Eeterlikud õlid. Kas neid saab lisada juustele ja peanahale?

Eeterlikud õlid. Kas neid saab lisada juustele ja peanahale?

Eeterlikke õlisid on kümneid. Neil on aroomid, mis uimastavad ja ühtlasi omavad need ka terapeutilist jõudu. Lisaks sellele hooldavad need ka Sinu juukseid ja nahka. Millised on eeterlike õlide plussid? Loe ja saa teada, kuidas neid oma ilurutiinis maksimaalselt ära kasutada, vältides seejuures soovimatuid ärritusi.

Meile meeldib jõuda looduslike juuste ja peanaha hooldustoodete juurde, sest me mõistame, et kõik, mis meile parim, tuleb loodusest. Kuid kas looduslik on siiski alati võrdne ohutuga? Eeterlike õlide ümber käib palju vaidlusi - kuigi need on iluhoolduses populaarsed ja neid leidub paljudes juuksehooldustoodetes, hoiatavad mõned inimesed nende kahjulikkuse eest. Milles seisneb tõde?

Kui tahad jõuda järeldusteni eeterlike õlide ja nende toimimisviisi kohta, pead kontrollima nende omadusi ning teadma, kuidas need erinevad teistest õlidest.

Mis on eeterlikud õlid?

Need on tugevalt kontsentreeritud lõhnastatud ained, mis on saadud värsketest või kuivatatud taimedest. Eeterlikku õli saab eraldada lehtedest, õitest, seemnetest, vartest, juurtest ja koorest. Kuidas see on võimalik? See ekstraheeritakse taime valitud osadest aurdestillatsiooni abil. Siiski on ka teisi viise eeterliku õli eraldamiseks, sealhulgas filtreerimine, fütolisatsioon või ekstusioon.

Eeterliku õli ekstraheerimisviis mõjutab selle konsistentsi. Saadud tooted ei ole õlised, nad on vedelad ja näevad pigem välja nagu vesine seerum kui õli. Huvitav fakt on see, et hüdrosolid on eeterliku õli tootmise kõrvalsaadused.

Eeterlike õlide omadused

Eeterlikke õlisid saab kasutada juuksehoolduses, kuna need moodustavad kontsentreeritud segu erinevatest ühenditest. Need on erinevad looduslike külmalt pressitud õlide koostisosadest. Eeterlikud õlid koosnevad peamiselt aldehüüdidest, esteritest, ketoonidest, alkoholidest ja terpeenidest, mitte lipiididest, vitamiinidest ja mineraalidest.

Siiski on eeterlikel õlidel märkimisväärseid terapeutilisi ja ravivaid omadusi. Lisaks kasutatakse neid aroomiteraapias (lõhna kontsentraadina) ja kosmeetikas, sest:

  • neil on antibakteriaalsed ja seenevastased omadused,
  • neil on valuvaigistav ja põletikuvastane toime,
  • nad suurendavad verevoolu nahas,
  • neil on lõõgastav ja vabastav jõud samal ajal,
  • nad reguleerivad rasunäärmete ja rasu sekretsiooni tööd.

Olles eeterlike õlide eeliste üle arutlenud, peaksite teadma, et need ei lahustu vees, vaid seonduvad rasva ja alkoholiga. Seetõttu leiavad need sagedasti kasutust parfümeeria tööstuses.

Eeterlikud õlid ilutoodetes

Looduslikud eeterlikud õlid on kõige levinumad parfüümides, kuna taime konkreetne essents - selle imeline aroom - on säilitatud õlis. Tänu sellele omadusele on eeterlikud õlid populaarsed aroomiteraapias, vannitoas või massaažis, et lasta kliendil lõõgastuda ja rahustada oma närve pärast rasket päeva.

Oleme hakanud sagedamini haarama eeterlike õlide järele ka juukse- ja kehahoolduses. Nende antibakteriaalsete ja seenevastaste omaduste tõttu soovitatakse neid peamiselt probleemsele peanahale ja juustele.

  1. Nahale: korrektselt kasutatavad eeterlikud õlid parandavad märgatavalt teie naha seisundit, isegi kui teil on aknele kalduv või pleekinud nahk. Need võivad naha säravamaks või tumedamaks muuta, olenevalt teie vajadustest, ning siluvad nahka ja vähendavad probleeme nagu allergiad ja liigne rasu sekretsioon.
  2. Juustele: peaksite proovima neid kasutada ka hõrenevate, rasuste juuste ja kõõma raviks. Eeterlikud õlid teevad imet sügeleva peanaha ja nõrkade juuksejuurtega, tugevdades neid ja soodustades juuste kasvu.

Kas eeterlikud õlid on ohutud?

Mõned inimesed rõhutavad, et eeterlike õlide kasutamisel juuste ja naha jaoks tuleb olla ettevaatlik, et vältida ärritavat toimet. Kahjuks on neil õigus.

Kõiki eeterlikke õlisid tuleb kasutada harva. Nad on aktiivsed ja sisaldavad suures koguses kontsentreeritud ained, mis võivad eriti tundliku naha ja peanaha puhul ärritada. Et olla kindel, et konkreetne eeterlik õli ei kahjusta teid, peaksite:

  • tegema allergiatesti randmele päev enne selle kasutamist,
  • lahjendama eeterlikku õli teises õlis, näiteks argaaniaõlis või mandliõlis,
  • kasutama seda väga väikestes kogustes ning järk-järgult rohkem lisades, kui soovid.

KÕIGE POPULAARSEMAD EETERLIKUD ÕLID

○ Teepuuõli - toimib bakterite, seente ja viiruste vastu, seetõttu lisatakse seda kõõmavastastele ja peanahka puhastavatele toodetele.

○ Eukalüptiõli - takistab bakterite levikut, samuti annab väga meeldiva värskuse tunde, mistõttu leidub seda enamasti šampoonides.

○ Lavendliõli - ilmselt kõige populaarsem eeterlik õli, mõjub antiseptiliselt, leevendab peanaha ärritust, ravib põletikke, seeninfektsioone ja kõõma, võib vähendada juuste väljalangemist.

○ Piparmündiõli - lisaks antiseptilisele toimele toimib ta pinguldavalt, leevendab, lisab värskust, mistõttu on ta populaarne koostisosa tugevalt puhastatavates šampoonides.

○ Rosmariiniõli - kuigi rosmariin paneb meid mõtlema toiduvalmistamisele, toimib see antiseptikuna ja stimuleerib verevoolu, mistõttu võib see vähendada juuste väljalangemist.

○ Sidruniõli - sellel on meeliülendav tsitruselõhn, kuid lisaks sellele tapab see baktereid ja seeni, toimib pinguldava vahendina ja värskendab, nii et seda tuleks otsida šampoonidest ja loputusvahenditest, mida kasutatakse kõõma korral.

○ Apelsiniõli - veel üks tsitruseline eeterlik õli, millel on bakteriostaatiline toime, mistõttu on see hea valik nahainfektsioonide ravimisel, niiskuse lukustamisel peanahas ja tervisliku seisundi taastamisel. See annab juukseõlis kasutatuna suurepäraseid tulemusi.

○ Neroliõli - natuke tsitruselist aroomi, natuke lillelõhna. Rahustava ja normaliseeriva toimega, mis blokeerib seborröa teket.

○ Magus pilliroo õli - üks vähem levinud eeterlikke õlisid. Sellel on intensiivne põletikuvastane jõud ja see parandab vereringet, hooldab rasvaseid juukseid, mis kipuvad liigselt välja kukkuma.

○ Seedriõli - männiõli vaimsem versioon. Sellel on tugevam aroomi-terapeutiline ja antiseptiline jõud.

○ Salveiõli - salvei lehtedest ekstraheeritud õli toimib rasvastele juustele mõeldud šampoonides imeliselt, sest sellel ei ole mitte ainult põletikuvastane, pingutav ja antiseptiline toime, vaid see blokeerib ka higi ja patogeensete mikroobide arengut.

○ Bergamotiõli - toetab kõõmavastast ja rasueritusevastast ravi tänu antibakteriaalsele, seenevastasele ja antiseptilisele toimele, samuti kiirendab see kahjustatud epidermise paranemist nt psoriaasi all kannatavatel inimestel.

○ Kummeliõli - kuulus kummeliõli eeterliku õli kujul ravib põletikku ja toob leevendust, mistõttu on see levinud toodetes, mis vähendavad punetust ja peanaha ärritust.

Milliseid eeterlikke õlisid valida?

Paljud inimesed ei tea, kuidas eeterlikke õlisid valida. Pealegi on paljud õlid sarnased, nii et me harva teame, milline neist on meie jaoks valmistatud.

Kõige lihtsam on valida eeterlike õlidega immutatud valmistooteid - šampoonid, palsamid, peanahakreemid ja juuksehooldusvahendid. Sageli on see parem lahendus, sest eeterliku õli ostmine võib koostisosa valmistamise raskuste tõttu olla kallis - näiteks ühe liitri kvaliteetse roosiõli valmistamiseks tuleb ohverdada koguni 200 õit! Pealegi, kui saad valmis toote, ei pea sa muretsema sellepärast, kas see sobib sulle.

Kuidas eeterlikke õlisid juustele kanda?

Hoolimata eeltoodust, peaksid sa kindlasti kasutama oma juuksehoolduses puhtaid eeterlikke õlisid. Nende abil saad lahendada palju juukseprobleeme tingimusel, et need on pärit kvaliteetsest allikast ja sa kasutad neid õigesti. Kuidas kasutada eeterlikke õlisid juuste ja peanaha jaoks? Jagan sinuga kõige lihtsamaid viise:

1. Eeterlike õlide kasutamine juuste raviks

Kui me otsustame proovida juukseõliravi, valime tavaliselt naturaalsed külmpressitud taimeõlid. Kuigi eeterlikud õlid täidavad ka seda eesmärki, ei saa neid kasutada eraldi - neid tuleb lisada baas- (kandja)õlile. Kookosõli või argaaniaõli sobivad hästi juukseõlihoolduse aluseks. Mõlemad on suurepärased toitainete poolest, mis sobivad madala poorsusega (kookos) või keskmise/kõrge poorsusega (argaania) juuste puhul. Eeterlikke õlisid saab kasutada koduseks peanaha- ja juuksehoolduseks.

2. Eeterlikud õlid šampooniga kasutades

Juba juuste pesemise ajal saad kasutusele võtta eeterlikke õlisid, mis hooldavad peanahka kui ka aitavad seda puhtana hoida. Kui sinu šampoon ei sisalda eeterlikke õlisid, siis lisa neid julgelt. 10 tilka valitud eeterlikku õli sobib 100 ml šampooni kohta - piparmündiõli annab mõnusa värske piparmündi aroomi.

3. Eeterlike õlid juukseloputuses

Väga populaarsed ravimtaimedest loputusvahendid on valmistamisel üsna problemaatilised; sa pead ravimtaimedel korralikult kasma kuumas vees tõmmata ja seejärel seda leotist maha jahutama. Seevastu eeterlike õlide kasutamine on imelihtne. Lisa ühele liitrile leigele veele paar tilka valitud eeterlikku õli ja veidi piima (see toimib emulgaatorina, mis hoiab õli veepinnal hõljumast). Kasuta segu juuste loputamiseks pärast iga pesu, hõõrudes seda ka peanahka.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest