Tasakaalustatud pH. Kontrollige, kas teie peanahk hoiab tasakaalu!

Tasakaalustatud pH. Kontrollige, kas teie peanahk hoiab tasakaalu!

Peanaha happe-aluse tasakaal on probleem, millest me vähe teame. Mis on teie peanaha pH? Kuidas seda kontrollida? Kuidas taastada pH tasakaalu? Pöördume tagasi keemiatundide juurde, et saaksite teada, mida teie juuksed vajavad ja mis võivad teie salke kahjustada!

Kahtlemata teeme juuksehoolduse osas edusamme. Oleme muutumas teadlikumaks, analüüsime koostisosi, valime looduslikke tooteid ja arvestame juuksetoodete ostmisel juuste poorsusega. Liigume sammu edasi ja mõtleme, miks peanaha pH on juuksehoolduses nii oluline. Selgub, et üks number määrab selgelt, kas toode muudab teie juuksed kuivaks või mitte.

Mis on pH?

PH skaala on nagu mingi indikaator, mis määrab vesilahuste happesuse ja aluselisuse – kõik, mis sisaldab vett (sh tooted ja… nahk).

pH skaala on vahemikus 0 kuni 14. Mida kõrgem on happesus, seda madalam on pH. Lihtsamalt öeldes: 0 on maksimaalselt happeline ja tüüpiline vesinikkloriidhappele, samas kui 14 on maksimaalselt aluseline ja iseloomulik NaOH-le.

  • < 7 – happeline pH
  • 7 – neutraalne pH
  • > 7 – aluseline pH

Mis on peanaha pH?

Isegi meie nahal on loomulik pH ja selle tasakaalu ei tohiks häirida, sest see võib lõppeda paljude juuksehooldusprobleemidega. See kehtib nii keha- kui ka peanaha puhul. Kahjuks, vähe inimesi teavad, milline on peanaha loomulik pH. See põhjustab probleeme, näiteks raskusi õigete juuksehooldustoodete valimisel.

Pidagem meeles, et õige peanaha pH on kergelt happeline – 5,5.

Huvitav on see, et meie juustel on ka loomulik pH ja see erineb ülaltoodud väärtusest. Tervel juuksetüvel on happelisem pH, mis on 3,6. Vahe on päris suur. Õnneks on mõlemad väärtused klassifitseeritud happelisteks, nii et te ei pea kasutama erineva pH-ga tooteid juuste ja peanaha jaoks.

Miks peaksime teadma peanaha ja juuste pH-d?

1. Saame teada, et peanaha happe-aluse tasakaalu häire põhjuseks ei ole juukseprobleemid nt. kuivad juuksed, peanaha ärritus, kräsus, kõõm. Sel juhul võib pH taastamine lahendada probleeme ja aidata meil kahjustatud juustest unustada.

2. Õigete juuksehooldus toodete valimine on lihtsam. Peaksime valima need, millel on peanaha jaoks neutraalne pH. Aga see ei tähenda, et see peaks võrduma 7-ga; see peaks olema juuksesõbralik – kergelt happeline.

Teadmised peanaha ja juuste pH kohta tulevad kasuks ka soenguprotseduuride ja keemilise töötlemise ajal. Keratiin ehk juuste ehitusmaterjal lahustub tugevalt aluselises (pH > 11) või tugevalt happelises (pH < 3) keskkonnas. Sidemed juuste rakkude vahel lõdvenevad, nii et juukseid on võimalik värvida. Enamik juuksehooldusprotseduure tuleks teha selgelt määratletud pH-ga keskkonnas.

pH tasakaalustamatus – tagajärjed juustele

PH taseme muutused võivad olla põhjustatud kosmeetikast, valest toitumisest, vähesest hüdreeritud kehast, hüpoksiast, aastaajast või kellaajast. Meestel, noortel ja tumedanahalistel inimestel võib naha optimaalne pH olla veidi madalam. Kui erinevused on väikesed, mõjutavad need peanaha ja juuste seisundit väga vähe. Kahjuks, põhjustab oluliselt suurenenud pH järgmisi probleeme:

  • soodustab kahjulike seente, bakterite jne vohamist,
  • põhjustab juuste särisemist, staatilisust ja dehüdratsiooni,
  • süvendab selliseid probleeme nagu peanaha rasusus ja kõõm,
  • võib olla peanaha ärrituse põhjuseks,
  • avaldab halba mõju juuste poorsusele (tõstab juuste rakke).

Kuidas saab oma pH-d kontrollida?

Standardse pH-testi jaoks on vaja kasutada indikaatoreid või aineid, millel on lahuse pH-st olenevalt spetsiifiline värvus. Lakmus on kõige populaarsem; sellest tulenes mõõdu-lakmuspaberi nimi. Lakmuspaberi kasutamine on lihtsaim viis peanaha või juustele kantavate toodete pH määramiseks.

Oluline on, et ribadel oleks lai valik – 0 kuni 14. Leotame pehme paberi õrnalt lahuses ja jälgime, kuidas värv muutub. Komplektiga peaksid kaasas olema erinevad värvid ja kirjeldused.

Kallim meetod eeldab klaaselektroodiga elektroonilise pH-mõõtja kasutamist. See on palju täpsem, määratleb pH kahe kümnendkoha täpsusega.

Kuidas taastada pH tasakaalu?

Kuna me juba teame juuste ja peanaha õiget pH-d ning teame happe-aluse tasakaalustamatuse riske, on aeg hakata pH-taset tasakaalus hoidma. Õigete toodete kasutamine on lihtsaim lahendus. Peanahka puhastavatel šampoonidel on kõige suurem mõju pH väärtusele. Sarnaselt enamikule seepidele on neil kõrge pH, mis võib häirida epidermise loomulikku tasakaalu ja põhjustada ärritust.

Peanaha ja juuste pH-d taastavad tooted:

  • ei tohiks sisaldada SLS-i, kuna sellised ained on aluselised,
  • peaks põhinema looduslikel õlidel, samadel nagu Nanoil,
  • peaks olema juustele neutraalne – madal – pH.

Ühest küljest tuleb kasuks neutraalse pH-ga šampoon – nt. see, mis sisaldab tavaliste detergentide asemel sünteete (sünteetilisi pesuaineid, mis ei sisalda aluselist seepi). Huvitav on see, et lastešampoonidel on kõrge pH (umbes 7,5), kuna see on inimese pisarate pH; lõppude lõpuks on nende toodete eesmärk vältida silmade ärritust. Samuti võite proovida juukseid pesta erinevate meetoditega, nt. SLS-vabad palsamid.

Juukseõlihooldus ja pH

Enamikul juhtudel vastab looduslike õlide pH ideaalselt juuste vajadustele (umbes 4-6). See on suurepärane teave loomuliku juuksehoolduse austajatele, sest see tähendab, et juuste ja peanaha õlihooldus ei riku happe-aluse tasakaalu.

Veelgi enam, mõned õlid, nt. jojobaõli või männiõli, reguleerivad pH taset, toetades peanaha nõuetekohast funktsiooni ja ennetades selliseid probleeme nagu kõõm, juuste väljalangemine, peanaha ärritus. Kõik, mida peab tegema, on neid regulaarselt peanahasse hõõruda – see mitte ainult ei võimalda hoida pH tasakaalu, vaid tagab ka piisava niiskuse ja toitainete sisalduse.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest