Juuksehooldustooted, mida köögikapist leiate: õlid, pärm, mesi ja muu

Juuksehooldustooted, mida köögikapist leiate: õlid, pärm, mesi ja muu

Me kipume ütlema, et juuksed "joovad" vett ning et me saame neid toitainetega "toita". Kuid kas teadsite, et enamik selliseid toitaineid on teil võimalik oma enda sahvrist hõlpsasti leida? Jätkake lugemist, et teada saada, kuidas erinevad toiduvarudest valmistatud juuksehooldustooted teie juustele mõjuvad ning milliseid koostisosi tasub kasutada, et oma juuste eest korralikult hoolt kanda.

Teadlik kodune juuksehooldus on lihtne ja odav viis juuste seisundi parandamiseks. See on oskus kõige lihtsamaid lahendusi ära kasutada.

Oma juuksehooldustoodete valmistamine köögis leiduvatest koostisosadest, on sama nagu apteegi kosmeetikatoodetest juukseid kahjustavate ainete eemaldamine (parabeenid, alkoholid, ftalaadid, silikoonid jne) – seda tuleks oma juuste heaolu nimel teha.

Kas teie juustele meeldib kodune kosmeetika?

Kodune kosmeetika pole otseselt vajalik, kui kasutate näiteks Nanoil juukseõlisid, mis sisaldavad ainult looduslikke toimeaineid, et juuste struktuurile kasulikku mõju avaldada. Siiski on hea mõte vähemalt aeg-ajalt midagi uut oma juuksehooldusrituaalidesse lisada. Teisisõnu, proovige koos juukseloputustega vaheldumisi kasutada nii professionaalseid juuksehooldustooteid kui ka isetehtud juuksemaske. Teie juuksed on tänulikud sellise mitmekesisuse eest!

Uurige, millised tooted tuleks köögist vannituppa viia, et isetehtud juuksehooldustooteid valmistada.

Parimad looduslikud õlid juuste jaoks

Õlid on vaieldamatult absoluutne lemmik koduse juuksehoolduse puhul. Need sisaldavad selliseid olulisi aineid nagu rasvhapped, fosfolipiidid ja vitamiinid.

Võtame loodusest inspiratsiooni ning kasutame ära neid võimalusi, mida üle saja erineva taimeõli meile pakuvad ja mida ka tegelikult kosmeetikas laialdaselt kasutatakse. Enamus neist on olemas meie enda sahvrites ning neid võib kasutada näiteks isetehtud juuksemaskide jaoks.

Saage tuttavaks toiduõlidega, mida saab kasutada ka juukseõlihoolduses!

  1. Oliiviõli – see õli on 72 protsendi ulatuses valmistatud väärtuslikust oleiinhappest. Lisaks sisaldab see järgmisi vitamiine: A, E, D ja K. Tänu sellele suudab oliiviõli koos veega juukseid niisutada ning nende väljalangemist ennetada. Lisaks suudab see looduslik õli juukseid toita, nende eest hoolitseda ning juuksekarvad läikivaks muuta. Oliiviõli peanahale määrides leevendab see ärritusi ning vähendab potensiaalset põletikku.
  2. Magusa mandli õli - see lõhnab imeliselt ja lisaks sellele sisaldab ka väärtuslikke aineid nagu näiteks rasvhapped, mineraalained, aga ka A-, D-, E- ja B-rühma vitamiinid. Seda saab kasutada kogu pikkuses juuste õlitamiseks või ainult juukseotste kaitseks. Magusa mandli õli taaselustab juukseid, toidab neid ning aitab neil niiskust säilitada. Tegelikult saate magusa mandliõli abil vähendada ka juuste haprust, sest see muudab juuksed elastsemaks ja läikivamaks.
  3. Kookosõli – suurepärane mineraalide ja vitamiinide allikas, kuid seda tuleb hoolikalt kasutada. Paljud juuksetüübid ei talu kookosõli eriti hästi, sest see on üsna raske ja tihke. Siiski, kui seda õigesti kasutada, suudab kookosõli juukseid niisutada, valgukadu ennetada, lokkidele ilusa kuju anda, kõõma vastu võidelda ning juustele sära anda.
  4. Linaseemneõli – üks väheseid õlisid, mis on tunnustatud selle poolest, et suudab juustele oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete ühtlast tasakaalu pakkuda. Peale selle sisaldab õli üsna suures kontsentratsioonis ka E-vitamiini, valke, kaaliumi ja tsinki – mis on juuste jaoks väga oluline keemiline element. Juuste töötlemine linaseemneõliga on lihtne viis tugevamate, elastsemate ja silmnähtavalt siledamate salkude saamiseks.
  5. Argaaniaõli – Maroko kuld, mida kasutatakse kindlasti sagedamini keha- ja juuksehoolduses kui toiduvalmistamisel, hoolimata sellest, et see on söödav. See õli on rikas E-vitamiini, asendamatute rasvhapete ja taimsete steroolide poolest. Kuigi argaaniaõli lõhn ahvatleb paljusid, on selle kasulik toime veelgi erakordsem kui selle aroom. Lühidalt öeldes suuda argaaniaõli juukseid taastada, neid siluda, kõrgete temperatuuride ja lõhenevate otste eest kaitsta, juuste stiilimist lihtsamaks teha, UV-kiirguse kahjulikku toimet vähendada ja peanaha sügeluse vastu tõhusalt võidelda.
  6. Päevalilleõli – sisaldab nelja üliolulist vitamiini: retinool (A), tokoferool (E), kaltsitriool (D) ja F-vitamiin. Kuivad juuksed, mis vajavad kohest tuge, ihkavad nende vitamiinide järele. Päevalilleõli koos veega aitab juukseid niisutada, taastada ning nende elastsust suurendada.
  7. Ploomiseemneõli – on rikkalik beetakaroteeni, antioksüdantide ja oomega-rasvhapete allikas. See õli on juuste ravimiseks imeline, kuna suudab erakordselt kiiresti imenduda ning ei koorma juukseid liigselt. Selle asemel kaitseb see juukseid agressiivsete välistegurite eest, varustab juukseid vitamiinidega ja niisutab neid.
  8. Makadaamiaõli – see õli sisaldab harva esinevat oomega-7 rasvhapet, mis on tegelikult peanaha poolt toodetava rasu peamiseks koostisosaks. Tänu sellele suudab makadaamiaõli juukseid noorendada, nende seisundit parandada, juukseid toita ning veekadu ennetada. Lisaks on makadaamiaõli hea abimees juuste stiilimisel, kuna see aitab juustel kiiremini kuivada ning juuksevärvi intensiivistada.
  9. Sinepiõli – seda tavaliselt toiduvalmistamisel kasutatavat heade omadustega Hindu õli, saab edukalt üle viia ka juuksehooldusesse. See sisaldab viit mineraali (sh seleen ja tsink), oomega happeid ja vitamiinide kompleksi. See on tuntud oma juuste kasvu kiirendavate omaduste poolest. Peanahasse hõõrudes toidab sinepiõli juuksesibulaid, tugevdab neid ning aeglustab juuste väljalangemist.
  10. Viinamarjaseemneõli – universaalne juukseõli, millel on rahustavad omadused. See hõlbustab juuste taastumist, aitab võidelda kõõma ja rasuse peanaha vastu. Viinamarjaseemneõli kaitseb juukseid ka päikese eest.

Muna – majoneesi eelised juuksehoolduses

Igat tüüpi köögi (välja arvatud vegan köök, muidugi) üheks oluliseimaks elemendiks on muna. See silmapaistmatu koostisosa aitas meie vanaemadel ja vanavanaemadel hoida oma juuksed terved ja ilusad. Tänapäeval püüame seda sama erinevate kallite juuksehooldustoodete abil saavutada. Millised omadused on munal ja miks on majonees huvitav alternatiiv juuksemaskile?

Tõepoolest, muna peidab endas suurel hulgal elutähtsaid ja olulisi koostisosi – valke, millest juuksed koosnevad, väävlit, mis on vajalik niinimetatud disulfiidsildade loomiseks ja kõõma kõrvaldamiseks, ning samuti elujõulist biotiini (H-vitamiini). Tänu sellele suudab juustele kantud muna:

  • võidelda kõõma vastu
  • hoida ära juuste rabeduse
  • tugevdada juukseid kogu pikkuses
  • hoida ära juuste väljalangemise
  • jätta juuksed siledaks, pehmeks ja läikivaks

Väidet, et majonees on vääriline alternatiiv juuksemaskile, ei tohiks võtta sõna-sõnalt. Poes saadaval olevast majoneesist pole juuste ravimisel eriti suurt kasu. Selle asemel tuleks muna valitud õliga ära segada, et luua isetehtud juuksemunamask, mis on oma koostiselt sarnane tavalisele majoneesile.

Juuste niisutamine meega

Kahtlemata on kuivade juuste hooldamine tohutu väljakutse. Õnneks suudavad osad köögikappides leiduvad koostisosad selle ülesande oluliselt lihtsamaks teha – eriti mesi, mis on looduslik, magus ja toitaineterikas. See sisaldab järgmisi mikroelemente: kaalium, kloor, fosfor, magneesium, kaltsium, raud, molübdeen, mangaan ja koobalt, vitamiinid: A, B1, B2, B6, B12, C, foolhape, pantoteenhape ja biotiin.

Millised omadused muudavad mee pädevaks juuste seisundi parandamisel? Miks tasub mett juustele kanda, olenemata sellest, kas see on lahjendatud veega või komponent juuksemaskis?

Kõige olulisemad on mee niisutavad omadused, tänu millele aitab see kuivi juukseid kõige paremini. See mitte ainult ei varusta sisemisi juuksestruktuure veega, vaid ka lukustab selle juustesse tänu oma hügroskoopsusele. Lisaks on mesi antiseptiline ning võimas antioksüdant, mis suudab juukseid toita ja tugevdada, nende rabedust vähendada ning kõõma teket ja juuste hõrenemist takistada.

Lõbus fakt mee kohta

Kas teadsite, et üks mee koostisosadest on hüdroperoksiid, mis on paremini tuntud kui vesinikperoksiid (muidugi, kui seda kasutatakse 3% kontsentratsioonis)? Seetõttu võite juukseid meega ravides ükshetk märgata, et need on heledamaks muutunud!

Pärm juuksekasvu jaoks

Viimasel ajal on juuksehoolduses kasutusele võetud pärm, et juuste kasvu kiirendada. Mõned on seda joogi kujul proovinud, teised on seda maskides või peanaha palsamites peamise koostisosana kasutanud. Olenemata pealekandmismeetodist on tulemused sarnased – juuksed kasvavad kiiremini, hõrenevad vähem ning näevad suurepärased välja. Lisaks muudab pärm juuksekiud tervemaks, tugevamaks ja läikivamaks.

Nii eelmainitud kui ka teised imelised pärmi omadused tulenevad selle tohutust biotiini kogusest, juukseid moodustavatest aminohapetest (arginiin, türosiin, tsüstiin), B-rühma vitamiinidest ja mineraalainete (tsink, seleen, vask, kaalium, kaltsium, kroom ja fosfor) sisaldusest. Ühesõnaga, muutuvad pärmiga töödeldud juuksed tervemaks, tugevamaks ja säravamaks.

Jahu kuivšampooni asemel

Üks intrigeeriv koostisosa, mida köögikapist leida võib, on... jahu. Näiteks kartulitärklis. Paljud ei tea, et jahu saab juuste värskendamiseks kuivšampooni asemel kasutada.

Kartulitärklis imeb endasse niiskust ja liigset rasu, mille tulemuseks on rasvavabad ja volüümikad juuksed. Tumedate juuste puhul peab jahu kogusega ettevaatlik olema. Täpsustuseks: ärge kasutage seda liiga palju, kui te tolmvalget kihti oma juustele ei soovi. Parim viis jahu kandmiseks juustele on koheva puudriharjaga selle peanahale tembeldamine. Lõpetuseks peaksite juuksejuuri märgade sõrmedega niisutama ning seejärel juuksed läbi kammima.

Juuste pesemine küpsetuspulbriga

Ökohoolduse ajastul võime märgata, et aina rohkem on kasutusele võetud šampoonivaba juustepesu meetod. Kuidas see läbi viia, et juuksed ja peanahk võimalikult puhtad ning mustusest, rasust, ja kosmeetikajääkidest vaba oleksid?

Küpsetuspulber on juuste pesemisel huvitav alternatiiv. See on järjekordne köögis leiduv koostisosa, mida tasub oma igapäevases juuksehoolduses kasutada. Küpsetuspulbril on tugevad puhastusomadused ning see suudab lihtsasti maskide, palsamite, õlide ja muude kosmeetikatoodete jäägid eemaldada. See jätab juuksed värskeks ja detoksifitseerituks.

Siiski peaksite teadma, et küpsetuspulbri reaktsioon on aluseline, mistõttu alandab see juuste ja peanaha pH-d. Seetõttu tuleks koos küpsetuspulbri šampooniga omatehtud happelist juukseloputust kasutada.

Juuksehooldus köögiviljade ja puuviljadega

Tänapäevase toidupüramiidi tuumaks olevaid köögivilju ja puuvilju saab ka koduste juuksehooldustoodetena kasutada. Banaan, mis söömiseks enam ei kõlba, pleekinud petersell või sibulakoor – ära viska neid minema! Neid võib juuste turgutamiseks maski või juukseloputusena kasutada.

Milliseid köögivilju, puuvilju ja ürte tuleks omatehtud juuksehooldustoodetena kasutada? Lugege kõige populaarsemate kohta ning avastage nende omadused ise. Lõppkokkuvõttes on ju lõbus teada saada, mida kõike me kodus leiduvate koostisosadega teha saame!

  1. Banaan - kõige lihtsamaks juuksemaskiks on kahvliga püreestatud küps banaan, mis on kokku segatud jogurti, lemmikõli või aaloemahlaga. Juustele meeldib see eksootiline puuvili, sest see sisaldab mitmeid valke, mis on juuste õigeks kasvuks hädavajalikud.
  2. Sidrun – sidrunimahl on paljudele juuksemaskidele ja -loputustele lisatav koostisosa, mis teeb juuksed ka heledamaks. Samuti aitab see vitamiinide (C, B-rühm ja folliidhape) ning mineraalide (tsink, kaalium, mangaan, kaltsium) puuduse vastu. Sidrunimahl annab juustele sära ning aeglustab juuste hallinemist.
  3. Avokaado – vili, mis on täis vitamiine (avokaadot nimetatakse seitsme vitamiini õliks), mineraale ja rasvhappeid. Tänu sellele suudab avokaado juukseid toita, niisutada ja distsiplineerida. Lisaks sisaldab see klorofülli (roheline pigment), millel on antioksüdatiivne toime.
  4. Petersell – koostisosa, mida saab mitut erinevat viisi juuksehoolduses rakendada. Petersellimahl kiirendab juuste kasvu ning tugevdab juuksekiude. Lisaks sisaldavad selle rohelised lehed ohtralt vitamiine, mistõttu on hea neid toitvate smuutide, juukseloputuste ja peanaha palsamite sisse lisada. See on erakordselt rikas C-vitamiini allikas. Täpsustuseks võib öelda, et 100 g peterselli võib isegi kuni 160 mg C-vitamiini sisalda.
  5. Must redis - kodust juuksehooldust musta redisega soovitatakse neile, kelle juuksed vajavad lisaenergiat. See köögivili tugevdab juuksesibulaid ja stimuleerib juuste kasvu. Musta redise peanaha palsamit soovitatakse ka antiseptiliste, seborröa- ja kõõmavastaste omadustega preparaadina kasutada. Teisisõnu aitab must redis kõigi peanaha vaevuste vastu.
  6. Sibul – ka pealtnäha tavaline sibul võib põletikke leevendada, juukseid tugevdada ja nende kasvu kiirendada. Kodune sibulakoore loputus on suurepärane viis juuste värvimiseks ilma juuksevärve kasutamata. Keedetud ja üleöö seisma jäetud sibulakoorest eraldub lisaks juukseid tumendavale pigmendile ka kõik muu väärtuslik.
  7. Küüslauk – kuigi paljud ei soovi küüslauku selle iseloomuliku lõhna tõttu oma juuksehoolduses kasutada, on see juustele tegelikult väga kasulik. Lühidalt öeldes suudab küüslauk juuste kasvu stimuleerida ning kiilaspäisust ennetada. Seetõttu hõõrutakse küüslauku ilusate juuste nimel peanahasse.

Seemnete kaunistav jõud

Mõelge korraks, kui pisikesest seemnest suudab täisväärtuslik taim võrsuda, siis peab see järelikult tähendama, et seemned sisaldavad suurel hulgal väärtuslikke aineid. Miks mitte neid kasutada, et oma juuksed tervemaks ja ilusamaks muuta?

  1. Linaseemned - kui soovite veebis populaarset linaseemnegeeli kodus jäljendada, asetage seemned vette ning oodake kuni need suuremaks paisuvad. Selle lihtsa meetodi abil saate endale juuksemaski, mis on rikas vitamiinide, valkude, kiudainete ja mineraalainete (raud, magneesium, kaltsium ja tsink) poolest. Geel on populaarne sellepärast, et niisutab juukseid ning muudab salgud läikivaks, siledaks ja tugevaks. Samuti kiirendab linaseemnegeel juuste kasvu ja hoiab ära kiilaspäisuse.
  2. Nigella sativa – kuna apteegitilli eeterlikku õli kutsutakse ka faraonide kullaks, peaks see lausa kuninglikku juuksehooldust pakkuma. Ning seda see mustköömne infusiooni kaudu ka pakub, mis on tegelikult valmistatud küllastumata rasvhapetest (ca 85%). Tänu sellele parandavad mustköömne seemned juuste seisundit ja toidavad neid. Lisaks on seemned ka tugevad antioksüdandid, millel on põletikuvastased ja antibakteriaalsed toimed.
  3. Lambalääts – kuigi see lõhnab nagu kanasupp, toimib lambalääts nagu võlukepp, mis muudab juuksed pikaks, tugevaks ja kauniks. Selle legendaarse ürdi seemned sisaldavad saponiine, letsitiini, A-, B- ja C-vitamiini ning mineraalsooli. Need stimuleerivad valkude sünteesi ja soodustavad juuste loomulikke taastumisprotsesse.
  4. Kohv – kohv annab meile hommikul ärgates energiat, kuid tegelikult saab seda musta jooki kasutada ka juustele energia andmiseks. Juukseloputus kohviga on parim energiajook peanahale, sest see ergutab vereringet ehk järelikult soodustab ka juuste kiiremat kasvu. Jahvatatud kohviube võib kasutada ka isetehtud peanaha koorija valmistamiseks, mis aitab kosmeetikajääke eemaldada.

Juuste loputamine äädikaga

Ja lõpetuseks veel viimane koostisosa, mis köögikapis leidub – äädikas. See on asendamatu nii köögis kui ka juuksehoolduses. Miks?

Juuste loputamine äädikaga pärast juustepesu on parim viis õige pH taseme taastamiseks, folliikulite sulgemiseks ning juuste siledaks muutmiseks. Kõige parem on õunaäädikat või muid puuviljaäädikaid veega segada. Siiski peaks vältima piirituseäädikat (see võib kuivatada juukseid ja peanahka) ning viinamarja-/veiniäädikat (see võib juukseid heledamaks muuta).

Jaga julgelt oma arvamust meie artikli kohta.


Kommentaarid: #0


Lisa oma kommentaar. See avaldatakse, kui moderaator on selle heaks kiitnud.
Riitsinusõli
Jojobaõli
Argaaniaõli
Kuumakaitse sprei
Privaatsuseeskirjadest

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saate oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Kas annate nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuseeskirjadest