Juuste elementaaranalüüs – mida saab juustelt teada saada?

Juuste elementaaranalüüs – mida saab juustelt teada saada?

Kas teadsite, et juukseid uurides saab oma tervise seisundit kindlaks määrata? Tänu tehnoloogia arengule on juuste elementaaranalüüs lihtne viis organismi mineraalainete puuduse diagnoosimiseks. Juuksed peidavad endas kogu teabe, mis võib hõlbustada profülaktikat ja ravi. Uurige, mida veel saate oma juustelt teada saada.

Teame hästi, kui oluline on säilitada kehas õige kogus vett ja toitaineid. Meie tervis sõltub nende tasemest ja tänu analüüsile, kas meil on teatud toitainete puudujääk, saame rakendada tõhusat ennetamist ja vältida paljusid probleeme. Mitte ainult need, mis on seotud juustega, vaid kogu organismi seisundiga. Juuksed on tõesti väärtuslik teabeallikas.

Mis on juuste elementaaranalüüs?

Juuste elementaaranalüüs (lühendatult EHA) on juuksetest, mis põhineb – nagu nimigi ütleb – kiudude erinevate elementide sisalduse analüüsil. Tavaliselt hinnatakse sel viisil 24 tervisele olulise elemendi ja 5 toksilise elemendi taset, mis peaksid kehas esinema minimaalsetes kogustes. Mõned neist on juukse jaoks vajalikud mineraalid, et korralikku kasvu ja ilusat välimust säilitada.

Testi käigus märgitud elementide hulka kuuluvad: kaltsium, naatrium, kaalium, fosfor, tsink, magneesium, raud, vask, molübdeen, koobalt, kroom, liitium, strontsium, nikkel, mangaan, seleen, vanaadium, boor, baarium, väävel, hõbe, räni, jood, tina, aga ka arseen, elavhõbe, alumiinium, kaadmium, plii ehk mürgised elemendid.

Juustesse salvestatud teave

See on parim meetod mineraalide ainevahetuse seisundi hindamiseks organismis, mis mõjutab mitte ainult välimust, vaid ka tervist. Juuste elementaaranalüüs annab võimaluse kindlaks teha, millist ainevahetustüüpi te olete mitme tuhande olemasoleva hulgast.

  • ainevahetuse kiirus,
  • organismi kalduvus haiguste saamisele,
  • toidu seedimise kiirus,
  • ja vananemise tempo.

Juuksed sisaldavad teavet teie keha toitumisseisundi kohta, mitte ainult praegusel, vaid ka viimastel kuudel. Juuksed kasvavad umbes 1 sm kuus ning bioelemendid on juuste kasvu ajal püsivalt sees sisalduvad. Pikemat tükki uurides saame minna tagasi lausa aasta taha – analüüsida, mis tasemel elemendid toona olid, võrrelda seda hetkeseisuga ning seeläbi ennustada, millised probleemid võivad tulevikus tekkida. Nii on lihtsam valida sobivaid juuksehooldusprotseduurid, rakendada erinevate haiguste profülaktikat või ravi.

Miks juuste analüüs?

Kas me ei saa kõike teada saada täielikust vereanalüüsist?

Tasub meeles pidada, et elementide sisaldus meie veres (või uriinis) on umbes 50% võrra madalam kui juustes. Meie juuksed, küüned ja nahk on sihtkohad, kuhu kõik elemendid jõuavad, samas kui veri ainult kannab neid. Elementide olemasolu juustes on alati sama, samas kui see muutub veres sõltuvalt erinevatest teguritest, nagu kellaaeg, toitumine ja isegi meie emotsionaalne seisund. Juuste elementaaranalüüs võimaldab täpselt hinnata toitainete kogust (isegi mikrokoguseid, mida teistes uuringutes on raske leida) viimaste kuude perioodil, mitte ainult testimise ajal. Tulemust ei koorma lühiajaliste, nt erinevatel kellaaegadel toimuvate muutuste mõju.

Juuste analüüs – näidustused

Kellele võib juuste elementaaranalüüsiga pakutav teave kasulik olla? Esiteks on see suurepärane lahendus neile, kes tahavad hea vaimse ja füüsilise vormi säilitada. Samuti ka inimestele, kes on ülekaalulised, puutuvad kokku liigse stressiga või kellel on suurenenud füüsiline aktiivsus (sportlased, füüsilise koormusega töötajad). Uurides elementide kontsentratsiooni juustes, on meie keha seisundit lihtne hinnata. Tulemused võivad aidata valida õige ravi erinevate probleemide korral, näiteks:

  • krooniline väsimus,
  • vähenenud organismi immuunsus,
  • seedetrakti probleemid,
  • osteoartikulaarsed haigused,
  • liigne juuste väljalangemine,
  • dermatoloogilised haigused, nagu akne,
  • halb üldine enesetunne

Juuste elementaaranalüüs – juukseuuringu kirjeldus

Mida juuste elementaaranalüüs endast kujutab? Selliseks analüüsiks on vaja vastavaid seadmeid (nt spektromeeter), mistõttu saab seda teha ainult professionaalses laboris. Küll aga saame saata oma juukseproovi uuringule sellisesse kohta ilma isiklikult osalemata. Uuring on mitteinvasiivne – juuksekarva elementaaranalüüs ei ole valulik, sest seda tehakse patsiendilt eelnevalt kogutud juustele.

Juukseanalüüsi hind on seega kõrgem kui tavalise vereanalüüsi puhul. Elementaaranalüüsi eest maksame ligikaudu sama palju kui professionaalse keratiini sirgendamise või juuste lamineerimise eest. See on isikliku valiku küsimus, kas see on seda väärt või mitte.

Testimiseks sobivad juuksed

Kui palju juukseid on testi jaoks vaja? Umbes 300-400 mg kogus, mis vastab enam-vähem ühele supilusikale. Reeglina tuleb juuksekarvu koguda pea tagapoolest, mitmest kohast. Analüüsitakse ainult 3-4 cm juuksepikkust (juuksejuurest). See on oluline! Ainult juukseotste uurimisele saatmine on mõttetu, kuna need on tavaliselt kõige rohkem kahjustatud, toitainetest ilma jäänud ning imavad ka kõige rohkem saasteaineid. Teine tingimus on juuste naturaalne seisund: juuksed ei tohi olla värvitud ega keemiliselt töödeldud (kui olete selliseid protseduure läbinud, peate ootama 6-8 nädalat), samuti peab juukseid üleliigsetest stiilimisvahenditest puhastama (pesema) - alles siis annab juuste elementaaranalüüs korrektse tulemuse.

Tõde juuste analüüsi kohta. Kas see on usaldusväärne test?

Kuigi juuste elementaaranalüüs on laialdaselt kommenteeritud ja vastuoluline uuring, on Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) tunnistanud selle usaldusväärseks. Väideti, et test võimaldab täpselt mõõta mikroelementide kontsentratsiooni, sest neid on juustes palju rohkem kui veres ning nende sisaldus on fikseeritud.

Kahjuks suhtuvad arstid sellist analüüsi endiselt negatiivselt - tegelikult sõltub meie juuste ja kogu keha seisund mitte ainult elementide arvust, vaid ka paljudest muudest teguritest. Sellegipoolest rõhutavad teadlased, et juuste elementaaranalüüsi eeliseid ei tohiks alahinnata. Pidage meeles, et juuste elementaaranalüüs näitab elementide ülejääki või puuduse, mis on lühike viis teada saada, millega need kõrvalekalded standardist võivad olla seotud, nt. tuvastada erinevate haiguste olemasolu.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Kuumakaitse sprei
Argaaniaõli
Jojobaõli
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest