Kuidas luua SPA-seanssi kodus? Kasulikud nõuanded ja suurepärased retseptid

Kuidas luua SPA-seanssi kodus? Kasulikud nõuanded ja suurepärased retseptid

Sügis on üsna nostalgiline aastaaeg, samas kui talveõhtud kipuvad venima... Kas soovid sügisnukrust veidi leevendada? Loo SPA oma kodus. See on kooskõlas sügise ja talve maagiaga, pakub lõõgastust, aeglustab bioloogilist kella, annab energiat ning avaldab nahale hämmastavat hooldavat mõju. SPA-hoolitsusi ei pea tegema kuurordis. Neist saad kasu ka oma koduseinte vahel. Kohe jagame parimaid nõuandeid SPA loomiseks kodus.

Mis on SPA?

Sõna SPA tuleneb ladinakeelsest väljendist "sanus per aquam", mis tõlkes on "tervis läbi vee". Retked tervisevete juurde olid populaarsed juba ammustel aegadel. Spa - linn Belgias - on kuulus oma mineraalallikate poolest ja on nagu terviseravi pühapaik. See linn on aidanud taolistele paikadele nime anda. Tänapäevased SPA-hooldused hõlmavad arvukaid lõõgastavaid ja kaunistavaid tegevusi.

Vanad tervendava vee kasutamise tavad on endiselt populaarsed ja hinnatud. Tervise- ja lõõgastusvannid, massaažid aromaatsete õlidega, koorimised ja muud kehahooldused on näited SPA-hooldustest. Nende eesmärk on taastada elujõudu, tervist ja ilu. Professionaalne hooldus hõlmab suurte rahasummade maksmist ja vaba kuupäeva jahtimist SPA-kuurordis. Ometi pakuvad kodus tehtavad hoolitsused sama palju lõõgastust kui need, mille eest tuleb maksta.

SPA eesmärk: kehavann, vee temperatuur

Vaieldamatult on kogu SPA-rituaali kõige meeldivam hetk see, kui sukeldud lõhnava sooja veega täidetud vanni. Oota, aga see vesi? Soe või kuum? Milline temperatuur hellitab nahka? Loomulikult sõltub see sinu ootustest ja sellest, kui pikalt soovid vannis laiselda:

  • soe vann (37 C - 39 C) on ideaalne, kuid kiire lõõgastumisviis aktiivsetele inimestele: see soojendab ja leevendab valulikke lihaseid; 15-30 minutit on optimaalne aeg vannis viibimiseks.
  • leige vesi (31 C - 36 C) on samuti väga lõõgastav, leevendab väsimust, teeb veidi uniseks. 15 minutit sellises vannis on täiesti piisav.
  • jahe vann (25-30 °C) pakub värskendust, mida me sageli vajame. See stimuleerib, suurendab verevoolu ja ainevahetust. Viibi vannis kuni 5 minutit.

Kuidas mõjutab soojus keha? Kas kuumaveevann on tervisele kasulik? Me armastame soojust ja kuum vann tundub nagu paradiis. Kahjuks ei ole see kõige tervislikum asi, millega ennast hellitada. Ära lase veetemperatuuril tõusta üle 40 °C. Liiga soe vesi põhjustab naha kuivamist ja enneaegset vananemist. Nahk võib hakata ketendama ja sügelema.

Parim KODU-SPA retsept ehk kaheksa sammu veatu nahani

1. Vali kellaaeg

Tuleb välja, et väga oluline on SPA-rituaalide läbiviimise aeg. Soovitatav on seda teha õhtul, kui miski ega keegi ei sega sinu lõõgastumise hetke. Hoiata oma majanaabreid ja sõpru, et oled kättesaamatu, lülita telefon välja ning keskendu vaid oma tunnetele ja meeltele.

2. Loo õige atmosfäär

Meeleolu on eduka SPA-rituaali saladus. Püüa luua romantiline atmosfäär ja kasuta kõike, mis võib sinu meeli rahustada: lõhnaküünlad, lilled, õlid, pane mängima lõõgastav muusika või loodushääled (vihm, merelained, metsakohin). Kaunista vannituba vilkuvate lampide või vatipallidega. Võib-olla meeldib sulle audioraamatut kuulata? Sama hästi võid juua klaasi veini, võtta kaasa raamatu, tassi kakaod või rohelist teed, maasikaid. Teisisõnu, kasuta kõike, mis muudab sinu lõõgastumise ja iluhoolduse meeldivamaks.

3. Hoolitse oma keha eest SPA-hooldustega. Mida ja kuidas kasutada?

Mida lähemal loodusele, seda parem. Seepärast täiendab isetehtud kosmeetika kogu rituaali ning rõõmustab nii koostisosade, tekstuuri, värvi kui ka aroomiga, lõõgastades meeli.

SPA-hoolduse käigus võid kasutada paljusid kodus leiduvaid tooteid: õlisid, võid, soola, piima, mett, maitsetaimi, hüdrosoole, kohvipaksu, eeterlikke õlisid ja kosmeetilisi savisid.

4. Valmista ette aromaatne vann

Võimalused on piiramatud ja iga SPA-seanss võib välja näha ja lõhnata erinevalt. Vanni saab rikastada looduslike või aromaatsete õlidega, vala vette soolasid või kihisevaid vannipomme, lisa piima või pane vanni tihedalt suletud linane kott, mis on täidetud aromaatsete ja hooldavate ravimtaimedega. Veendu, et vesi ei oleks liiga kuum. Kui tahad kauem vannis olla, väldi ka liiga külma vett. Optimaalne temperatuur on 36-39 °C.

5. Valmista täiuslik kehakoorija

Kodune kohvi- või suhkrukoorimine on võrratu, kui täiustad seda kvaliteetse loodusliku õliga ja lisad õige eeterliku õliga veidi mitmekesisust. Kodused kehakoorijad on sageli tõhusamad kui valmistooted. Ära unusta neid regulaarselt kasutada, et saaksite peagi näidata oma siledat, tselluliidivaba keha.

6. Ära unusta nägu: valmista naturaalne mask

SPA-vann on ideaalne hetk koduse näomaski jaoks, kuna nahk on soojuse mõjul imavam ja pehmem ning seega omandab toitaineid paremini; avatud poorid ja pehme epidermis võimaldavad puhastada sügavuti.

Vannis lamades ära unusta head maski; soovitatav on seda ise valmistada! Sellist, mis toidab, hooldab ja puhastab nahka samal ajal. Roosa või valge kosmeetiline savi on ideaalne koostisosa. Kombineeri seda valitud lillevee, aaloe mahla, õlide, ravimtaimede tõmmistega - see aitab luua täiusliku segu, mis vastab sinu nahatüübi vajadustele.

7. Hoolitse oma juuste eest parima õliga

Juuste õlihooldust - sarnaselt SPA-ga - tunti juba ammu ning see täiendab suurepäraselt wellness-kontseptsiooni. See seisneb juuste ja (mis kõige tähtsam) karvanääpsude sügavas toitmises loodusliku õli või hästi komponeeritud õlide seguga. Pärast SPA-rituaali loputa õli hästi maha ja pese juukseid šampooniga.

8. Hoolda oma nahka loodusliku koduse palsamiga

Looduslikud õlid on sinu suurimad liitlased, seega kasuta neid igal võimalusel. Sheavõil ja makadaamiaõlil põhinev looduslik kehapalsam pakub silmatorkavat efekti ideaalselt niisutatud, elastse ja sileda naha kujul. Selline palsam sobib ka kätele ja jalgadele, seega võid seda väikeses purgis kaasas kanda ja kasutada millal iganes soovid. Sinu isiklik lõhnakompositsioon teeb tuju heaks (meenutab kodust spaaseanssi).

Lihtsad ja tõhusad retseptid koduseks SPA-hoolduseks

Aromaatne vanniõli

Sega kokku 25 ml jojobaõli, 25 ml avokaadoõli ja umbes 10 tilka lavendli eeterlikku õli (võid valida ka mõne teise meeldiva lõhnaga lõõgastava eeterliku õli või kombineerida mitut õli). Lihtsalt veendu, et õli on ohutu, ei põhjusta allergilisi reaktsioone ega ärrita nahka.

SPA kodus: kodune lõõgastav ja toitainerikas vannisool

Sega kokku tassitäis meresoola (peene- või jämedateralist), roosat Himaalaja soola ja mõrusoola (tuntud ka kui Epsomi sool). Soovi korral võid kombineerida eri suurusega terasid, et muuta oma lõhnav vannisool veelgi ilusamaks. Pea vaid meeles, et jämedate terade lahustumine võtab kauem aega.

Sool, eriti magneesiumsulfaat (Epsom), on rikkalik mineraalide allikas ning kuulus oma detoksifitseeriva, lõõgastava ja nahka parandava toime poolest. See on päästeingel rasusele ja aknele kalduvale nahale, mis vabastab keha kõigist plekkidest ning jätab naha siledaks ja toidetuks. Vannis nahka imendunud sool püsib seal 4-9 tundi.

Kui sulle ei meeldi soolaterad vanni põhjas, pane sool väikesesse kotti (organza või linane) ja leota seda vees. Nii sulab sool mugavalt, eraldades siiski kõiki hooldavaid aineid.

SPA kodus: ravimtaimedega vannikotid

Lisaks vannisoolale võid kotti panna ka teisi hämmastavaid koostisosi. Märkimist väärivad ravimtaimed ja kaerakliid. Võid neid segada mõne tilga eeterliku õliga (neil on samuti tugev hooldav ja lõõgastav toime) ning lisada tsitrusviljakoori, kuivatatud lilli (pärn, saialill, tüümian), kaneelipulki või vaniljeube.

Kodune SPA: isetehtud kohvikoorija

Sega pool tassi kohvipaksu avokaadoõliga (et saada sile mass). Rikasta saadud segu teelusikatäie kaneeliga ja lisa 5 tilka eeterlikku õli (ideaalis greibi- või apelsiniõli, et saada tselluliidivastane koorija).

Vala segu kenasse purki. Hõõru koorijat paar minutit nahale ja seejärel loputa hästi maha. Kohvi asemel võid proovida ka hakitud kaerakliisid või suhkruterasid (masseeri nahka, kuni suhkur sulab).

Kodune SPA: isetehtud soolakoorija

Koorija valmistamiseks kasuta peeneteralist soola, et vältida nahaärritust. Sega see loodusliku õliga (soovitatav on kasutada riitsinusõli ja avokaadoõli segu). Seejärel lisa aeglaselt eeterlikke õlisid: kuni 10 tilka, et mitte põhjustada nahaärritust. Sega kõik koostisosad õrnade liigutustega hästi läbi. Pane saadud koorija ilusasse purki või muusse mahutisse, mida on võimalik aroomi säilitamiseks tihedalt sulgeda.

Kodune SPA: massaažiõli kehale

Massaaž on SPA-rituaali oluline osa. See on kõige võimsam viis lihaste lõdvestamiseks ja närvide rahustamiseks. Saad keha ka ise masseerida, eriti kui soovid, et massaaž hooldaks nahka. Selleks kasuta looduslikke õlisid: väldi sünteetilisi apteegiõlisid (need on sageli valmistatud parabeenidest ja alkoholidest, mis ei sobi vannis soojenenud nahale). Sega valitud naturaalne õli mõne tilga eeterliku õliga: paljudel neist on hooldav toime, mis stimuleerib verevoolu, detoksifitseerib ja rahustab.

Masseeri nahka, vajutades seda õrnalt. Soovi korral võid kasutada spetsiaalset massaažitööriista. Selline hooldus puhastab rakke toksiinidest, stimuleerib lümfivoolu ning omab pinguldavat ja tselluliidivastast toimet.

Kodune SPA: õhuline kehakreem, mis on rikastatud makadaamiaõliga

Pane potti umbes 200 g sheavõid ja 15 g mesilasvaha ning kuumuta seda kergelt pliidil, et koostisosad sulaksid (ära lase neil keeda). Eemalda pott pliidilt ja lase sel veidi jahtuda (kuid ära lase sel kõveneda).

Lisa umbes 50 g makadaamiaõli ja 20 g jojobaõli. Selleks, et kreem lõhnaks imeliselt, lisa segule oma lemmik eeterlik õli.

Järgmine samm on komponentide segamine. Veendu, et segu on jahtunud, kuid on veel piisavalt pehme. Sega massi mikseriga, kuni see muutub kohevaks.

Pane kreem purki ja kasuta seda pärast vanni. Masseeri seda julgelt ka käe- ja jalanahale.

Kodune SPA: isevalmistatud näomask kosmeetilise savi ja õliga

Kosmeetiline savi sisaldab hulgaliselt väärtuslikke mineraale, millel on hämmastav puhastav toime. Valge savi on kõige õrnatoimelisem, kuid savi valimisel tuleb lähtuda nahatüübist. Valge savi on pulbriline, seega tuleb seda segada jojobaõli, argaaniaõli või avokaadoõliga, mis pakub täiendavaid eeliseid, nt pinguldab, taastab, parandab välimust, hooldab nahka või on kortsudevastase toimega. Maski võid jätta nahale nii kauaks, kui sa vannis käid, seejärel loputa. Kui sul on lillevett, pihusta seda näole pärast maski eemaldamist. Hüdrosoolid toidavad nahka, tasakaalustavad selle pH-d ja toimivad toonikuna.

Kodune SPA: ideaalne juuksemask õliga

Kui sinu juuksed vajavad parandamist, samas kui peanahk igatseb toitaineid ja puhastamist, ei leidu midagi paremat kui looduslik õli. Vali õli vastavalt oma juuste poorsusele või kasuta midagi, mis sobib kõikidele juuksetüüpidele (argaaniaõli, makadaamiaõli, riitsinusõli).

Kui unistad tipptasemel juuksehooldusest, kasuta professionaalseid õlisegusid. Nanoil'i tootesari sisaldab kvaliteetseid, täiusliku koostisega õlisid juuste kasvatamiseks ja toitmiseks. Need takistavad juuste väljalangemist, tugevdavad ning hooldavad nii juukseid kui ka peanahka. Tee juuste poorsuse test ja vali üks Nanoil'i õlidest, mis hoolitseb sinu soengu eest professionaalselt.

Eeterlikud õlid spaas: kokkuvõte

Eeterikud õlid armurohuna

  • roosiõli: stimuleerib meeli ja tõstab libiidot
  • patšuliõli: käivitab hormoonide sekretsiooni ja suurendab sugutungi

Eeterlikud õlid lõõgastumiseks

  • sandliõli: ideaalne unetuse, ärevushäirete ja närvipinge raviks
  • lavendliõli: parandab peavalu, leevendab ärevuse, depressiooni ja stressi sümptomeid.
  • kurerehaõli: kasutatakse depressiooni ja meeleolumuutuste leevendamiseks

Eeterlikud õlid vanni jaoks

  • eukalüptiõli: parandab keskendumisvõimet ja meeleolu
  • basiilikuõli: selle värske aroom annab energiat ja parandab keskendumisvõimet
  • rosmariiniõli: ergutab meelt ja tõstab energiataset

Heinamaad ja metsad sinu vannis. Millised ravimtaimed sobivad SPA-hoolduseks?

Valikuid on küllaga ja me peaksime kindlasti pühendama veidi aega, et välja selgitada konkreetsete ravimtaimede eelised iluhoolduses. Tutvustame kõige populaarsemaid segusid, mida saad ise kodus valmistada.

LEESKPUTKE-, PIPARMÜNDI- JA MELISSIVANN

See vann leevendab lihas- ja menstruatsioonivalu. Võib isegi aidata treeningust väsinud lihaseid lõõgastada.

Leeskputkel on seenevastane toime, samas kui meliss rahustab ja leevendab.

SALVEI-, TAMME- JA IISOPIVANN

Vann rahustab närve, leevendab valu lihastes ja liigestes. Salvei mõjub närvisüsteemile, tõstab meeleolu ja hoiab eemal stressi, samas kui tammekoorel on pinguldav, antibakteriaalne, seenevastane, viirusevastane, põletikuvastane ja nahka tugevdav toime. Iisop on paljude bioaktiivsete ainete rikkalik allikas, sel on hämmastav nahka hooldav ja tervendav toime, stimuleerib aroomiga ja rahustab meeli.

LAVENDLIVANN

See on spaavannide klassika.

Lavendlil on iseloomulik lõhn, mida paljud meist armastavad. See rahustab nii keha kui ka meelt, taastab tasakaalu ja leevendab stressi. Lavendli aroom on lõõgastav, lavendli tõmmis mõjub kõigile lihastele ja on päästeingliks pärast rasket treeningut. Lavendlivann on ideaalne inimestele, kes kannatavad neuroosi ja närvihäirete, krooniliste peavalude ja migreeni all.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest