Sügelev peanahk. Kuidas nahka rahustada?

Sügelev peanahk. Kuidas nahka rahustada?

Umbes 75% inimesi piinab sügelev peanahk. Probleemiga tegelemiseks on kaks võimalust – võite seda ignoreerida või valida õige nahahooldus. Siit leiate parimad vahendid sügeleva peanaha vastu.

Ikka võib juhtuda, et teie peanahk sügeleb ning te ei suuda selle sügamist lõpetada. Tunne on tõesti ärritav ning peanaha sügamine tundub avalikes kohtades nagu kohatu tegevus. Pealegi annab selle kratsimine vaid ajutise leevendustunde. Šokeerival kombel mõjutab see probleem ka teisi inimesi. Kui teid piinab tundlik peanahk siis on see artikkel teie jaoks loodud!

Tundlik, kuiv peanahk – sümptomid

Millal teate, et kannatate sügeleva peanaha all? Kõige märgatavaks sümptomiks on kuiv nahk, mis lausa nõuab sügamist. Sageli kaasnevad sellega ka kergelt valulikud juuksejuured ja liigne tundlikkus erinevate tegurite suhtes (tooted, kuum fööni õhk, stress, isegi naha puudutamine). Peanaha kõrge tundlikkus väljendub tavaliselt sügeluse kaudu. Nahk on äärmiselt kuiv, pingul, ketendav ja punane, kuigi seda on läbi juuste raske märgata. Kõik need elemendid võivad kõõma ja juuste väljalangemist põhjustada.

Sügelev peanahk on signaal

Peanaha sügelus ei ole ainult probleem, millest peate vabanema. See on signaal teie kehalt. Täpselt nagu ka kuiva ja pingul oleva näonaha puhul, annab sügelev peanahk teada, et teie kaitsebarjäär on nõrk. Vähesed teavad, et peanahk (koos näo- ja kätenahaga) on ülitundlikkusele kõige rohkem avatud.

Kuidas oma peanahast aru saada? Ärritatud peanahk tähendab, et sellel puudub piisav niiskus ja loomulikkude lipiidide kaitse (mida on tegelikult juukseõlihooldusega lihtne taastada). See on märk, et peate hakkama tegutsema – on viimane aeg oma peanahale rohkem aega ja hoolt pühendada.

Kuidas oma sügeleva peanaha eest hoolitseda?

Põhiülesanne on peanaha sügeluse põhjuse väljaselgitamine. Kuivus, pingul nahk ja ketendus on soovimatud tagajärjed, mille on põhjustanud meie igapäevased (sageli teadmatud) harjumused. Põhjustajaks võib olla ka mõni tervisehäire, mis on välistest teguritest tingitud, kuid enamus ajast on see meie enda hoolimatu või teadmatu suhtumine igapäevasesse juuksehooldusesse.

Sobivat juuksehooldust on lihtsam valida pärast seda, kui peanaha sügeluse põhjustaja on leitud. Probleemi põhjustaja leidmine on alati tõhusam kui suvaliste näpunäidete ja soovituste järgimine.

Levinud sügeleva peanaha põhjused

Peanaha sügelusel on palju põhjuseid. On neid, mille vastu me suurt midagi teha ei saa nt. UV-kiirgus (päikesevalgus), toksiinid (keskkonnasaaste), jääkülm, kuumus, vihm (ilmastikutingimused). Teisest küljest aga saame end nende eest kaitsta.

Lisaks sellele leidub ka selliseid ületundliku peanaha põhjused, mille vastu saame päriselt võidelda nt. muutes oma toitumisharjumusi (tasakaalustatud ja tervislikud toidud) või püüdes vältida stressirohkeid olukordi. Vähesed teavad, et ka tihedate mütside või kiivrite kandmine võib peanaha sügelust põhjustada. Siiski on enamik peanahaga seotud probleeme valest juuksehooldusrutiinist tingitud.

Siin on kõige levinumad vead, mis peanaha sügelust põhjustavad:

  • liigne pesemine ja valede toodete kasutamine nt. karmid šampoonid, mis rikuvad peanaha loomulikku kaitsekattet
  • kuumtöötlemine, föönitamine liiga kuuma õhuvooluga, mis põhjustab peanaha ärritust
  • peanahale kogunevate (eriti stiilimise jaoks mõeldud) toodete liigne kasutamine, mis põhjustab ärritust
  • suure kloorisisaldusega või liiga kuuma veega pesemine, šampoonijääkide ebapiisav mahaloputamine

Sügelus võib muidugi ka peanahahaiguste, nagu psoriaas ja ekseem, sümptom olla. Neid on raske ilma spetsialisti abita kõrvaldada, nii et külastus dermatoloogi või trikoloogi juurde oleks hea idee.

Peamine reegel: EI MINGIT SÜGAMIST!

Peanaha sügeluse peamiseks põhjuseks on krooniline ärritus, mis paneb meid nahka sügama ja kratsima. Vabandust, aga seda ei tohiks teha! Peanaha sügamine annab meile ajutise kergendustunde ning seejärel tekitab veelgi tugevamaid ärritusi. Siis sügeleb peanahk rohkem... ja nii see nõiaring tekibki. Seetõttu peate endast parima andma, et naha puudutamisest hoiduda. Kuidas kergendustunne teistmoodi saada?

10 näpunäidet sügeleva peanaha eest hoolitsemiseks

  1. Esmalt peaksite neid olulisi reegleid järgima, et naha kuivust, pinguloleku tunnet ja ärritust vähendada.
  2. Asendage oma šampoon selle vastu, mis looduslikke õrnu koostisosi sisaldab.
  3. Püüdke juukseid harvemini pesta ja kasutage alati leiget vett.
  4. Laske oma juustel ilma föönita õhu käes kuivada.
  5. Vähendage kuumtöötlus vahendite, vahude, juukselakkide jms kasutamist.
  6. Rikastage oma dieeti õlide ja köögiviljadega.
  7. Kasutage õlisid ka juuste hooldamiseks.
  8. Loputage juukseid korralikult, vajadusel isegi kaks korda.
  9. Kaitske peanahka päikesevalguse, toksiinide ja kuumuse eest.
  10. Laske oma juustel hingata (tihedad mütsid ja soengud - kindel ei).
  11. Ära kasutage oma kammi peanaha karmiks sügamiseks, harjake juukseid ettevaatlikult.

Ravi sügeleva peanaha vastu

Kuidas peanaha sügelust koduste vahendite abil vähendada ja kiiresti leevendust tuua? Heitke pilk parimatele meetoditele.

  1. Oliivi- ja söögisoodapasta – segage 2 lusikatäit soodat kokku teelusikatäie oliiviõli ja piisava veega, et tekiks pasta. Hõõruge segu peanahale (pärast juuste niisutamist on seda lihtsam peale kanda) ja laske 10-15 minutit mõjuda. Loputage korralikult maha.
  2. Avokaado ja banaani mask – teie peanahk jumaldab mõlema vilja sees sisalduvaid toitaineid ja rasvu. Segage kokku 2 banaani ja 1 avokaado, kandke juuksejuurtele ja laske umbes 30 minutit mõjuda. Seejärel loputage juukseid korralikult veega.
  3. Õunaäädika loputus – äädikas aitab suurepäraselt sügeluse vastu. Segage pool tassi äädikat sama koguse veega, loputage sellega juukseid ja masseerige peanahka. 15 minuti pärast loputage juukseid uuesti puhta veega.
  4. Ameerika nõiapähkel - kasutage looduslikku nõiapähkli hüdrosooli ja destilleeritud vett; segage kokku vahekorras 1:2 ja hõõruge peanaha sisse. Masseerige paar minutit, laske mõjuda ja loputage korralikult maha.
  5. Teepuuõli hooldus - valige õrn baasõli nt. oliivi-, argaania-, mandli- või jojobaõli ja lisage selle sisse 15 tilka eeterlikku teepuu õli. Kandke segu peanahale ning laske umbes tund mõjuda. Seejärel loputage juuksed korralikult veega läbi.
  6. Aloe vera geel juustele - saadaval apteekides, kuid kõige parem, kui see on värskena saadud aaloelehtedest. Hõõruge geel peanaha sisse ja laske vähemalt 30 minutit mõjuda. Loputage juukseid korralikult leige veega.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest