Laske oma juustel sõna võtta, 8. osa. Eriti kuivade juuste hooldusrutiin

Laske oma juustel sõna võtta, 8. osa. Eriti kuivade juuste hooldusrutiin

Kui teie juuksed on tuhmid, raskesti lahti harutavad ja neil puudub elastsus, on need tõenäoliselt ka väga kuivad. See ei tähenda, et teie soeng on kahjustatud. On aeg hajutada paljud müüdid. Uurige, mida väga kuivadele juustele tegelikult vaja on.

Niisutus on juuste (ja naha) hoolduse tuumaks. Vesi on elu ja ilu allikas. Enne kuivade juuste niisutamise jätkamist peaksime nende omadusi ja vajadusi lähemalt uurima.

KUIVAD JUUKSED – OMADUSED

Naised küsivad endalt sageli – miks mu juuksed on kuivad? Ausalt öeldes on see ülemaailmne probleem. Raske on leida juukseid, mis oleksid pidevalt niisutatud. Veeta kaotavad kiud kõige väärtuslikuma osa. Seetõttu käib sõna "kuiv" sageli koos teiste omadussõnadega: kuivad ja kahjustatud juuksed, kuivad ja jäigad juuksed, kuivad ja hõrenevad juuksed, kuivad ja tuhmid juuksed, kuivad ja rabedad juuksed jne. Nimekiri on lõputu. Probleemidel on üks ühine joon – juuste liiga vähene veekogus on alati süüdi.

Tervetes juustes moodustab vesi umbes 10% juuste koostisest. Peaksite hoidma seda minimaalset hüdratatsioonitaset, sest see on oluline nii välise kui ka sisemise juuste struktuuri õige seisukorra säilitamiseks. Vesi on osaliselt vastutav näiteks juuste lopsakuse eest. Seetõttu on väga kuivad (madala veesisaldusega) juuksed suureks probleemiks.

Miks juuksed kaotavad niiskust?

Juuste liigne veekaotus tuleneb tavaliselt liiga vähesest rasusisaldusest (mida toodavad peanaha rasunäärmed). Võtmerolli mängib juuksetüve ümbritsev kerge rasvakiht – see isoleerib kahjulikest teguritest ja – ennekõike – hoiab ära veekaotuse. Häiritud lipiidkate või selle eemaldamine viib vee kiirema aurustumiseni. Nii saavutate kuivad juuksed.

Keramiidide defitsiit – sarvkestas – võib samuti juukseid kuivaks muuta. Need keemilised ühendid moodustavad mittepoorse karva, mis lukustab vee peanahasse. Samas tagab see elastsuse ja hoiab õiget temperatuuri. Kui keramiidid on nõrgad, kuna me ei vii juustesse õiges koguses UFA-sid (küllastumata rasvhappeid), oleme hädas juuste kuivusega.

Juuksetel on madal hüdratsioonitase järgmistel põhjustel:

  • valed juuksetooted nt. alkoholiga infundeeritud
  • juuksehoolduse piirdumine pesemisega
  • tugevatoimeliste pesuvahenditega šampoonde kasutamine
  • regulaarne värvimine, kuumus või keemiline hooldus
  • halvad ilmastikutingimused, nt talvine külm või suvine kuumus
  • regulaarne föönitamine kuuma õhuvooluga
  • väga kehv ja tasakaalustamata toitumine

On veel kaks olulist aspekti:

  1. Juuste ja peanaha niisutatuse tase muutub pidevalt, mis sõltub paljudest teguritest, sealhulgas aastaaegadest. Väga kuivad juuksed on palju tavalisemad talvel (kui temperatuur langeb, õhuniiskus väljas ja õhu kuivus sees suureneb) või suvel (kahjuliku päikesevalguse ja kõrgemate temperatuuride tõttu).
  2. Mõnel inimesel on loomulikult kuivad juuksed. Mida see tähendab? Sellises olukorras on kiud loomulikult kuivad, kuna nahk ei suuda anda kaitsvat kogust rasu. Sellisel juhul ei tähenda kuivad juuksed kahjustatud juukseid. Kuivad juuksed ei ole alati kahjustatud! Ilmselgelt pole see korras. Loomulikult kuivad juuksed on tavaliselt lokkis ja vajavad ka niiskust süvendatud hooldust.

KUIVADE JUUSTE HOOLDUS

Liigume edasi põhiküsimuse juurde – kuidas niisutada kuivi juukseid. Juhtum pole nii lihtne, kui tundub. Levinud on kahtlus, et "mu juuksed puutuvad pidevalt kokku veega, miks need siis kuivad on". Vee kohaletoimetamine ei aita, sest see aurustub kiiresti ja jätab kiud veelgi kuivemaks.

Õige koguse vee juustesse lukustamiseks vajate kahte tüüpi aineid:

  • niisutavad ained – tugevalt hügroskoopsed ained, mis lahustuvad vees ja seovad seega veemolekule ja hoiavad neid juuste sees.
  • pehmendavad ained – koostisosad, mis jätavad nahale ja juuste pinnale ummistuse kihi, vähendades veekadu (pakkudes samaaegselt elastsust ja siledust).

Kuivade juuste hooldus peaks põhinema pehmendavate ja niisutavate ainete, mitte ainult vee tasakaalu tagamisel. See on ainus viis juuste elujõu ja kauni välimuse taastamiseks.

Mida kasutada kuivadel juustele?

  1. Intensiivselt niisutavad tooted. On loogiline, et ülikuivad juuksed vajavad ennekõike niiskust. Seetõttu peaksite valima niiskusesäilitajarikkaid tooteid. Kosmeetikatoodetes on kõige populaarsemad niiskusesäilitajad hüaluroonhape, mesi, aaloe, linaseemned, pantenool (provitamiin B5), glütseriin, vahtrasiirup, uurea ja naatriumlaktaat. Parim mask kuivadele juustele sisaldab vähemalt ühte nimetatud ainet koostisosade loetelus.
  2. Looduslikud pehmendavad tooted. Kui annate juustele õige koguse vett, peate selle lukustama. Valige pehmendavad maskid või looduslikud õlid. Mida toodetest otsida? Kõige tavalisemad pehmendavad ained on silikoonid, parafiin, taimeõlid ja võid. Esimesed kaks rühma ei ole naturaalsed, nii et need võivad pikemas perspektiivis muuta juuksed raskemaks ja neid kahjustada. Looduslikud koostisosad – nagu õlid nt. argaaniõli, oliiviõli või avokaadoõli – on palju parem valik.

Peab teadma! Kuivad juuksed ei armasta valke. Valkudega maskid ja palsamid (keratiin, siid, kollageen, nisu või muna) toimivad ainult siis, kui mõtlete, kuidas taastada kuivi juukseid – kui juuksekarvad on nii kuivad kui ka kahjustatud.

Kuivade juuste õlitamine

Mis on kuivade juuste parandamine? Enamasti on tegemist looduslike õlidega, mis mitte ainult ei hoia ära niiskuse kadu ega kaitse kahjulike tegurite eest, vaid ka toidavad, tugevdavad ja annavad vapustava välimuse. Parimad õlid kuivadele juustele on õlid, mis on mõeldud suure poorsusega juustele (tüüp, mis kaotab vett kõrgele tõusnud kutiikulate soomuste tõttu). Siiski pole see reegel. Nagu ma varem mainisin, ei tähenda juuste kuivus juuste kahjustatust.

Õli juustele kandmise viis on väga oluline. Kuum õlihooldus on parim kuivadele juustele. Samuti tuleks õli kanda märgadele juustele, sest nii vesi kui kuumus soodustavad väärtuslike toitainete imendumist.

Kuidas pesta kuivi juukseid?

Puhastamisetapp on sama oluline kui sobivate toodete valik. Isegi kõige paremini sobivad tooted ebaõnnestuvad, kui te ei tea, kuidas kuivi juukseid pesta. Mõned asjad loevad.

  • CSC on parim tehnika – palsam (nt juukseõli) – šampoon – palsam. Nii toimetad toitained enne pesemist kohale ja lõpuks lukustate need kaitseks.
  • Hea šampoon kuivadele juustele ei sisalda tugevatoimelisi pesuaineid (SLS või SLES) ning sisaldab eranditult looduslikke ja pehmeid pesuaineid.
  • Äärmiselt kuivad juuksed on haprad, seega tuleb neid õrnalt käsitleda. Ei mingit rebimist, tõmbamist ega hõõrumist pesemise ajal ega selle järel. Märgade juuste rätikusse mähkimine ei ole hea mõte, sest need võivad nii kaotada liiga palju vett ja toitaineid.
  • Lisaks pesemistehnikale on oluline, kui sageli te seda teete. Vesi (eriti kare ja koos pesuvahenditega) võib kuivatada, nii et kuivi juukseid ei saa liiga sageli pesta. Kaks või kolm korda nädalas piisab, kui teie peanahk pole rasune.
  • Päevadel, mil te juukseid ei pese, hoidke neid vedelike või kergete juukseõlidega niisutatuna.

Kodused abinõud kuivadele juustele

Kas on veel midagi, mis aitab kuivi juukseid? Kasutage kodus kasutatavaid kuivadele juustele mõeldud vahendeid, sest need annavad tavaliselt suurepäraseid tulemusi. Ma ei pea silmas DIY maskide kasutamist professionaalsete hoolduste ja niisutavate õlide asemel. Kodused maskid peaksid toimima lisandina. Kuidas niisutada kuivi juukseid? Milliseid koostisosi valida?

  1. DIY kuivadele juustele mõeldud mask on hea variant, kui see on rikastatud õlide ja niisutajatega. Kasutage alusena oliiviõli või mõnda muud kerget õli. Pärast selle segamist mee või aaloemahlaga saate maski, mis hakkab teie kuivadele juustele meeldima. Laske sellel viisteist minutit seista ja loputage välja. Tehke maski nt. kord nädalas.
  2. Kuivadele juustele meeldivad happelised segud. Lõplikuks loputamiseks kasutage õunaäädika, hibiski, sidruni või muude tsitrusviljadega segatud vett. Seda tehes sulgete kutiikula soomused, lukustate vee ja naudite siidiselt siledaid juukseid.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest