Milline on ideaalne šampoon teie juuksetüübile? Hästi valitud juuksehoolduse saladused

Milline on ideaalne šampoon teie juuksetüübile? Hästi valitud juuksehoolduse saladused

Kuidas sobiva šampooni valida? Koos palsamiga kasutusel pälvib šampoon vähem tähelepanu – selle roll on juukseid puhastada ja see on kõik. Me kipume unustama, et halvasti valitud šampoon võib tuua rohkem kahju kui kasu. Arva, millist tüüpi šampooni valida, et sellest parimat saada ja vältida karvaste, tuhmide ja sassis juuste tekkimist.

Need, kes teavad täpselt, millist šampooni teie juuksed vajavad, palun tõstke käsi. Kuigi me valime juuksepalsameid, analüüsides hoolikalt nende koostist, ei pööra me šampoonide valikule nii palju tähelepanu. Paljud meist ostavad lihtsalt juhusliku toote või valivad topeltpakendi, mis sisaldab sama tootevaliku ja kaubamärgiga palsamit ja šampooni. Üldjuhul me katsetame kõiki apteegis saadaolevaid tooteid või kasutame ühe konkreetse kosmeetikasarja, mis teeb imesid meie juuste jaoks. Kuna enamik meist pole päris kindlad, milline šampoon on hea, kipume siis oma juukseid kahjustama.

Valesti valitud juuksešampoon

Kas teate, milliseid mõjusid võib oodata sobimatu šampooni kasutamisel? Selline toode võib sisaldada koostisosi, mis ei vasta meie juuste poorsuse tasemele ja võivad isegi nahka ärritada. Selle tulemusena on halb juuksešampooni valik:

  • põhjustab ebameeldivat sügelustunnet,
  • soodustab kõõma teket,
  • ärritab peanahka ja nõrgestab juukseid,
  • kuivab ja matistab juukseid,
  • muudab juuksed raskesti kammitavaks ja karvasteks.

Kuidas sobiva šampooni valida?

Teoreetiliselt võime šampooni ainult sildi järgi valida, kuid juuksešampooni valikul tasub rohkem teguritega arvestada. Kõige olulisem on selle koostis.

Seetõttu vältige šampoone, mis sisaldavad alkohole, ftalaate, petrooleumi, parabeene ja muid kahjulikke aineid, nt tugevalt ärritavaid pesuaineid (Naatriumlaureetsulfaat, Naatriumkookosulfaat, Ammooniumlaurüülsulfaat, Naatriummüreetsulfaat, Ammooniumlareetsulfaat, Naatriumkokoüülsarkosinaat, Naatriumparetsulfaat). See on kosmeetika, mis peaks tõhusalt puhastama peanahka ja juukseid, kuid mitte tekitada ärrituse. Õrnad, looduslikud juuksešampoonid täiendavate niisutavate ainete, õlide ja taimeekstraktidega on palju parem lahendus.

Sama oluline on jälgida ja selgitada välja, millised juuste šampoonide tüübid on olemas. Kõige populaarsemad neist on vedelal kujul, kuigi võib leida ka šampoonipulbreid, kreeme, õlisid jne. Väga populaarsed on ka kuivšampoonid, mis eemaldavad liigse rasu ja värskendavad juukseid koheselt ilma vett kasutamata. Neid on väga mugav kasutada ka liikvel olles. Sobiva šampooni valides tasub sellega kindlasti arvestada.

Šampoon vs juuksetüüp

Kõik, mida peab tegema, on oma juukseid lähemalt uurida, et selgitada välja, millist kosmeetikat need vajavad ja millist šampooni valida. Juuksed annavad meile näpunäiteid, näiteks on need niiskel päeval sassis või karvased. Kuid mitte igaüks ei suuda aru saada, milline on täpne juuksetüüp, seetõttu leiate tänasest postitusest kasulikke näpunäiteid, kuidas šampooni teatud juuksetüübi järgi valida. Ilma pikema jututa alustame! 

Šampoon kuivadele ja rabedatele juustele

Tuhmad, rabedad ja kuivad juuksed on paljude naiste õudusunenägu. Parim lahendus sellisele probleemile on sobiva palsami või juuksemaski kasutamine. Samuti peab meeles pidama tõsiasja, et šampoon võib juukseid kas niisutada või, vastupidi, suurendada juuste kuivust ja kuivatada neid veelgi – kõik sõltub õige toote valikust. Parim šampoon kuivadele juustele peaks sisaldama kahte rühma koostisosi: niisutavad ained ja kaitsvad pehmendavad ained. Parim on valida kreemja koostisega kosmeetikatooted, mis koosnevad looduslikest õlidest, nagu kookos-, avokaadoõli või argaaniaõli, ning tugevdavad keratiini, mis hoiab ära rabeduse ja glütseriini, mis vastutab niisutamise eest. Mida peaks kuivadele juustele mõeldud šampoon välistama? Sulfaadid, mis kuivatavad juukseid ja peanahka. 

Šampoon rasustele juustele

Liigselt rasused juuksed on peanahas paiknevate rasunäärmete sobimatu töö tulemus. Sel juhul peaks korralik šampoon mitte ainult puhastama, vaid ka pärssima seborröad ja tasakaalustama rasueritust. Sellise kosmeetikavahendi koostis peaks sisaldama puhastusaineid, kuid ilma õlitavate aineteta, nt. õlid, silikoonid. Veelgi enam, rasustele juustele meeldivad rosmariin, salvei, nõges ja kummel, millel on kokkutõmbav toime (märkus – kummel võib ka juuksevärvi heledamaks muuta). Seetõttu tasub sel juhul kasutada taimseid šampoone. Kuid ärge unustage ka muid rasuste juuste hooldamise põhimõtteid, näiteks vältige juuste kuumas vees pesemist.

Šampoon värvitud ja helendatud juustele

Nii värvimine kui ka pleegitamine on protsessid, mis kahjustavad juuste seisundit. See on põhjus, miks hea juuksešampoon värvitud juustele peaks puhastama õrnalt, et see ei halvendaks niigi nõrgendatud juukseid. Kuigi juuste taastamise eest vastutavad ka teised tooted, on kõige parem, kui šampoon koosneb toitvatest, siluvatest, niisutavatest ja tugevdavatest ainetest – tavaliselt mett, taimeõlisid, keratiini ja muid valke. Pleegitatud juuste puhul on kohustuslik kasutada šampoone, mis vähendavad kollaseid ja segatuid toone (lillad šampoonid), kuid tumedaks värvitud juuste puhul on soovitatav valida šampoone, mis takistavad spetsiaalselt värvi tuhmumist. Veelgi enam, ihaldatuim šampoon suurendab juuste läiget ja on ka madala pH-ga (max 7), et tihendada juuksekarvu.

Šampoon kõõmaga juustele

Need, kes on vähemalt korra elus pidanud kõõmaga võitlema, teavad, kui raske on sellest vabaneda. Õige šampooni valimine on vaid alguskoht, mida tuleks kõõmaga juuksehoolduses järgida. Siiski on see väga oluline samm. Enimlevinud apteekides leiduvad kõõmavastased šampoonid sisaldavad aineid, mis võitlevad erinevate seeninfektsioonidega. Nende koostisainete hulka kuuluvad ketokonasool, salitsüülhape, tsinktritionaat, seleensulfiid. Selliseid tooteid kasutades tuleks aga olla äärmiselt ettevaatlik, sest nahk võib neist kergesti sõltuvusse jääda, mille tulemusel pärast nende kasutamise lõpetamist tekib kõõm uuesti. Hea kõõmavastane šampoon peaks olema kerge valemi ja loodusliku koostisega, sest parabeenid, tugevad pesuained ja muud sünteetilised ained võivad nahka ärritada, ergutada rasunäärmete tööd ja süvendada probleemi. Tasub otsida kastoorõli, takjaõli, rosmariiniõli või teepuuõliga šampoone, millistel on kõõma tekke pärssiv toime.

Šampoon lokkis ja karvastele juustele

Paljud inimesed ei tea, et lokkis juuksed võivad sobimatute šampoonide kasutamisel liigselt karvaseks muuta ja niiskust kaotada. Lokkis juuste omanikud peavad alati jälgima, millist kosmeetikat nad kasutavad. Parim lahendus karvastele juustele on kasutada siluvate ainetega šampooni. Seega otsige sheavõid, kookosõli, rohelist teed sisaldavaid tooteid. Sünteetilisi aineid pole vaja karta, sest kuulsad silikoonid võivad anda juustele kauni läike, pehmuse ja elastsuse. Juuste siledus ei saa aga käia käsikäes mahu vähenemisega, mistõttu peaks lokkis juustele mõeldud šampoon olema kerge konsistentsiga ning puhastama hästi juustele jäänud mustusest ja kosmeetikajääkidest. Mida tasub sellisest tootest veel otsida? Valgud, niisutavad ja kaitsvad ained, tänu millele säilitavad lokkis juuksed oma elujõu.

Kui sageli peaks šampooni vahetama?

Üks levinumaid küsimusi puudutab probleemi, kas juuksešampooni tuleb asendada mõne muuga.
Tegelikult pole selles küsimuses reegleid.

Selle idee toetajad väidavad, et aja jooksul muutuvad meie juuste ja peanaha vajadused. Seetõttu peab juuksešampooni vahetama nii sageli, kui tunnete vajadust. Kui juuksed on piisavalt niisutatud, võib kuivadele juustele mõeldud šampooni kõrvale panna volüümi lisava šampooni vms. Seevastu regulaarsete šampoonivahetuste vastased väidavad, et nad on kasutanud sama toodet juba aastaid sama hea tulemusega ning pole vaja seda vahetada.

Hea kompromiss on kahe lemmikšampooni olemasolu. Kõigepealt defineeri oma juuste kaks kõige olulisemat vajadust (näiteks rasune peanahk ja lõhenevad juukseotsad), seejärel kasuta vaheldumisi oma eesmärki täitvaid šampoone (üks juuste rasustumise ennetamiseks ja teine tugevdava toimega proteiinipõhine). Selle asemel, et lihtsalt juuksešampooni sageli vahetada, järgige kindlasti juuste ja peanaha vajadusi. Juuste välimus ja probleemid on parimad näitajad õige juuksešampooni valikul. 

Oluline! Kuigi seda nimetatakse juuksešampooniks, peaks see ennekõike peanahka puhastama. Kuna kasutame seda peamiselt peanaha pesemiseks, siis tasub minna selle peale, mis selle seisukorda parandab. Kui, näiteks, tekib peanaha seborröa ja kuivus juuste otstes, siis tasub valida rasustele juustele mõeldud šampooni – see lahendab probleemi juuste juurtes, samal ajal tagada regenereerimist palsami, intensiivse juuksemaski või kontsentreeritud seerumiga.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest