Lase oma juustel kõneleda, 1. osa. Kahjustatud juuste hooldus

Lase oma juustel kõneleda, 1. osa. Kahjustatud juuste hooldus

Kuivad ja kahjustatud juuksed ei ole ainult esteetiline probleem. Nõrgad juuksekiud soodustavad juuste katkemist ja hõrenemist, seega vajavad need professionaalset hooldust. Kas kahjustatud ja ületöödeldud juukseid on võimalik taastada? Milline on õige juuksehooldus? Lase juustel kõneleda.

Enne kui liigume kahjustatud juuste hooldamise juurde, peaksime vaatama probleemi lähemalt, õppima tundma juuste kahjustumise põhjuseid ja selgitama välja, kas meie juuksed kuuluvad juba sellesse kategooriasse.

KAHJUSTATUD JUUKSED – OMADUSED

Juuste seisundi eest vastutavad osaliselt meie geenid. See tähendab, et kui meie vanematel ja vanavanematel olid kahjustatud juuksed, võib sarnane saatus tabada ka meid. Geenidest hoolimata on kõige levinumad põhjused siiski vale juuksehooldus või selle puudumine, hormonaalne tasakaalustamatus, kroonilised haigused jne. Pea meeles, et juuksed on osa kehast, seetõttu mõjutab nende välimust ka ühekülgne toitumine.

Mis kahjustab juukseid? Juuste kahjustumist põhjustavad järgmised tegurid:

  • valesti läbiviidud värvimine ja regulaarne blondeerimine,
  • föönide, lokitangide, sirgendajate liigne kasutamine,
  • liigne kokkupuude madalate temperatuuride, tuule ja päikesevalgusega,
  • ebakorrektne stiliseerimine ja juuste sage kandmine väga pingul soengutes,
  • vedelikupuudus ja madala rasvasisaldusega toitumine,
  • lisaks: juuksehooldus, mis ei sobi juuksetüübiga.

Trihholoogias nimetatakse juukseid, mis on kaotanud suurema osa oma veest ja rasvadest, kuivadeks ja kahjustatud juusteks. Seda põhjustab juuksesoomuste avanemine, mille tagajärjeks on niiskuskadu ja lipiidbarjääri nõrgenemine. Me kaotame suurema osa lipiididest kuumuse ja ärritavate kemikaalide tõttu. Põhjusest olenemata muutuvad juuksed avatud soomuste tõttu tuhmiks, kuivaks ja hapraks. See tähendab, et kahjustatud juuksed on väga poorsed!

Kui teame, miks kahjustatud juuksed on nõrgad ja poorsed, saame hõlpsasti valida õige hoolduskuuri, mis aitab nende tervist taastada.

KAHJUSTATUD JUUSTE HOOLDUS

Kuidas hoolitseda juuste eest, mis on kogu pikkuses või osaliselt (nt ainult otsad) kahjustatud? Esmalt peame muutma neid harjumusi, mis on juuste kehva seisukorra põhjuseks. Ületöödeldud juuste hooldamisel järgitakse lihtsaid reegleid.

Viis käsku kahjustatud juuste hooldamiseks:

  1. Loobu asjadest, millel on sinu juustele hävitav mõju.
  2. Vähenda kuumtöötlemist.
  3. Lõika maha kõige kahjustatum osa oma juustest.
  4. Kasuta valkudega rikastatud taastavaid hooldusvahendeid.
  5. Kasuta juukseid niisutavaid ja pehmendavaid aineid.

Kahjustatud juuste hooldamine peaks toimuma kahes etapis: ▪ hävitavate tegurite vähendamine on hädavajalik, kuid ▪  samuti tuleb kasutada õigeid tooteid, mis parandavad juuste seisundit - nt õlid väga poorsetele juustele.

Kas kahjustatud juukseid on võimalik taastada? Teatud määral saab seda teha, kuid see ei tähenda, et lõhenenud juukseotsi on võimalik taas kokku liimida. Seepärast tuleks esimese sammuna lõigata maha kõige rohkem kahjustatud salgud. Kõige parem on seda teha enne, kui juuksed hakkavad katkema. Kui sa ei ole oma pikkadesse kiharatesse liigselt kiindunud, siis lõika need lühemaks ning lase juustel terve ja tugevana tagasi kasvada. Kergesti kahjustuvaid juukseid tuleks piirata regulaarselt, nt iga kuue nädala tagant.

Järgmine samm on juuste seisukorda halvendavate tegurite vähendamine, mis aitab vältida juuste ületöötlemist ja uuesti lõhenemist. Lase juustel loomulikult kuivada, unusta lokitangid ja sirgendajad. Juukseid saab stiliseerida ka teiste meetoditega, nt lokirullidega. Samuti on kasulik vältida igapäevast juuste soengusse sidumist, et mitte nõrgestada juuksesibulat. Teisest küljest on hea juuksed patsi panna enne magamaminekut, et vältida nende katkemist, takerdumist ja kahjustumist. Mõneks ajaks värvimisest ja blondeerimisest hoidumine on samuti mõistlik valik.

Kahjustatud juuste pesemine ja harjamine

Mida sagedamini sa juukseid pesed, seda õrnatoimelisem peaks olema sinu šampoon. Parimad šampoonid kahjustatud juustele on lastele mõeldud šampoonid, sest tugevatoimeliste ainete asemele sisaldavad need eranditult õratoimelisi juukseid ja peanahka puhastavaid koostisosi. Hüdrofiilsed ained - nt glütserool, allantoiin, karbamiid - kuuluvad šampoonide põhikoostisesse. Mõistlik on kasutada kahte erineva koostisega šampooni - siis ei harju juuksed vaid ühe tootega. Kõige tähtsam reegel on, et pärast iga pesu tuleb kasutada palsamit, ning vähemalt kord nädalas on vaja teha juuksemaski või kasutada intensiivse toimega õli.

Kui sinu juuksed on äärmiselt kahjustatud, pead neid alati harjama enne pesemist (kuivalt). Pese leige veega ja loputa külma veega. Kui pead niisketest juustest sõlmi lahti harutama, kasuta selleks sõrmi või puidust laiapiilist kammi. Isegi kuivade juuste harjamisel tee seda sektsioonide kaupa, et vältida kiskumist ja kahjustusi - esmalt tõmba sõrmedega läbi juuste, järgmiseks kasuta kammi ning seejärel Tangle Teezer'it või naturaalsete harjastega harja.

Tooted kahjustatud juustele

Kuivade ja kahjustatud juuste hooldus ei hõlma vaid kahjulike ainete vältimist ja juuste õrna kohtlemist. Lisaks sellele tuleb kasutada tooteid, mis on täis toitvaid, taastavaid ja tugevdavaid aineid. Kuidas toita ületöödeldud juukseid? Tuleb alustada põhjalikku hooldust toodetega, milles on rikkalikult:

Hooldustoodete valimisel ei saa keskenduda ainult puuduste maskeerimisele (see on ajutine lahendus). Tuleb pöörata tähelepanu juuste parandamisele ja taastamisele sügavuti. See on ainus meetod, mis võimaldab juuksed taas ellu äratada. Ei tasu karta kurikuulsaid silikoone - kui kasutad neid mõistlikus koguses, siluvad need juuste pinda, hõlbustavad pusade lahtiharutamist ja aitavad säilitada välist kaitsebarjääri. Silikoonid toimivad vaid juuste välispinnal, seega peavad hooldustooted sisaldama niisutavaid ja pehmendavaid aineid (mis toimivad seesmiselt).

Parimad õlid kahjustatud juustele sisaldavad rohkelt omega-3 ja omega-6 küllastumata rasvhappeid. Nende hulka kuuluvad viinamarjaseemneõli, sarapuupähkliõli, virsikuseemneõli, magusmandliõli, avokaadoõli, linaseemneõli, kuningakepiõli, maisiõli ja vaarikaõli. Need taastavad välist hüdrolipiidkihti ning tungivad juukse sisemusse - toidavad, tugevdavad ja siluvad juukse sarvkesta.

Poorsetele juustele mõeldud Nanoil sisaldab enamikku neist õlidest. See toode on professionaalne segu hooldavatest õlidest, mida on rikastatud intensiivselt taastavate ainetega, nt keratiin, kerastim, siid ja vitamiinid. Kuivade ja kahjustatud juuste terviseks! 

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest