365 päeva juuste elu. Juuksehooldus ja aastaajad

365 päeva juuste elu. Juuksehooldus ja aastaajad

Teie juuste tervis ei sõltu ainult toidust, mida sööte, ostetud toodetest ja elustiilist. Selle välimust ja tervist mõjutavad ka… aastaajad. Ilmastikutingimused on oluline tegur, mida peate õige juuksehoolduse valimisel arvestama.

Iga aastaaeg võib juuste seisundit negatiivselt mõjutada. Kas suudate katastroofi eemal hoida? Kuidas ettevalmistada juukseid hooajamuutuste jaoks ja kaitsta neid pakase, küttekehade kuiva õhu, suviste kuumalainete ja hooajalise juuste väljalangemise eest? Miks mitte heita pilk ühele aastale oma juuste elust ja õppida reegleid iga aastaaja jaoks?

Suvine juuksehooldus

Suvi on imeline aastaaeg, mis paneb meid mõtlema soojusele, puhkusele, päikesele ja energiale. Kahju, meie juustele see nii väga ei meeldi. Kuum suvi on üks kõige vähem juuksesõbralikke aastaaegu.

Mis kahjustab teie juukseid suvel?

Suvel hävitab juukseid kõige kahjustavam kooslus – päike ja vesi. Kui plaanite mere äärde minna, pidage meeles, et päikesevalgus mõjub pärast meres suplemist märgadele juustele kõige hukutavamalt. Vesi toimib nagu läätsed – fokusseerib kahjulikud päikesekiired, mis kahjustavad juuksestruktuuri üsna kiiresti. Sellega ei lõpe päikesevalguse hävitav mõju: koos vees leiduva soolaga nõrgendab see karva lipiidset katet, mis kaotab kaitse ja on kergemini kahjustatav. Kõrged temperatuurid jätavad juuksed veest ilma ja selle tulemusena kuivavad juuksed kiiremini kui muudel aastaaegadel.

Kuidas oma juukseid suvel hooldada?

Mida teha, et puhkust täielikult nautida ja juuksekahjustusi vältida?

  • Pärast rannast naasmist loputage juukseid täpselt, et soolasest veest lahti saada; valige mahedad šampoonid, mis jätavad juuksed niisutatuks ja annavad kergendust.
  • Pärast juuste pesemist sirutage alati käsi hea palsami järele; kaks korda nädalas kasuta parandavat ja niisutavat maski – ideaalne on rikas looduslike taimeekstraktidega nt. Kaaviar, aaloe, mesi.
  • Kasutage ära looduslike õlide eeliseid: tehke vähemalt kord nädalas juukseõlihooldust: kandke juustele ja peanahale hea õlisegu, laske kolmkümmend minutit või kauem mõjuda, loputage juuksed hoolikalt ja kasutage looduslikku palsamit.
  • Hõõruge päeva jooksul veidi valitud õli juukseotstesse ja jätke mõjuma – see kaitseb kahjuliku UV-kiirguse eest.
  • Viimaseks loputuseks kasutada ravimtaimede tõmmiseid nt. Korte, nõges, kummel.
  • Suvel on parem loobuda föönist ja kuumatangidest – see on täiendav annus kuumust; laske oma juustel loomulikult kuivada – kuumadel päevadel ei lähe selleks kaua.
  • Kaitske oma soengut ka väljastpoolt: mütsid, sallid säästavad nii juukseid kui ka peanahka – nii väldite peanaha ohtlikku päikesepõletust.

Sügisene juuksehooldus

Sügise saabudes tunnevad teie juuksed hetkeks kergendust, püüdes pärast kuumust ja juuksevaenulikku suve normaliseeruda. Kas teie juuksed on selles edukad?

Mis kahjustab teie juukseid sügisel?

Päikesekahjustatud ja kuivad juuksed ja peanahk püüavad taastada hüdrolipiidide tasakaalu ning hakkavad tootma liiga palju rasu, et seda taastada. Seetõttu kurdavad paljud naised rasuste juuksejuurte ja kuivade otste üle. Peate meeles pidama, et juuksed hakkavad liigselt välja langema – see on nii drastilise ilma kui ka hormonaalsete muutuste etapp. Östrogeeni tase langeb (see on kõrgeim suvel ja kevadel), samas kui testosterooni toodetakse rohkem. Hormoonide stimulatsioon on lõppenud, nii et juuksed, mis on seni kasvufaasis, lõpetavad oma elutsükli.

Kuidas oma juukseid sügisel hooldada?

Mis on parim vahend hooajalise juuste väljalangemise vastu? Kuidas taastada peanaha tasakaal?

  • Sügisene juuste väljalangemine ei tohiks olla murettekitav – see on normaalne, et teie juuksed läbivad mõningaid muutusi. Laske kriisil lihtsalt tulla ja minna, pidades meeles, et sel vihmaperioodil võite kaotada isegi 100 juuksekarva päevas!
  • Siiski peaksite veenduma, et sööte õiget dieeti, et vältida juuste hõrenemist. Selle küllastumata rasvhapetega rikastamine tugevdab veidi teie soengut enne karmi talve. Pidage meeles vitamiine ja sööge rohkem valke (juuste peamine koostisosa).
  • Sügisel on hea mõte teha julge samm ja teha õrn juukselõikus – nii saab soeng volüümi juurde ja vabanete väga kuivadest otstest.
  • Juuste niisutamine on kohustuslik: te ei vaja nii tugevaid niisutajaid kui suvel, kuid siiski peate hoolitsema selle eest, et juuksed oleksid lakkamatult niisutatud. Vastasel juhul hakkavad teie kiud enesekaitseks liiga palju rasu tootma.
  • Peanaha pinnal toimuvate protsesside tasakaalustamiseks valige juukseõlid, mis sisaldavad skvalaani – inimese rasu koostisainet. Skvalaan tasakaalustab rasueritust: vähendab rasueritust, kui nahk on liiga rasune, või intensiivistab sekretsiooni, kui peanahk on väga kuiv.
  • Maitsetaimed ja ürditõmmised on alati teretulnud. Sügisel valige nõges, mis on vitamiini- ja mineraalainerohke, vältides samal ajal peanaha rasust. Välja arvatud juuste loputamiseks ravimtaimede tõmmistega, saate neid kasutada peanaha hooldusena – masseerige need õrnalt nahka.
  • Sügisest juuste väljalangemist saab vähendada, kui kohelda juukseid õrnalt: ei kuivata rätikuga, ei tõmba harjamise ajal ega kasuta loputamiseks kuuma vett, sest see muudab juuksesibulad nõrgemaks.

Talvine juuksehooldus

Talv pole kaugeltki hooliv ja armastav. See on ilus, kuid karm meie juustele.

Mis kahjustab teie juukseid talvel?

Enamasti pakane ja madal temperatuur. Talvel ei tunne teie juuksed hetkekski leevendust – liigute külmast õhust köetavatesse ruumidesse: kuiv õhk kahjustab juukseid sama hästi kui külm. Asja teeb hullemaks see, et järsk temperatuurimuutus (liikumine külmast ruumist soojadesse ja vastupidi) on juustele nagu termošokk: veresooned tõmbuvad kokku ja juuksefolliikulid kaotavad elujõu. Mütsi kandmine võib häirida peanaha verevoolu, kuid ka selle ära võtmine on halb mõte – lihtne viis juuksefolliikulisid kahjustada ja tohutul hulgal juukseid kaotada. Levinud talvine viga on liiga paljude stiilitoodete kasutamine ja soov, et juuksed näeksid pärast mütsi peast võtmist vapustavad välja. Selletõttu on rasunäärmed ummistunud ja häiritud.

Kuidas oma juukseid talvel hooldada?

Kuidas säästa oma juukseid talve, pakase ja küttekehade kuiva õhu eest?

  • Niisutage oma keha seestpoolt – proovige juua kuni kaks liitrit vett päevas. Nii hoiate ära juuste kuivuse ja blokeerite liigse juuste väljalangemise.
  • Pidage meeles vitamiinide kohta – veresooned tõmbuvad külma tõttu kokku, nii et need annavad vähe toitaineid. Lisaks puu- ja köögiviljarikkale dieedile kasutage regulaarselt vitamiinide juuksemaske ja palsameid. Nende otse peanahale viimiseks ostke juukseõli, milles on palju vitamiine, nt. Kookosõli või avokaadoõli ja kandke seda vähemalt kord nädalas juustele ja peanahale.
  • Looduslikud õlid loovad juustele loomuliku barjääri, mis kaitseb välistegurite kahjustava toime eest ja hoiab ära toksiinide sattumise kutiikula soomuste alla. Proovige iga päev hõõruda veidi õli keskmisest pikkusest otsteni välja.
  • Talvemütsi ostes veenduge, et see ei oleks liiga pingul, et saaksite peanahale õige vereringe tagada. Nii säästate end kõõma ja rasuste juuste eest.
  • Valige leebe šampoon, millel on normaliseerivad või niisutavad omadused. Laste šampoon on ideaalne valik. See rahustab peanaha ärritust ja puhastab õrnalt nahka.
  • Juuksed kipuvad talvel olema staatilised. Selle eemal hoidmiseks valige vedela siidiga infundeeritud tooted. Tasub teada: sünteetilised materjalid vallandavad juuste staatilisuse rohkem kui villased või puuvillased mütsid.
  • Vähendage stiilitoodete kasutamist – neil on komedogeensed omadused ja need ummistavad rasunäärmeid. Kui te ei saa ilma nendeta hakkama, valige naturaalsed ja õrnad losjoonid ja -spreid.
  • Hoiduge liigselt koormavatest juuksemaskidest: need võivad teie juukseid veelgi raskendada. Selle asemel vali õrnad toitvad ja niisutavad tooted.

Kevadine juuksehooldus

Kevadel ei puutu me juuste väljalangemisega nii kokku kui sügisel, kuid see probleem puudutab paljusid inimesi. Juuksed on pärast talve nõrgad ja ootavad suurt annust vitamiine ja mineraalaineid. Kui te ei suuda neid pakkuda... kiud maanduvad põrandale. Pidage meeles, et paljude karvade eluiga saab kevadel läbi – on normaalne, et teie harjal on rohkem karvu.

Mis kahjustab teie juukseid kevadel?

Kevadel on teie juustel võimalus taastada tasakaal juuksehooldusrutiini, välimuse ja rasuerituse osas. Peanahk on puhtam, samas kui rasueritus väheneb. Teisest küljest seisavad mõned teist silmitsi juuste kahjustuste ja juustesibulatega, mis on ummistunud kosmeetikatoodete kogunemise, rasu, tolmu tõttu – toitained ei suuda sellistest takistustest kuidagi läbi pääseda. Kevad võib olla sama vihmane ja muutlik kui sügis, nii et vajate kaitset – vähemalt vihmavarju. Hooajaline (kevadine) juuste väljalangemine on üsna tavaline nähtus. See on seotud hooajaliste ja kliimamuutustega ning võib kesta kuni kaks kuud.

Kuidas oma juukseid kevadel hooldada?

Kuidas parandada juukseid pärast karmi talve ja hoolitseda oma soengu eest hooajalise (kevadise) juuste väljalangemise ajal?

  • Juuste seisukorra kontrollimiseks pärast talve tehke juuste poorsuse test - nii saate teada, kas see on halvem ja kas poorsus on suurem. Teil on lihtsam õiget juuksehooldust välja mõelda.
  • Teie juuste seisundit saab tuvastada ka siis, kui jälgite, kuidas teie juuksed käituvad ilma tavaliselt kasutatavate palsamiteta. Kui see muutub kiiresti rasvaseks, tähendab see, et teie peanahk vajab puhastamist – kasutage peanaha koorijat või rohelise savi maski.
  • Kuivadele ja tuhmidele juustele tuleb kasuks intensiivsem õlitamine – looduslikke õlisid võib juustele ja peanahale kanda iga kahe-kolme päeva tagant.
  • Terve peanaha taastamiseks vali looduslikud šampoonid, mis ei sisalda komedogeenseid silikoone ja parabeene.
  • Kui teie juuksed on kevadel nõrgad, ärge unustage neid õrnalt kohelda: valige laiade hammastega kamm (nt puidust neemipuu kamm on suurepärane valik). Te ei tohi juukseid rebida ega tirida. Stiili kujundamise ajal ärge kammige ega tehke pingul soenguid, et vältida juuksesibulate nõrgenemist.
  • Seadke föönitamise ajal jahe õhuvool – see on juuksesõbralik ja võimaldab teil vee sisse lukustada.
  • Juuste seestpoolt toitmine on suurepärane idee. Kevadköögiviljad on rikkad paljude vitamiinide, toitainete (A, B1, B2, PP, E) ja juustele hädavajaliku väävli poolest.

Et oma juukseid aastaringselt ilusana hoida, peate nende eest hoolt kandma. Saladus peitub läbimõeldud hoolduses – selle sobitamises aastaaja, juuksetüübi ja poorsusega.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest