Juuste anatoomia. 2. osa – Juuksevarre struktuur

Juuste anatoomia. 2. osa – Juuksevarre struktuur

Terved ja säravad juuksed näivad paljude jaoks olevat võimatu unistus. Selgub, et 3 naist viiest ei tea, kuidas juukseid parandada, mis annab soovitud efekti. Kuidas hoida oma soengut ilusana? Uurime juuksevart ja heidame pilgu selle alla – täna paneme teid uskuma, et olete kadestamisväärsest soengust vaid ühe sammu kaugusel.

Karva välisstruktuur – epidermis ja karvavars

Epidermis – peanaha sarvkiht

Väline epidermis (stratum corneum) on peanaha osa, mida me näeme. See koosneb mitmest kattuvast, lamestatud tuumata rakkude kihist. Epidermisel ei ole ühtlast struktuuri. Täpsemalt meenutab selle struktuur katusekive. Alumises kihis kleepuvad "plaadid" üksteise külge, ülemises (välimises) kihis on need aga lahtised (et epidermis saaks kooruda). Sarvkihi välimus ja seisukord peaksid meile väga olulised olema: peanahk ei näe hea välja, kui seda mõjutavad kõõm, liigne kuivus, ärritused, vistrikud või liiga palju rasu.

Epidermis – naha hüdrolipiidkiht

Teie nahal olev hüdrolipiidkiht määrab naha seisundi ja moodustab äärmiselt olulise barjääri, mis hoiab ära erinevate patogeenide, kahjustavate ainete tungimise juuksesibulatesse. Hüdrolipiidkile lukustab vee epidermisesse ja hoiab soovitud niiskustaset.

Hüdrolipiidkiht on iseloomulik emulsioon, mis koosneb rasust, doosist lipiididest ja higinäärmete sekretsioonist. See looduslik barjäär aitab säilitada teie peanaha korralikult happelist pH-d (mis jääb vahemikku 4,2–5,6). Selle loodusliku kaitsekihi rikkumine muudab peanaha haigeks (liigne rasueritus, kuivus, kõõm jne), samuti mõjutab see juuksesibulate välimust ja tervist. Sarvkihi halb seisund ja häiritud hüdrolipiidkiht põhjustavad tõsiseid juukseprobleeme.

Mis viib naha hüdrolipiidkihi hävimiseni?

  • blondeerimine
  • keemiline töötlemine, värvimine
  • liigne kokkupuude päikesevalguse, UVA, UVB kiirgusega
  • valed komedogeensed tooted (SLS/SLES šampoonid)
  • regulaarne föönitamine kuuma õhuvooluga
  • miinus temperatuurid, küttekehade kuiv õhk
  • sigaretisuits, õhutoksiinid, saaste, sudu

Kuidas hoolitseda naha hüdrolipiidkihi eest?

  • tehke regulaarselt juukseõlihooldust
  • kasutage pehmeid, looduslikke juuksehooldustooteid
  • vältige komedogeenseid sünteetilisi koostisosi šampoonides ja palsamites
  • puhastage peanahka: tehke regulaarselt peanaha koorimist

Juuksevars

Juuksevars koosneb kolmest kihist: medullast, ajukoorest ja kutiikulist.

Mis on juuksevars tegelikult? See on nahast välja kasvav nähtav karvaosa. Lihtsamalt öeldes – meie jaoks kõige olulisem element. See on see osa, millest me kõige rohkem hoolime. Sellepärast võtame ette juuksekarva hooldamise – hellitame seda palsamite, niisutajate ja muude toodetega: seda kõike kaunite, tugevate ja tervete juuste nimel.

Juuksevars (scapus pili) – struktuur

Oleme juba maininud, et juuksevars on juuksepinna fragment. Siiski ei ole see lihtne; see koosneb mõnest osast, samas kui selle välimus ja struktuur mõjutavad juuste seisukorda tohutult ja otsustavad, kuidas peaksite oma juuksehooldusrutiini parandama.

• Juukse kutiikul koosneb värvitutest keratiinist kutiikuli soomustest, mis on erakordselt olulised ja avaldavad märgatavat mõju teie juuste seisundile ja välimusele. Lisaks paljastavad need tõhusa juuksehoolduse kohta palju. Kutiikuli soomused määravad teie juuksed ja see määrab poorsus seisundi – tihe kutiikulikiht tähendab siledaid, läikivaid juukseid. Soomused ümbritsevad juukseid omapäraselt, meenutades männikäbisid.

Üks karv koosneb 7-10 värvitust kutiikuli kihist. Neil võib olla erinev vastupidavus välisteguritele, sealhulgas keemiline töötlemine, ilmastikutingimused ja mehaanilised kahjustused, mis on juuksehoolduses väga olulised.

• Rakkudevaheline tsement asub kuskil veidi varieeruvate kutiikulisoomuste vahel. See koosneb keramiididest, vabadest rasvhapetest ja süsivesikutest. Rakkudevaheline tsement on kiht, mis kaitseb sisemisi ja hapramaid keratiinisoone kahjustuste eest, hoiab ära niiskuse kadumise ja tagab juustele püsiva veevarustuse.

• Juuksekorteks on juuksevarre sisemine osa, mis peidab end otse kutiikuli taga. See kiuline struktuur moodustab umbes 80% juuste massist. Üksik juuksekorteksi rakk (makrofibrill) koosneb sadadest keratiini mikrofibrillidest, mis moodustavad pikki, sõlmes mikroskoopilisi ahelaid.

Ahelate vahel on ruum, mis on täidetud keratiiniga, mis koosneb tsüstiinist, vaba glutamiinhappe rühmadest ja ebaregulaarsetest aminohapetest. Selline keratiin on hüdrolüüsitud (selle molekulid seostuvad veemolekulidega), nii et see säilitab juustes piisava niiskuse taseme.

Juuksekorteks vastutab juuste lopsakuse ja venituskindluse eest. Korteksis olevad melaniini terad annavad juustele õige värvi; pigmendi intensiivsus sõltub juuste värvist.

Keratiini ahelad on ühendatud 4 spetsiaalse ristsidemega, mida tuntakse sildadena.

  • peptiidsidemed seovad aminohappeid, moodustades valke. Sageli hävitame need alateadlikult, kuumutades juukseid fööni või sirgendajaga üle.
  • vesiniksidemed ühendavad hapniku ja vesiniku aminorühmi. Need on äärmiselt haprad, kuna võivad kokkupuutel veega puruneda nt. kui kammite karmilt niiskeid juukseid või hõõrute rätikuga.
  • ioonide (elektrostaatilised) sidemed käivitavad staatilise lendumise: äärmiselt kahjustatud juuksed võrdub intensiivistunud juuste staatilise elektriga.
  • disulfiidsidemed vastutavad juuste kuju eest ning on tundlikud redutseerijate ja oksüdeerijate toimele (püsiv laine). See disulfiidsidemete kvaliteet laseb juustel muutuda lokkis olekust sirgeteks ja vastupidi. Sellises olukorras muudavad sidemed oma asukohta lähedalasuvate keratiini ahelate suhtes. Seda tuntakse redutseerimisprotsessina (keratiini pehmendamine). Kasutame seda nt. püsiva laine tegemisel.

• Juukse medulla esineb ainult väga paksudel juustel. See koosneb 1-2 lamedate rakkude järjestusest, mis sisaldavad vähe pigmenditerasid ja ei ole nii korniseeritud kui korteksirakud. Juuste medulla sisaldab sageli väikeseid gaasitaskukesi, mis põhjustavad juuste halli või valge varjundit.

Kuidas tegelikult juuksevarre eest hoolitseda?

Kuidas nautida tugevaid, elujõulisi juukseid, mis hämmastavad ilu ja säraga? Eelkõige mõelge selle struktuurile, seisukorrale ja välimusele või:

  • andke oma peanahale korralikult niisutust ja puhastust
  • hooldage oma juukseid, võttes arvesse nende poorsust või vajadusi ja seisundit

Keratiini kutiikuli soomused juuksepinnal on hiilgav kriteerium juuste seisundi ja tervise hindamisel. Kui kutiikuli kiht on lahtine, tekivad juuksekahjustused kiiremini.

Juukseõlihooldus on esimene ülilihtne ja tõhus viis särava juuksehooldusrutiini järgimiseks. Looduslikud õlid sobivad suurepäraselt juuste tüübi, struktuuri ja välimusega. Nad töötavad igakülgselt ja suudavad:

  • eemaldada peanahalt kõik mustused, toksiinid ja rasu
  • kaitsta kuivuse eest ja pidurdada liigset rasu tootmist
  • hoida peanaha hüdro-lipiidide tasakaalu
  • tugevdada ja parandada juuste ristsidemete seisundit
  • viia vitamiinid, mineraalid, taimsed steroolid ja väärtuslikud rasvhapped juuksekorteksisse, et juuksed oleksid tugevad, terved, säravad ja vananeksid aeglasemalt
  • keratiini viia kutiikuli vahele ja tugevdavad juukseid, samuti kaitsevad väliste elementide halva mõju ja mehaaniliste kahjustuste eest
  • toita juukseid pärast keemilist töötlemist, püsilainete tegemist
  • täiustada juuksevärvi, lisada sära ja lopsakust

Samuti peaksite teadma, et õlide molekulid tungivad teie peanahasse ja jõuavad juuksesibulatesse, kus nad tagavad täieliku hoolduse – tugevdavad, stimuleerivad toimima, toidavad. Selle tulemusena lakkavad juuksed välja langemast ja kasvavad kiiremini.

Juuksehooldus, mis võtab arvesse nii välist kui ka sisemist juuksestruktuuri, on kauni soengu, tervete ja elujõuliste juustevõti. Teie juuksed saavad täpselt seda, mida nad tugevaks ja kauniks kasvamiseks vajavad.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest