Nahahoolitsused vannis lõõgastamiseks ja suurepäraseks naha hoolduseks

Nahahoolitsused vannis lõõgastamiseks ja suurepäraseks naha hoolduseks

Kuigi see võib sind üllatada on vannis käimine suurepärane viis oma naha elastsuse eest hoolitsemiseks. Kas sa tead, kuidas hoolitseda oma keha eest vannis käimise ajal ja selle järgselt? Kas oled teadlik, millist kasu annab regulaarne vannis käimine? Tunne end nagu Kleopatra ja kasta oma keha toitvaid piima- ja meevanne või kasuta muid meetodeid, et oma vannis veedetud aeg muuta meeliülendavaks.

Raske päeva lõpus väärid ka sina kindlasti hetke lõõgastumiseks. Kõige tõhusamalt saad lõõgastuda vannis käies - selle jaoks pole vaja minna SPA'sse, vaid piisab ka selles, kui seda kodus teha. Mis on hea vanni saladus? Selleks on sobivate vannilisandite (nt looduslikud iluõlid) valimine. Ainult siis toob vannis käimine soovitud tulemusi, milleks on rahunenud meel ja lõõgastunud keha. Meie kehale meeldib vann, seega miks ei võiks teha selleks rohkem, et saada rohkem?

Kuidas erineb vannis käimine erinevates kultuurides? Lõbusaid fakte!

Üks Jaapani vanasõna ütleb: "Võtke vanni, sest see tundub peaaegu nagu taevas." Jaapanlased annavad vannile väga metafoorse tähenduse. Näiteks uuel aastal pesevad nad oma keha jaheda veega, et suurendada oma võimalusi jõukuse saavutamiseks. Nende kultuuris ei sümboliseeri vesi mitte ainult keha puhastumist, vaid ka vaimset puhastust.

Aserbaidžaanis on vannis käimisega seotud ka muud liiki rituaalid. Aserbaidžaanlased võtavad vanni... toorõlis, mida tegelikult peetakse imerohuks kõigi nahaprobleemide vastu. Ungarlaste jaoks on soojaveebasseinides veedetud aeg terve päeva kestev lõõgastumine, nagu ka taanlaste jaoks, kes seostavad vanniskäiku hygge'iga.

Kõige tõsisemalt suhtuvad vanniskäimisesse siiski türklased, kelle jaoks on Hammam'i puhastustraditsioon omamoodi metafüüsiline kogemus - Türgi vannimajas võetud vann kestab paar tundi ja on jagatud mitmeks etapiks, millest igaühel on oma kindel tähendus.

Juba antiikajal elanud inimesed tunnistasid vannidest saadavat kasu. Kõige tuntumad kehahooldusrituaalid olid eeslipiimas ja mee sees võetud vannid. Arvatakse, et üks selliste piimavannide pooldaja oli Kleopatra, kes võttis neid regulaarselt. See rituaal säilitas väidetavalt tema noorust ja ilu. Huvitav on see, et inimesed, kes valmistasid Kleopatra jaoks vannid, vajasid 700'lt märalt võetud piima, et täita vann! Mis puutub Euroopa keisrannadesse, siis Katariina Suur võttis vanni, mis koosnes munakollasest, mandliõlist, roosiveest ja ... viinast!

Vannide kasulikkus. Mida see meile annab?

Tänapäeval, kuna oleme hakanud tunnistama selle hoolitsuse mitmekülgset otstarvet ja potentsiaali, teatab üha rohkem inimesi, et nad võtavad kiire duši asemel hoopis pika vanniskäigu ette. Kui meile langeb osaks võimalus, siis läheksime heameelega vanni, kus meil õnnestub lõõgastuda aroomiõlide ja sooja vee sees. Kas see on on ka meile hea?

Vannis käimine on hea viis, kuidas end lõdvestada ja lõõgastuda pärast pikka ja kurnavat päeva. See lihtne hoolitsus võib oluliselt vähendada depressiooni sattumise ohtu, sest see tagab leevenduse, aitab meil rahuneda ja kõrvaldab pikalt kogetud stressi tagajärjed.

Peale selle ei tohiks vannis käiku seostada ainult naudinguga, sest see on ka terapeutiline protseduur. Keha kastmine soojema temperatuuriga vees aitab leevendada lihaspingeid, ravib lihaskrampe ning vähendab näiteks valu liigestes ja peas. Mõned inimesed võrdlevad lõõgastavate vannide võtmisest kaasnevaid mõjusid kogu keha massaažis saavutatud tulemustega.

Vanni heade omaduste hulka kuulub ka keha puhastus ja varustamine oluliste toitvate ainetega. Lisaks suurendab see hoolitsus vere- ja lümfivoolu, mis on seotud tselluliidi vastu võitlemisega ja isegi keha saledamaks muutmisega.

Kui tahame hoiduda külmetushaigusest, aitab vannis käimine tugevdada immuunsüsteemi. Kui tegemist on unehäiretega, siis öeldakse, et soe vann võitleb unetuse vastu, hõlbustades uinumist.

Üks suurimaid boonuseid, mida vannitamine pakub, on selle vananemisvastane mõju. Antioksüdandid koos vannis lõõgastumisega on piisavad, et aeglustada vananemisprotsesse, nad muudavad naha elastsemaks ning vähendavad värvimuutusi, kortse ja muid märke, mida aeg meie kehale jätab.

Kuidas kodus seda õiget vanni teha?

Hea uudis on see, et sa ei pea külastama SPA-d selleks, et saada maksimaalset kasu sellest, mida kerge vanniskäik võib sulle pakkuda. Sellist lõõgastavat, noorendavat ja energiat andvat vanni saab hõlpsasti valmistada kodus.

On ütlematagi selge, et sul läheb vaja vanni, kuid selle ilurituaali jaoks on vaja veel teisigi esemeid. Mida veel tasub silmas pidada?

Vannivesi

Vannis käimiseks on oluline esmalt teha selgeks, milline on kasutatav vesi. Hea oleks, kui vesi on kehale pehme, selle jaoks võib kasutada filtreeritud vett, kuid õnneks on ka lihtsam moodus, kui see. Nimelt, vali vanni jaoks sobiv temperatuur:

  • 21-27ºC - leige vann mõjub rahustavalt.
  • 34-37ºC - soe vann lõõgastab ja lõdvestab.
  • 38-42ºC - kuum vann stimuleerib vereringet.

Vannivahendid

Toodete mitmekesisus võib meid üllatada, kehahooldustooteid on lihtsalt nii mitmeid. Võid valida tooteid vastavalt oma nahavajadustele/tüübile või keskenduda konkreetsete nahaprobleemide käsitlemisele. Siiski tuleb aru saada, et ükski mullivann, soolad, piimad, pallid ja muud sarnased tooted ei ole paremad looduslike ravimtaimede ja -õlide efektiivsusest. Looduslike toodete suurim hüve on see, et need ei sisalda sünteetilisi, keemilisi koostisosi.

Kodus tehtud spaa. Mida vanni lisada?

Kahtlemata on kõige lihtsam viis valada vannivahtu vette. Sageli pole aga mõtet rahaga üldse koonerdada, ning tasub kasutada hoopis looduslikke vahendeid. Looduslike vahendite kasutamine annab sulle palju rohkem - see, mida sa vanniveele lisad, mõjutab sinu koduse vannivee omadusi ja mõju. Koostisosi on võimalik segada omavahel, ning valida oma vannivee jaoks just need hooldusvahendid, mis sulle kõige sobivamad on.

Mida tasub vanniveele lisada selleks, et nahk oleks paremas olukorras?

Vanniõlid

Looduslikest vannilisanditest on parimad õlid, mis tugevdavad naha loomulikku hüdrolipiidibarjääri, hoiavad piisava niisutustaseme, toidavad, lisavad pehmust, siledust ja elastsust. Igal õlil, mille me koduse ilurituaali jaoks valime, on erinevaid omadusi:

  • mandliõli - ravib venitusarme ja tselluliiti.
  • kookosõli - hoolitseb naha niisutuse eest, kaitseb seda
  • argaaniaõli - toidab, taastab ja leevendab ärritusi
  • linaseemneõli - on põletikuvastane ja taastav
  • jojobaõli - lisab pehmust, leevendab näiteks ekseemi märke.
  • sheavõi - rahustab ja taastab päikesest põletunud nahka

Eeterlikud õlid vanni jaoks

Kui soovid oma vannile lisada aroomiteraapia omadusi, siis peaksid haarama eeterlike õlide järele. Eeterlikud õlid suudavad tõsta tuju, lõõgastada või ergutada (olenevalt sellest, millise neist valid) ja on ka antiseptilised ning nahka hooldavad. Allpool on nimekiri kõige populaarsematest eeterlikest õlidest, mida võid vannivees kasutada:

  • bergamoti eeterlik õli - vähendab higistamist, leevendab akne ja külmetushaiguste teket, vähendab närvipingeid
  • sidruni eeterlik õli - toimib hästi reuma puhul, aitab ekseemi ravimisel ja naha värvimuutuste korral
  • lavendli eeterlik õli - rahustab, aitab uinuda, lõdvestab ja lisaks vähendab nahapõletikke ja venitusarmide teket
  • apelsini eeterlik õli - tõstab meeleolu, annab energiat, leevendab lihaskrampe ja muudab naha elastsemaks
  • roosi eeterlik õli - omab tugevaid noorendavaid omadusi, vähendab venitusarmide teket, ennetab katkisi kapillaare, leitakse, et sobib suurepäraselt kuiva naha raviks
  • ylang ylangi eeterlik õli - stimuleerib mikrotsirkulatsiooni, vähendab liigset rasu tootmist ja tegeleb ärevusseisunditega
  • piparmündi eeterlik õli - vähendab raseerimisest või putukahammustustest põhjustatud nahaärritusi, leevendab valu
  • teepuu eeterlik õli - sobib ideaalselt naha ja küünte mädanike raviks, aitab ravida põletushaavu.

Taimsed vannid

Värskete ja kuivatatud maitsetaimede (või alternatiivina ravimtaimede infusiooni) viskamine sooja vette on suurepärane meetod tavaliste vannide rikastamiseks. See, kuidas sellised vannid meie kehale mõjuvad, sõltub sellest, milliseid ürte me valime:

  • kummel - on antibakteriaalne, vähendab aknet, aitab uinuda.
  • pärnaõis - toob leevendust, rahustab, leevendab sügelust ja ärritusi
  • nõges - eemaldab toksiine, leevendab valu ja vähendab turseid
  • humal - leevendab ärritusi, aitab rahuneda ja kõrvaldab unetuse probleemi
  • lavendel - lõõgastab, taastab tasakaalu, vähendab stressi ja peavalu
  • rosmariin - leevendab ärritusi, rahustab närve ja muudab naha siledaks.
  • piparmünt - on antiseptiline, vähendab reuma tunnuseid, rahustab närve.

Muud vannilisandid

Lisaks õlidele ja ravimtaimedele võib vanni lisada ka muid aineid, mis mõjuvad nahale positiivselt. Hea uudis on see, neid on meie ümber palju, kuid sageli ei ole me isegi teadlikud nende tohutust kasust:

  • piim (kõige parem, kui see on kitsepiim) - piimavann on kuninglik viis saada sile, hästi niisutatud ja toidetud, nooruslik nahk
  • mesi - looduslik mesi on niisutav, seega tasub seda lisada vannidesse, kui me soovime nahka niisutada
  • mangaansulfiid (tuntud ka kui epsom-sool) - üks peenemaid soolaliike, millel on lõõgastavad ja puhastavad omadused
  • linaseemned - linaseemnetest valmistatud infusioon leevendab hästi ärritusi (sh AZS) ja jätab naha niisutatuks
  • pärm - tänu sellele, et see sisaldab rohkelt B-grupi vitamiine, ravib akne, psoriaasi ja muid nahahaigusi.
  • söögisooda - on tunnustatud kui tugev puhastusvahend, mis vabastab naha toksiinidest ja muudest lisanditest.

Parimad vanniretseptid

Kui sa ei tea, kuidas oma tavalist vannirituaali paremaks muuta, et saavutada soovitud mõju, võid kasutada järgmisi vanniretsepte. Siin on reastatud parimad kodused vannid, mida ise valmistada:

  1. Toitev vann - Valmista infusioon: aja pool liitrit vett keema, lisa 50 g kuivatatud saialille, pane kaan peale ja lase 20 minutit tõmmata. Sõela infusioon läbi, lisa 125 ml mett, sega ja vala see vanniveele. Lisa paar tilka hüaluroonhapet.
  2. Noorendav vann - sega 125 ml mett 2 liitri rasvase piimaga (kõige parem, kui see on kitsepiim). Lisa vanniveele ja lisa 8 tilka roosiõli. Valikuliselt võid visata vette värskeid roosi kroonlehti.
  3. Rahustav vann - sega omavahel kokku 100 g kuivatatud kummelit, 50 pärnaõit, pihlakat ja lavendlit. Pane kuivatatud maitsetaimed linasest kotti, seo see kinni ja kasta kuuma vette. Pigista seda vannis olemise ajal paar korda, et ravimtaimedest vabaneks rohkem toitained.
  4. Aknevastane vann - pane 1kg nisukliisid kotti, kata kott veega ja hoia seda 30 minutit keemas. Pigista (ära käsi kasuta selleks) ja lisa keeduvesi koos 30 g värske pärmi ja 10 tilga bergamoti eeterliku õliga vannivette.
  5. Siluv vannivesi - sega kokku kooslus: 250 ml petti, 2 spl mett ja 125 ml oliiviõli või mandliõli. Lisa koostisosad sooja vette ja sega. Võid lisada vette rohkem kui ühte õli.
  6. Puhastav vann - võta 200 g mangaansulfiidi (epsom sool) ja 3 spl söögisoodat ning lisa mõlemad koostisosad sooja vette. Rikasta vanni nõgese infusiooniga ja mõne tilga teepuuõliga.

Kuidas vannivee kosmeetilist potentsiaali veelgi suurendada?

Vann on keha ja hinge rahustamise viis, kuid see rahustab ka nahka. Kas see hoolitsus piirdub nende kolme aspektiga? Mõne lihtsa nipi rakendamisega saad tavalise vanni muuta koduseks SPA-ks ja pakkuda hooldust kogu oma kehale.

Alustuseks keskendume juuksehooldusele, mida saab teha vanni ajal. Enne aromaatsete õlidega täidetud vanni minekut kanna juuksemask või õli juustele. Niiskus ja kõrgem temperatuur muudab juukseõlihoolduse tõhusamaks ja tagab juuste auruhoolduse mõju. Samal ajal, kui sina naudid vanni eeliseid, tungivad toitvad ained juukse sisse, et neid seestpoolt taastada ja hooldada.

Samamoodi saame hoolitseda ka oma näonaha eest. Lihtsalt kandke näomask (kas apteegist ostetud või ise tehtud) näole ja anna endale lõõgastumise hetk, samal ajal kui maski toitvad ained hoolitsevad sinu jume eest. Loomulikult peaksid näomaskid vastama sinu naha praegustele vajadustele.

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest