Juuste pesemine ilma poes müüdava šampoonita. Mis on no poo meetod?

Juuste pesemine ilma poes müüdava šampoonita. Mis on no poo meetod?

Värsked juuksed ilma šampoonita. Kas see on üldse võimalik? Selgub, et poes müüdavast šampoonist loobumine on lihtne, kuna leidub mitmeid alternatiivseid pesuvahendeid. Õpi tundma "no poo" meetodi eeliseid juuste puhastamisel.

Enne kui sirutad käe mõtlematult šampooni järele või kui sattud paanikasse, sest see hakkab kohe-kohe otsa saama, loe läbi käesolev artikkel.

Kas šampoon kahjustab juukseid?

Üha sagedamini arutletakse šampooni kasutamise ja selle kahjulikkuse üle. Lõppude lõpuks sisaldab see toode enamasti agressiivseid aineid, nagu SLS (naatriumlaurüülsulfaat) ja SLES (naatriumlaureetsulfaat), mis on odavad sünteetilised puhastusvahendid. Need on ained, mis vastutavad tõhusa puhastamise eest. Lisaks muudavad need poešampooni meeldivalt vahutavaks.

Kahjuks lõppevad siinkohal eelised ja algavad puudused, sest šampoonides sisalduvad sünteetilised puhastusvahendeid:

  • eemaldavad peanaha hüdrolipiidbarjääri ja kuivatavad seda
  • põhjustavad ärritusi, punetust ja sügelust
  • häirivad rasunäärmeid
  • võivad häirida peanaha happe-aluse tasakaalu
  • põhjustavad erinevate nahahaiguste, nt kõõma tekkimist
  • võivad kaudselt põhjustada juuste hõrenemist ja nõrgenemist.

Šampoonivaba ehk "no poo" meetod

Mitte kõik šampoonid ei ole halvad, sest saadaval on ka tooteid, mis sisaldavad õrnatoimelisi pesuvahendeid. Siiski ei saa kunagi olla liiga ettevaatlik, seepärast kogub populaarsust "no poo" liikumine. Millega on tegemist?

"No poo" tuleneb inglise keelsest väljendist "no shampoo", mis tähistab juuste pesemist ilma sünteetilise šampoonita. Selle meetodi peamine eesmärk on piirata või oluliselt vähendada kahjulike pesuvahendite kasutamist igapäevases juuksehoolduses. Üllataval kombel ei ole see nii lihtne - selle meetodi keerukas osa on mõistlike alternatiivide leidmine, tänu millele on juuste pesemine ilma šampoonita võimalik ja tõhus.

Paljud inimesed usuvad, et tavalist šampooni ei asenda miski. Siiski kogub "no poo" meetod üha suuremat populaarsust, sest seda järgivate inimeste arv kasvab. Mida nad šampooni asemel kasutavad?

Šampooni alternatiivid. Millega juukseid pesta?

Kas tead, mida kasutada poes müüdava šampooni asemel, et oma juuksed puhtaks saada? Näiliselt piiratud "no poo" meetod pakub tegelikult mitmeid võimalusi juuste hooldamiseks, sest tavalisele šampoonile leidub erinevaid alternatiive. Siin on neist kõige populaarsemad.

JUUSTE PESEMINE PALSAMIGA

Igaüks, kes on kursis erinevate juuksepesu meetoditega, teab, et juukseid saab puhastada ka ainult palsamiga. Seda meetodit (inglise keeles co-wash) soovitatakse neile, kelle juuksed on dehüdreeritud, kahjustatud või lokkis - palsam sisaldab ainult õrnu puhastusvahendeid, mille peamine eesmärk on juuste hooldamine. Toode puhastab juukseid, jätmata neid kuivaks või pusaseks. Kahjuks võib selline šampoonita pesuviis süvendada rasuse peanaha probleemi. Samuti ei tohiks seda teha sagedamini kui 2-4 korda nädalas.

JUUSTE PESEMINE ÕLIDEGA

Üsna intrigeeriv meetod on juuste pesemine õlidega, mis tegelikult ei ole nii laialt levinud. Siiski tasub seda meetodit proovida, sest õlid on uskumatult tõhusad teiste rasvaste lisandite kogumiseks ning - tänu sellele omadusele - peanaha ja juuste puhastamiseks. Siiski kerkib küsimus, kuidas õli peast eemaldada? Teoreetiliselt, kui kasutatakse väikest kogust hästi imenduvat õli (nt jojoba, inca inchi või mandliõli), siis ei ole seda vaja välja loputada, kuna see ei koorma juukseid üle. Mõnikord võib siiski tekkida vajadus seda palsamiga emulgeerida.

JUUSTE PESEMINE AINULT VEEGA

Kõige rohkem tekitab hämmastust "no poo" meetod, mis hõlmab ainult vee kasutamist. Kas juuste pesemine ilma kosmeetikatooteid või looduslikke aineid kasutamata on efektiivne? Tõepoolest, vanasti pesti juukseid jõevees ja keegi ei kurtnud kõõma, rasuste juuste või esimeste kiilaspäisuse märkide üle. Tänapäeval on vesi aga karedam ja sisaldab kloori, lisaks on juuksed kaetud muud tüüpi lisanditega - toksiine, heitgaase ja liigset seborröat on raske eemaldada ainult vee abil. Siiski on see proovimist väärt. Kindlasti ei tee juuste pesemine ainult veega sulle mingit kahju ja see võib aidata neid värskendada, näiteks korraliku juuksepesu vahel.

JUUSTE PESEMINE SEEBIGA

"No poo" meetodeid arutades ei saa mainimata jätta seepi. Lõppude lõpuks võib naturaalset seepi kasutada mitte ainult keha, vaid ka juuste puhastamiseks. Milliseid tahkeid seepe peaksid eelistama "no poo" meetodi toetajad?

  • Kaaliumhüdroksiidiga tahke seep - kombinatsioon kaaliumsooladest, glütseriinist, sidrunhappest ja muust; ei sisalda sünteetilisi värvaineid, lõhna- ja säilitusaineid. See on antiseptiline, kiirendab regenereerimist ja lahustub kergesti vees. Loomulikult on see juuste puhastamiseks väga hea.
  • Õlipõhine tahke seep - see on seep, mis põhineb oliiviõlil (näiteks Kastiilia seep või Marseille'i seep) või õlide segul (näiteks must Aafrika seep, mis on valmistatud kookos- ja palmiõlist koos sheavõi ning kakaopuu seemnetega). Sellel on antibakteriaalsed ja libestavad omadused, mistõttu soovitatakse õlipõhist seepi kõõmale kalduvate juuste pesemiseks.
  • Taimeseep - taimne seep on valmistatud valitud ravimtaimedest, näiteks kalmusest, takjast, osjast, kummelist, nõgesest või nõiapuu veest. Seda tüüpi seep sobib hästi rasuste juuste ja ärritunud peanaha puhastamiseks.
  • Väävliseep - see sisaldab 3-5% ulatuses väävlit, mis annab seebile tugevad antibakteriaalsed ja seborröat pärssivad omadused. Seda võib kasutada rasuste juuste pesemiseks. Samuti tunnustatakse seda kui kõõmašampooni looduslikku ja tervislikumat alternatiivi.

JUUSTE PESEMINE SÖÖGISOODAGA

Üsna vastuoluline meetod ilma šampoonita juuksepesuks on juuste puhastamine söögisoodaga. Loomulikult on sellel meetodil nii palju toetajaid kui ka vastaseid. Seda kodust šampooni ei ole raske valmistada - selleks on vaja kombineerida söögisoodat ja vett. Kanna segu juustele ja masseerida seda peanahka 2-3 minuti jooksul. Loputa leige veega. Söögisooda sobib ideaalselt puhastamiseks, desinfitseerimiseks ja värskendamiseks. Lisaks on see antibakteriaalne.

NB!

Söögisooda pH on aluseline, mis ei pruugi olla kasulik loomulikult happelisele peanahale - häirib juuste pH tasakaalu. Seetõttu tuleks pärast iga pesu juukseid loputada happelise loputusvahendiga.

JUUSTE PESEMINE TÕMMISTEGA

Loodusliku juuksepesu teemat käsitledes tuleb eraldi välja tuua eri tüüpi tõmmised, mida saab tõhusalt kasutada sünteetiliste šampoonide alternatiivina. Selleks tuleb leida taimi, mis sisaldavad saponiini - see on looduslik ühend, mis vabaneb soojuse mõjul. Nende hulka kuuluvad näiteks koirohi, nõges, saialill, aaloe, lagrits, põld-lambalääts, varemerohi, luuderohi, naistepuna, yerba mate (iileksi perekond), ženšenn, lina, mustköömned ja paljud teised.

Loomulikult võid veidi eksperimenteerida või proovida ühte kahest kõige populaarsemast looduslikust tõmmisest.

  • Seebipähkel (seebimarjad) - seebipähkli tõmmise valmistamine on lihtne ja ei võta palju aega. Pane 7-8 pähklit poolde liitrisse vette ja keeda 5 minutit. Pärast jahtumist kalla tõmmis pudelisse ja raputa seda, et tekiks vaht. Nüüd võid alustada juuste ja peanaha pesemist seebipähkli tõmmisega. Tasub meeles pidada, et seebipähkli tõmmis peaks juustele jääma vähemalt paariks minutiks.
  • Tääkliilia tõmmis - sarnast toimet omab ka tääkliilia juur. Selle valmistamiseks on vaja 2 lusikatäit tääkliiliat, mis tuleb katta 2 klaasi veega. Keeda 5 minutit ja lase jahtuda. Seda tüüpi tõmmist saab kasutada tavalise šampoonina juuste ja peanaha pesemiseks.

MUUD KODUSED MEETODID

Lisaks kõige populaarsematele "no poo" meetoditele leidub veel mitukümmend alternatiivi sünteetilise šampooni asendamiseks. Järgnevalt leiad nimekirja meetoditest, mis esinevad kõige sagedamini internetifoorumites ja juuksehooldusjuhistes.

  • Juuste pesemine jahuga - tavaline jahu on saponiinide allikas, mis on otse loodusest pärinevad õrnad puhastusvahendid. Jahu saab kasutada koduse kuivšampooni valmistamiseks ning veega kombineerides (3-4 lusikatäit jahu 125 ml sooja vee kohta) saad sellest teha pesupasta. Millise jahuga on kõige parem juukseid puhastada? Üldiselt tasub kasutada rukkijahu, kikerherne jahu, maisijahu, tatarjahu ja kaerajahu.
  • Juuste pesemine saviga - savi on looduslik aine, mis on tuntud oma puhastavate omaduste poolest. Seda saab kasutada mitte ainult näomaski valmistamiseks, vaid ka juuksemaski valmistamiseks, mis imab juuksekiududelt vaevata mustust. Võid kasutada igasuguseid savisid, mida tuleb kombineerida veega ja paari minuti jooksul peanahale masseerida. Pärast savi välja loputamist on juuksed puhtad.
  • Juuste pesemine munakollasega - kuigi munašampoon on populaarne, teavad vaid vähesed, et sellist toodet saab valmistada ka kodus. Vaja läheb vaid ühte muna, sidrunimahla poolest sidrunist ja paari lusikatäit sinu lemmikõli/palsamit. Kodune munašampoon on valmis pärast kõigi koostisosade kombineerimist. Juuste pesemine munakollasega ei ole mitte ainult tõhus, vaid sellel on lisaks ka taastavad omadused. Kahjuks võib see meetod põhjustada soovimatuid tagajärgi, sest munakollane on rikas valkude poolest, mis võivad liigsel kasutamisel juustele kahjulikuks osutuda.
  • Juuste pesemine leelisega - šampooni alternatiivina võib kasutada ka tuha ja vee segu ehk leelist, mis on keskkonnasõbralik puhastusvahend. Tõepoolest, juuste pesemine tuhaga võib tunduda veider, kuid see on tõhus. Kuidas leelist valmistada? Kiire versioon hõlmab puidutuha segamist veega, et saavutada kreemjas konsistents; peanahale masseerimisel toimib see nagu šampoon. Kui sul on rohkem aega, võid täita 2/3 anumast tuhaga, lisada vett, segada ja jätta seisma. Kolme päeva pärast märkad, et vedeliku pinnale on kogunenud seebine kiht, mis on leelis.
  • Juuste pesemine Shikakai'ga - Shikakai on Indias kasvavatest pähklitest (Acacia concinna) saadav pesupulber, mis sisaldab rohkelt saponiini. Seda saab osta internetist, kuid siiski tasub tähelepanu pöörata toote kvaliteedile ja päritolule. Juuste pesemiseks tuleb shikakai pulbrit segada kas vee või aaloegeeliga. Kui oled saavutanud õige konsistentsi, kanna segu peanahale, masseeri ja loputa. Selline šampoon mitte ainult ei puhasta, vaid võitleb ka kõõmaga ning jätab juuksed pehmeks ja kohevaks.
  • Juuste pesemine intiimpesuvahendiga - tavaline intiimpesuvahend on peanahasõbralik ja õrn, sest see ei sisalda tugevatoimelisi aineid. Seda võib kasutada alternatiivina poes müüdavatele šampoonidele, eriti kuna see vahutab väga hästi.

Juuste pesemine ilma šampoonita - probleemid

Üleminek looduslikele juuksepesu meetoditele on keeruline. Ei ole lihtne loobuda meeldivalt lõhnavast šampoonist, mis jätab mulje ülimast puhtusest, kuid seda tasub kindlasti proovida. Millised probleemid võivad tekkida, kui otsustad juuste pesemiseks kasutada "no poo" meetodit?

  1. Mulje, et juuksed on määrdunud - sünteetilises šampoonis sisalduvad puhastusvahendid toimivad nagu liivapaber, mis eemaldab juustest kõik: kosmeetikajäägid, mustuse, toksiinid ning isegi loomuliku lipiidkihi. Ükski ökoloogilistest meetoditest ei anna nii drastilisi tulemusi, mistõttu võib pärast alternatiivse pesuvahendi kasutamist jääda mulje, et juuksed ei ole puhtad ja on isegi raskemad.
  2. Tõrksamad ja kehvema väljanägemisega juuksed - enamik šampoone sisaldab täiendavaid hooldavaid aineid, mis annavad juustele pehmuse (nt silikoonid). Loomulikult puuduvad looduslikes alternatiivides sellised ained, mistõttu võivad sinu juuksed ilma šampoonita muutuda karedaks, tuhmiks, raskesti kammitavaks ja tõrksaks. Siiski on see ainult üleminekufaas, mis lõpeb siis, kui hüdrolipiidide tasakaal on normaliseeritud.
  3. Ärritused ja kõõm - pärast sünteetilise šampooni asendamist millegi ökoloogilisemaga võib tekkida nahaärritus ja kõõm. Selle põhjuseks on asjaolu, et peanahk toodab tohutul hulgal rasu, mis varem eemaldati šampooniga. Ka see on üleminekufaas: kõõm, ärritused ning rasused juuksed ununevad niipea kui rasunäärmete töö tasakaalustub ja hüdrolipiidbarjäär taastub.
  4. Juuste pesemine on keerulisem - juuste pesemine tavalise šampooniga võtab vaid paar minutit, sest see vahutab hästi, seda on lihtne juustele jaotada ja see on kiiresti eemaldatav. Kahjuks ei kehti see looduslike "no poo" meetodite kohta, sest kogu protsess võtab kauem aega. Kõigepealt tuleb valmistada šampoon (nt söögisooda segu või tääkliilia tõmmis), mis ei vahuta hästi ning mida on raskem ühtlaselt juustele jaotada. Seetõttu võib "no poo" juuksepesu võtta rohkem aega.

Hea nõuanne!

Ära lase end heidutada! Tõepoolest, periood sünteetilisest šampoonist loobumise ja peanaha tasakaalu taastumise vahel tundub heidutav, kuid see on kindlasti vaeva väärt. Juuste pesemine ilma šampoonita on odavam, loomulikum ja pakub juustele pikaajalisi hüvesid. Proovi järele!

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Kuumakaitse sprei
Argaaniaõli
Jojobaõli
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest