Peanaha levinumad haigused. Põhjused ja tüübid

Peanaha levinumad haigused. Põhjused ja tüübid

Ebameeldiv peanaha sügelus ja juuste väljalangemine on probleemid, mida sageli põhjustavad peanaha haigused. Õppige tundma levinumaid haigusi, mis võivad ka teiega juhtuda, ja õppige, kuidas neid tõhusalt ravida, et nautida terveid ja ilusaid juukseid.

Peanaha haigused on muutumas tavaliseks terviseprobleemiks. Need mõjutavad igas vanuses inimesi ja ei sõltu soost. Need tekivad seetõttu, et peanahk on üsna ebatavaline ja kindlasti erineb meie naha teistest osadest. Seda on lihtne sensibiliseerida, see on ideaalne keskkond erinevate infektsioonide tekkeks.

Miks peanahk nakatub?

Peanaha üheks iseloomulikuks tunnuseks on suur hulk retseptoreid ja veelgi suurem sekreteeritava rasu kogus võrreldes teiste kehaosadega. Karvane peanahk on üsna soe keskkond – ideaalne koht seente ja mikroorganismide arenguks.

Lisaks on kindlasti peanahal suurem tundlikkus – kaasasündinud või ebasoodsate välistegurite tagajärjel. See omadus muudab peanahka väga lihtsaks ärritavaks ja põletikku raskesti ravitavaks.

Kui lisada veel ebapiisav niisutus, mis on tingitud tugevalt puhastavate ja kuivatavate šampoonide sagedasest kasutamisest, aga ka õige toitumise puudumisest ja allergiatest, siis selgub, et peanahk on meie naha osa, mis on erinevatele haigustele kõige vastuvõtlikum.

Milliseid peanaha haigusi saab diagnoosida?

Teame juba, et peanahk võib kokku puutuda igasuguste haigustega. Mis need täpsemalt on? Tasub selgeks õppida levinumad peanahahaigused, nii on edaspidi lihtsam võimalikku probleemi tuvastada ja sobivat ravi juurutada.

Kõige levinumad peanaha haigused on järgmised: seeninfektsioon, seborroiline dermatiit, peanaha psoriaas, kõõm, pedikuloos ja erineva kulgemisega alopeetsia.

Kuidas ravida peanaha haigusi?

Ravimeetodid sõltuvad haigusest, millega peame tegelema. Mõned tooted aitavad kõõmast lahti saada, teised aga täidest vabaneda. Iga juhtumi puhul tasub õigete ravimeetodite valimiseks konsulteerida trikoloogi või dermatoloogiga.

Siiski saate eristada mitmeid reegleid, mida tasub igal juhul igapäevasesse hooldusesse lisada. Peanaha haigused nõrgestavad ja ärritavad seda oluliselt, mistõttu on heaks lahenduseks neid ärritusi leevendada ja varustada nahka kõige vajalikuga - vitamiinid, mineraalid, rasvhapped, niiskusesäilitajad. Kuidas seda teha?

  1. Veenduge, et peanahk oleks optimaalselt niisutatud, see ei tohi olla liiga kuiv.
  2. Kasutage juuste ja peanaha pesemiseks ainult leebeid šampoone.
  3. Vältige asju, mis võivad ärritada, näiteks alkoholiga kosmeetika, soengukosmeetika.
  4. Vähendage föönitamist, sirgendamist ja kuumtöötlemist.
  5. Asendage sünteetiline kosmeetika looduslike õlidega.

Õlidest rääkides tasub meeles pidada, et kui neid kasutada mõistlikult ja vastavalt soovitustele, aitavad need hoolitseda juuste ja peanaha tervise eest. Õige loodusliku õli valimine on õige samm igapäevases hoolduses, sest see toetab peanahahaiguste ravi. Peanahale enim soovitatud õli, mis tugevdab juuksejuuri, hoiab ära juuste väljalangemise, ravib kõõma, vähendab rasuseid juukseid ja kiirendab nende kasvu, on kastoorõli.

Peanaha levinumad haigused

PEDICULOSiS CAPITIS (peatäide nakatumine)

See on probleem, mis meenutab paljudele kooliaastaid. Ilmselt on koolid kõige lihtsamad kohad täidega nakatumiseks – haiguseks, mille eest vastutab inimtäi – väike putukas, kes toitub peanaha verest. Esimene samm peatäide ravis on kahjuks ... juuste lõikamine. Seejärel tuleks kasutada farmakoteraapiat, nt. permetriini šampoonide kujul. Üks tõhusaid vidinaid, mis aitab täidest vabaneda, on elektrooniline kamm. Kuid loomulikult võite otsida ka koduseid viise täidest vabanemiseks (nt eeterlikud õlid, äädikas, rosmariini loputusveed) ja tagada korralik hügieen.

MÜKOOS (seeninfektsioon)

Juuste liigne väljalangemine, samuti ketendus, sügelus ja põletustunne on peanaha mükoosi esimesed sümptomid. Selle põhjuseks on seened, mis ründavad eriti nõrgenenud immuunsusega inimesi. Oluline on see, et seenhaigused ei mõjuta mitte ainult nahka, vaid ka juukseid ennast. Selle peanaha haiguse puhul on väga oluline reageerida kohe pärast esimeste sümptomite avastamist, sest nii on mükoosi ravi lihtsam.

Peanaha mükoosil on mitu sorti:

  • Trihhofütoos - väljendub tumedate laikude ja osalise juuste väljalangemisega, mille tagajärjel tekivad peas kiilased, sügelevad laigud;
  • Mikrosporoos - nähtavad laigud nahal, mis on sarnased ülalnimetatutega, kuid see levib palju kiiremini kui selle haiguse muud tüübid;
  • Favus - ilmneb enamiku juuste väljalangemisest ja naha kollasest koorumisest, mis ei ole mitte ainult sügelev, vaid ka väga ebameeldiva lõhnaga.

Täpne diagnoos on esimene samm õige hoolduse ja ravi alustamiseks. On vaja kasutada fungitsiidsete komponentidega preparaate (tavaliselt suukaudseid), desinfitseerivaid salve, samuti ketokonasooliga šampooni. Peanaha seeninfektsioon nõuab ka sagedast pügamist ja kõigi olemasolevate juuksetarvikute (nt harjad, kammid jne) väljavahetamist.

KÕÕM

Peanahahaigustest rääkides on võimatu mitte rääkida kõõmast. See on ebamugav seisund, mis kahjuks mõjutab üha rohkem inimesi. Mõnikord on see ühekordne probleem, kuid sellel võib olla korduv iseloom. Ka kõõma põhjused on erinevad: alates geneetilistest seisunditest, stressist ja hormonaalsetest häiretest, lõpetades vigadega igapäevases hoolduses ja ... seenhaigused!

Kõõma on mitut tüüpi:

  • Kuiva nahaga seotud kõõm – kõige levinum variant, millel puudub põletik, mis väljendub väikeste valgete kuiva nahalaikudena, mis kooruvad ja kukuvad maha;
  • Rasuse peanahaga seotud kõõm – see tekib sageli kuivast kõõmast, sellega kaasneb põletik ja kihelus, see väljendub kollase kõõmana nahal ja rasustes juustes;
  • Tinea versicolor – on naha seeninfektsioon, mis väljendub tumedate või kollakate värvimuutustena nahal (mitte tingimata ainult peas) ja sügelusena;
  • Pityriasis rosea - see mõjutab sageli lapsi ja noorukeid, see väljendub väikeste punaste laikudena erinevatel kehaosadel, mis kaovad spontaanselt umbes kuu aja pärast;
  • Seborroiline kõõm – variatsioon õliga seotud kõõmast, mida käsitletakse allergiana, millega kaasneb ka seborröa, ilma kollaste naha ketendusteta, kuid valge ja kuivaga.

Kõige lihtsam viis kõõmast vabanemiseks on kasutada kõõmavastaseid šampoone, kuid tasub meeles pidada, et need võivad tekitada sõltuvust. Niisiis, kuidas te kõõma ravite? Hea on teada, et kõõma juuksehooldus pole sugugi lihtne ülesanne. Minu nõuanne: kõige parem on minna arsti juurde.

SEBORROILINE DERMATIIT

See on peanaha haigus, mida sageli nimetatakse kõõma tüübiks. Miks? Sest üks seborroilise dermatiidi sümptomeid on naha tugev koorumine. Suurim sellest haigusest tulenev probleem on krooniline põletik, millel on kalduvus korduda, samuti naha pinnale tekkiv erüteem ja koorikud. Huvitaval kombel on seborroiline dermatiit hooajaline – see ilmneb tõenäolisemalt sügisel ja talvel. Veelgi enam, SD-l pole ühest põhjust – haigus on paljude muutuste, sealhulgas hormonaalsete, immunoloogiliste ja väliste (seened, toitumine, hügieen) muutuste tagajärg.

PSORIAAS

Üks tõsisemaid peanaha haigusi on psoriaas. See on autoimmuunhaigus, mis tähendab, et immuunsüsteem ründab teisi keharakke. Peanaha psoriaas avaldub epidermise uuenemise ja koorimise häiritud protsessides. Naharakud paljunevad liiga kiiresti, epidermis kasvab, seejärel rebendeb ja moodustuvad suured soomused. Psoriaasi sümptomeid ei saa segi ajada ühegi teisega. Kahjuks on selle seisundi ravimine väga raske - juustel ei tohi kasutada õliseid ja pakse preparaate, ainult nahaarsti poolt välja kirjutatud ravimeid ja spetsiaalseid šampoone.

ALOPEETSIA 

Alopeetsia on veel üks tõsine peanaha haigus. Muidugi puudutab see peamiselt juuste väljalangemist liiga suurtes ja kontrollimatutes kogustes. Kiilaspäisuse levinumad põhjused on stress, raua- ja foolhappepuudus, rasedus, kroonilised haigused, ravimite võtmine ja hormonaalsed häired, nt. hüpotüreoidism.

Alopeetsia võib esineda mitmel kujul:

  • Juuste väljalangemise muster, võib olla meeste ja naiste (MPHL või FPHL) - androgeenne alopeetsia - kindlasti kõige levinum juuste väljalangemise põhjus (mõjutab kuni 70% meestest ja 40% naistest), mis on tingitud dihüdrotestosterooni taseme muutustest;
  • Alopeetsia areata – peanaha autoimmuunhaigus, mille puhul juuksed langevad välja tervete osadena, jättes karvadeta piirkonnad;
  • Telogeenne effluvium - see on kõige sagedamini põhjustatud juuksefolliikulite kadumisest hormonaalsete häirete, mürgistuse, infektsiooni või teatud ravimite kasutamise tagajärjel;
  • Cicatricial alopeetsia – alopeetsia, mis on põhjustatud kroonilisest põletikust, kaasasündinud defektidest, vähist või mehaanilistest vigastustest, mille tagajärjeks on pöördumatu juuste väljalangemine.

Antibiootikumravi on alopeetsia kõige levinum ravi. Võite kasutada ka juuksempulle, taimset peanaha losjooni, näomaske ja looduslikke õlisid, mis peanahasse masseerituna taastavad juuksefolliikulite loomuliku aktiivsuse ja stimuleerivad juuksesibulate tööd.

Tähtis! Iga peanahahaigus nõuab trikoloogi või dermatoloogi konsultatsiooni, sest ainult spetsialist saab täpselt kindlaks teha haiguse tüübi, põhjuse ja määrata õige ravimeetodi!

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest