoolitseme ka meie oma juuste eest ja tahame, et need oleksid hooldatud. Sarnaselt antiikinimesele kasutame ka meie juukseõlisid, et juukseid hooldada, anda neile sära ja kaitsta päikese eest. Nagu näha, saame inspiratsiooni mitte ainult vanadest soengutest, vaid ka juuste kaunistamise protseduuridest.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest