Veatu naha entsüklopeedia: C-VITAMIIN

Veatu naha entsüklopeedia: C-VITAMIIN

C-vitamiin on kehahoolduse kuninganna. Asendamatu, täiuslik ja lollikindel - see kuulub parimate noorendavate ja nahka parandavate ainete VIP-gruppi. Kahtlemata on see üks parimaid "nooruse vitamiine", mille tõhusus on tõestatud. Ei leidu ühtegi teist sarnast ainet, mida võiks pidada C-vitamiini tõhusaks alternatiiviks. Kuna inimkeha ei suuda ise C-vitamiini toota, tuleb organismi pidevalt sellega varustada. Tundub, et nahk vajab C-vitamiini kõige enam ning seerumi kasutamine on parim viis selle olulise toitaine toimetamiseks dermisesse. Miks? Kuidas mõjutab C-vitamiin nahka? Jätka lugemist ja sinu lähenemine nahahooldusele muutub kardinaalselt.

C-vitamiin: noorendavad omadused

Üks tegur, mis vastutab epidermise ja dermise - sealhulgas nende rakkude - kahjustamise eest, on oksüdatiivne stress. Vabad radikaalid on sinu naha vannutatud vaenlased: need mitte ainult ei muuda rakkude ainevahetuse kiirust, vaid kahjustavad ka lipiidide ja valkude struktuuri. Sellest tulenevalt vananeb nahk kiiremini, kaotab oma elastsuse ja ei ole piisavalt tugev, et ennast tõhusalt taastada.

Siinkohal saab aidata C-vitamiin, mis neutraliseerib oksiidide ja lämmastiku reaktiivset vormi. Selle tulemusena kaitseb see rakke oksüdatiivsete kahjustuste eest ja aitab säilitada nende redutseerumis-/oksüdeerumispotentsiaali. Lihtsamalt öeldes on C-vitamiini molekulid ehitatud nii, et need suudavad haarata kahjulikke paarituid elektrone ja muuta see naha suhtes neutraalseks.

Lisaks soodustab C-vitamiin ka teisi olulisi nahaprotsesse, näiteks stimuleerib keramiidide sünteesi, mis täidavad kahte ülesannet: varustavad nahka veega ja võitlevad veekaoga. Seega, kui keramiidide tase on piisav, püsib nahk elastne ja vananemisprotsessid aeglustuvad märkimisväärselt.

Tasub meeles pidada, et C-vitamiin on tugevaim teadaolev antioksüdant. Sobib kõikidele nahatüüpidele, sealhulgas kuperoosale, kuna see suudab parandada kapillaare ja suurendada nende elastsust. C-vitamiin mitte ainult ei kiirenda haavade paranemisprotsesse, vaid lisaks ennetab turseid ja verevalumeid. See oluline toitaine mõjutab positiivselt mikrotsirkulatsiooni ja vähendab naha punetust.

C-vitamiinil on hämmastav pigmendilaike helendav võime - see aeglustab melaniini tootmist. Sellel vitamiinil on õrnalt kooriv toime, mistõttu stimuleerib see kudede regenereerimise eest vastutavaid protsesse, on põletikuvastane ja bakteritsiidne, aitab akne ravimisel.

Kuna C-vitamiin pärsib teatud nahaensüümide - mis vastutavad kollageeni, elastiini ja hüaluroonhappe lagundamise eest - kahjulikku mõju, on see hea vahend kortsude ennetamiseks. See "nooruse kuninganna" kaitseb nahka UV-kiirguse eest ning on tuntud kui üks parimaid looduslikke päikesekaitsevahendeid. Tänu sellele suudab C-vitamiin nahka hoida päikese vähkitekitavate mõjude eest.

C-vitamiin kosmetoloogias: Kasutegurid

Võimaldab nautida silutud ja säravat nahk, mis on täiuslikult niisutatud, ilma värvimuutuste, pigmendilaikude või plekkideta. Ravib aknet arme jätmata, parandab kollageeni sünteesi (mille tase väheneb vanusega), kaitseb täielikult päikesevalguse eest.

C-vitamiin ilutoodetes: Kellele? Rakendused

Kahtlemata on C-vitamiini üks kõige kasulikumaid omadusi selle vananemisvastane toime. Siiski, C-vitamiini seostamine vaid noorendava efektiga on veidi ennatlik. Tegelikult on C-vitamiin tänu oma laiale kasutusalale üks tähtsaim hooldusvahend. C-vitamiini sisaldavad ilutooted sobivad ideaalselt:

  • küpsele nahale, millel puudub elastsus.
  • väsinud ja säratule nahale.
  • noorele nahale, mis vajab taaselustamist ja tuge.
  • aknele kalduvale nahale (täiskasvanutel ja noorukitel).
  • inimestele, kes võitlevad värvimuutuste ja tedretähnidega.
  • nahatooni parandamiseks ja ühtlustamiseks.
  • kuperoosa all kannatava naha raviks.
  • kasutamiseks põletikuvastase ja nahka tervendava ainena.
  • dehüdreeritud naha taaselustamiseks.
  • inimestele, kes soovivad tugevdada oma naha loomulikku päikesekaitset.

C-vitamiin sobib hästi ka näonaha välimuse parandamiseks koos looduslike iluõlidega (nt argaania-, magusmandli- või jojobaõliga). C-vitamiini molekulid moodustavad suurepärase koosluse asendamatute rasvhapete "õliste" molekulidega. Kui C-vitamiin kombineeritakse loodusliku iluõliga, suudab see muutumata kujul sügavamale nahka tungida. Kokkuvõtteks võib öelda, et C-vitamiin ja iluõli moodustavad täiusliku koosluse, mis tagab sobiva hoolduse igale nahatüübile.

C-vitamiini vormid

C-vitamiini puhas versioon (L-askorbiinhape) on ebastabiilne: see on tundlik päikesevalguse ja temperatuuri suhtes, oksüdeerub kiiresti ning kaotab oma omadused, mistõttu suudab see mõjutada ainult epidermist. Kuid isegi sellisel hapral kujul on C-vitamiin oluline ja väärtuslik - seda kasutatakse nn "välguefekti" (flash effect) saavutamiseks ehk naha koheseks kirgastamiseks. L-askorbiinhape täidab oma eesmärki ka päikesekaitsetoodetes.

C-vitamiini tohutu potentsiaali rakendamiseks kasutatakse ilutoodetes tavaliselt selle derivaate. C-vitamiini peamised derivaadid on:

  • Askorbüülpalmitaat - see on stabiilne, kuid selle bioaktiivsus on madal. Nahas suudab see muunduda C-vitamiini puhtaks vormiks.
  • Askorbüülglükosiid - ensüümide mõjul muutub see askorbiinhappeks. Selle peamine toimeala on epidermis, kus see aeglustab melaniini tootmist ja vähendab värvimuutusi.
  • Tetraheksüüldetsüül askorbaat - parim ja kõige stabiilsem C-vitamiini vorm, mis avaldab nahahoolduses kõige soodsamat toimet. See on askorbiinhappega seotud ester, mis tungib kiiresti läbi naha ja jagab C-vitamiiniga sama füsioloogilist aktiivsust. Sellel on õline konsistents ning see ulatub sügavaima nahakihini. See C-vitamiini vorm annab suurepärase efekti isegi siis, kui seda kasutatakse 1-3% kontsentratsioonis.
  • Magneesiumaskorbüülfosfaat (MAP) - C-vitamiini vorm, mis on suurepärane tundlikule nahale, see muudab naha säravamaks ja nooremaks, pärsib oksüdatsiooni.
  • Naatriumaskorbüülfosfaat (SAP) - sellel on bakteritsiidsed omadused, mis aitavad tõhusalt ravida aknele kalduvat nahka.
  • Etüülaskorbiinhape (E-AA) - kõige uuem ja parim, täiesti stabiilne C-vitamiini vorm, mis pakub nahahoolduses suurepäraseid tulemusi.Etüülaskorbiinhape on vesilahustuv. Tänu oma kergele konsistentsile ei ole sellel asendamatul toitainel probleeme nahast läbitungimisega, et jõuda kõige sügavama kihini. Sobib suurepäraselt igas vanuses naha hooldamiseks.

Millised ilutooted valida, kui soovid saada C-vitamiini eeliseid?

C-vitamiini kõige kasulikum omadus on selle nahka noorendav toime, mis on tingitud  võimest võidelda vabade radikaalide vastu. C-vitamiin peab aga olema kombineeritud hea kandjaga, näiteks seerumiga, et aidata sellel sügavale tungida ja jõuda nahaalusesse kihti. Seerum sisaldab väärtuslikke liposoome, mis on "rasvasfäärid", olles ideaalne kandja ebastabiilsele C-vitamiinile. Näoseerum jõuab sügavamate nahakihtide hooldamiseni, samas kui tavaline näokreem toimib ainult pindmiselt.

Kuidas varustada nahka C-vitamiiniga? Liposoomid, nanosoomid ja nanodiskid

Selleks, et hõlbustada C-vitamiini jõudmist nahaalusesse kihti, kasutatakse kosmeetikatoodetes spetsiaalseid kandjaid - liposoome -, kuhu on lukustatud aktiivne vees lahustuv aine. Nende väliskiht on valmistatud lipiididest, mis hõlbustavad C-vitamiini transportimist läbi epidermise.

Tänapäeval on tänu spetsiaalsetele kandjatele, nagu liposoomid, nanosoomid, nanodiskid ja nanokäsnad, võimalik C-vitamiini toimetamine kõige sügavamatesse nahakihtidesse. Eelnimetatud kandjad viivitavad C-vitamiini oksüdatsiooniprotsessi mitme päeva võrra. See on tõeline revolutsioon nahahoolduses, mis parandab oluliselt C-vitamiini tõhusust: see aitab seda olulist toitainet kudedesse talletada ning sellest tulenevalt nahka paremini toita.

Liposoomid on mikroskoopilised kerad. Nende sisemus on täidetud aktiivse vees lahustuva ainega. Liposoomide väliskate koosneb lipiididest, mis aitavad C-vitamiinil jõuda nahaalusesse kihti. Seetõttu on need "rasvased kerad" C-vitamiini molekulide jaoks ideaalsed kandjad. Ilma nendeta ei suudaks see sügavale nahka tungida ega muutumatul kujul püsida.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest